7/5/09

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο Ευγένιος Σπαθάρης

Ο Ευγένιος Σπαθάρης επί τω έργω

Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο Ευγένιος Σπαθάρης, έπειτα από πτώση κατά την οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι.Σύμφωνα με τους γιατρούς του θεωρείται κλινικά νεκρός.Ο Ευγένιος Σπαθάρης είναι η ‘’ψυχή’’ και το ‘’πνεύμα’’ του Καραγκιόζη και γενικότερα του θεάτρου σκιών τα τελευταία εξήντα περίπου χρόνια. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α' Βραβείο Πολωνίας (1978) και το Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978, ενώ το 2007 τιμήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο θέατρο σκιών.
Ο 85χρονος καραγκιοζοπαίκτης νοσηλεύεται με αιμάτωμα στο κεφάλι και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς εξαιρετικά κρίσιμη.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης είχε ατύχημα στις σκάλες του Ινστιτούτου Γκαίτε, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του.
Σύμφωνα με τους γιατρούς του θεωρείται κλινικά νεκρός.
Newsroom ΔΟΛ

«Η εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' σε συνεργασία με την ΕΡΤ και το θέατρο σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μια σπάνια συλλογή τεσσάρων βιβλίων με την ιστορία του θεάτρου σκιών και τη διαδρομή του σημαντικού καραγκιοζοπαίκτη, εμπλουτισμένα με ανέκδοτο υλικό από το Σπαθάρειο Μουσείο. Η προσφορά ξεκινά το Σάββατο 9 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Κάθε βιβλίο συνοδεύεται κι από ένα dvd με τις ιστορίες του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη».
Μην το θεωρήσεις Αναγνώστη διαφήμιση είναι η ύψιστη τιμή του Ελληνισμού σε αυτο τον ακούραστο, τίμιο, Μεγάλο Ελληνα κατ'εμέ.

4 σχόλια:

  1. Polu ashima nea gi auto to megalo Ellina.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σπαθάρης είναι Έλληνας, ο Karagyoz όχι. Να ξεριζωθεί από τα πλευρά του Ελληνισμού και την Ελληνική παράδοης ο κατάπτυστος αιώνιος σκλάβος Karagyoz που δήθεν ήταν "επαναστάτης" ενώ στην ουσία είναι ο τέλειος σκυφτός Ανατολίτης που αναλώνεται σε καμμιά καλπουζανιά να πάρει το ψίχουλο που πέφτει από το τραπέζι του πασά, δηλ. της εξουσίας, που ιναοιποιείται να πάρει λίγο μάτι την βεζυροπούλα και να φερθεί άσχημα στους ομοίους του δηλ. στον Χατζηαβάτη, άλλος αρχισκλάβαρος κι αυτός... Δεν είναι μοντέλο για Έλληνες αυτά. Αν θέλουμε παραδείγματα υποδείγματα οι Έλληνες ας σκύψουμε στην δική μας Ιστορία. Έξω ο Karagyoz από την Ελληνική κουλτούρα, ΑΠΑΔΕΙ ΕΛΛΗΝΩΝ!!! Έχουμε θέατρα. ξυγγραφείς, ήρωες. Ο Karagyoz μάς σκοτώνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..Ο φόβος της «υφαρπαγής» του Καραγκιόζη από τους Ελληνες φαίνεται να προξένησε σημαντικό άγχος στη γειτονική χώρα, αφού στο άψε σβήσε δημιουργήθηκαν σωματεία για την προστασία όχι μόνον του Καραγκιόζη, αλλά και του... Χατζηαβάτη, ενώ σε πρώτη φάση φαίνεται πως δεν τους απασχολεί καθόλου ο Κολλητήρης και ο τόπος καταγωγής του, τον οποίο φαίνεται ότι μας... χαρίζουν.
    Ετσι ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Ερευνας και Ανάπτυξης της Κουλτούρας του Καραγκιόζη, με πρόεδρο έναν παλαιό καραγκιοζοπαίκτη, ονόματι Οτσάλ, που επέστησε την προσοχή των Τούρκων ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια εργάζεται αθορύβως για να κατοχυρώσει ως Ελληνα τον Καραγκιόζη. Υπέδειξε μάλιστα ότι «εάν δεν λάβουμε μέτρα,τότε και ο Καραγκιόζης θα μεταναστεύσει από εμάς και θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα». Δεν έμεινε όμως στις δηλώσεις, αλλά «αποκάλυψε» ότι η Ελλάδα έχει ιδρύσει ακόμη και Μουσείο Καραγκιόζη και τα τουριστικά φυλλάδιά της δείχνουν και τον Καραγκιόζη και τον Χατζηαβάτη. Το θέμα πέρασε και στον ελληνοκυπριακό Τύπο με τον «Πολίτη»να γράφει ότι ο τούρκος πρόεδρος του Σωματείου δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περί τους 400 καραγκιοζοπαίκτες, ενώ στην Τουρκία κανένας!

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=257987&dt=06/03/2009

    Aνάποδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως εγώ βλέπω πολλούς Καραγκιόζηδες στο Σύνταγμα.
    Τραγική απόδειξη περί της εθνικότητάς του ήρωα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.