5/5/09

Για πολιτικές επιπτώσεις προειδοποιεί ο Ταλάτ

Ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για την υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς θα έχει πολιτικές επιπτώσεις.Ο κ. Ταλάτ συναντήθηκε χθες με ομάδα αρθρογράφων και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απόφαση του ΔΕΚ.Όπως είπε το Δικαστήριο προέβη σε μια νομική αξιολόγηση αλλά παρέβλεψε το Κυπριακό.Κατά τον κ. Ταλάτ, η λήψη νομικών αποφάσεων χωρίς να ληφθεί υπόψη το Κυπριακό θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες και διερωτήθηκε για ποιό λόγο τώρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας να παρακάθεται στο τραπέζι για την διζωνικότητα.
Διέψευσε τις πληροφορίες ότι η υπόθεση στο ΔΕΚ ήταν υπό την έγκριση και στήριξή του και επέκρινε όλους όσοι στρέφονται εναντίον του επειδή δεν ήταν η ενδεδειγμένη υπεράσπιση στη δίκη.

Οπως είπε ο κ. Ταλάτ ''αυτοί που μας κατηγορούν είναι αυτοί που ευθύνονται για την απόφαση του ΔΕΚ για τα εμπάργκο και για την υπόθεση Λοϊζίδου''.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταλάτ, κατά την άποψή του η απόφαση υποκινήθηκε από αυτούς που δεν επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού και από όσους δεν υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Είπε και τα εξής: ''Μετά την απόφαση ο Χριστόφιας, και αν ακόμη θα το επιθυμούσε, δεν θα μπορεί να προβεί σε παραχωρήσεις στο περιουσιακό''.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευθεί στο δικηγόρο Κωνσταντή Καντούνα να μεταβαίνει στα κατεχόμενα.

Για τις συνομιλίες είπε ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση, πολλές πλευρές, με πρώτη τη Βρετανία, τον κάλεσαν να μην εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και ότι πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν ''αμαρτωλά'', κατά την έκφρασή του, και ότι Ελλάδα, Πολωνία και Κύπρος εξέφρασαν τις απόψεις τους στο ΔΕΚ χωρίς οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να πράξουν το παραμικρό.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση και ότι τώρα περιμένει την άσκηση πιέσεων από τα ΗΕ προς τους Ε/κ για το χρονοδιάγραμμα.

Τορπιλισμός των παραμέτρων του ΟΗΕ
Εξάλλου σε γραπτή του δήλωση ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ αναφέρει ότι στόχος της υπόθεσης Οραμς δεν είναι η αναζήτηση δικαίου αλλά ο τορπιλισμός των θεμελίων των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Κατά τον Τ/κ πολιτικό αυτό που πρέπει να γίνει είναι η προστασία των παραμέτρων αυτών και η υποστήριξη της διαδικασίας των συνομιλιών καθότι, όπως είπε, τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθεί η προσοχή στη λύση και να προβληθεί εκ νέου η σημασία της.

Για την απόφαση στην υπόθεση Οραμς είπε ότι είναι αρνητική εξέλιξη και πρέπει να μην επηρεάσει τις συνομιλίες.

Υπενθύμισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας όπου γίνεται αναφορά στην υποστήριξη του Ταλάτ και στις συνεχιζόμενες συνομιλίες που βασίζονται στις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Όπως είπε ο κ. Σογιέρ, με την απόφαση εμφανίστηκαν ενώπιον των Τ/κ νέες δυσκολίες οι οποίες θα πρέπει να παρακαμφθούν.

Επεσήμανε ότι είναι πλήγμα για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης η αναζήτηση λύσεων εκτός του τραπεζιού των συνομιλιών.

Συνεχίζεται ο απόηχος της απόφασης
Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε και χθες ο απόηχος της απόφασης για την υπόθεση Οραμς. Την απόφαση καταδίκασε ο ''σύνδεσμος Οικογενειών πεσόντων και αναπήρων πολέμου''.

Ανακοίνωση του συνδέσμου η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρό του Ερτάν Ερσάν αναφέρει ότι ''ο τίτλος ιδιοκτησίας των κυπριακών εδαφών ανήκει στους Τούρκους πεσόντες'' και ότι η απόφαση για την υπόθεση Οραμς είναι ''απαράδεκτη''.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινοτικής Αλληλεγγύης Λονδίνου Σονγκούρ Τζαμπάζ δήλωσε ότι η αποχώρηση από τις συνομιλίες δεν είναι λύση.

Ο βοηθός ΓΓ της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων Μουσταφά Οζχουρ δήλωσε ότι για ένα καλύτερο μέλλον των Τ/κ, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ''Κίπρις'', ο νομικός Μουράτ Μετίν Χακκί δήλωσε ότι ο μεγαλύτερο πονοκέφαλος είναι οι προσφυγές του επιχειρηματία Λόρδου που αφορούν την περιουσία του στα κατεχόμενα.

Δεν αποκλείει ο Χακκί την καταβολή αποζημιώσεων από την Τουρκία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Αμάν βρε Ταλάτ, μην τα λες έτσι ωμά και θα πέσει έξω ο προϋπλολογισμός Κύπρου και Ελλάδος από αθρόες εισαγωγές πάμπερς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.