7/5/09

«Τα νησιά δεν είναι δικά σας» λέει το ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας!


Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές των ελληνικών υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νήσων «που δεν κατονομάζονται ρητώς στις συνθήκες» και του δήθεν «εποικισμού» τους από την Ελλάδα, τέθηκε επίσημα - και προ του δημοσιεύματος της «Τζουμχουριέτ» - στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Φώτη Ξύδα! Όπως αναφέρουν οι πηγές αυτές, ο Έλληνας πρέσβης (προσωπική επιλογή της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη για τη θέση αυτή), έγινε αποδέκτης της πλέον «προωθημένης» επίσημης, πλέον, τουρκικής άποψης: «Νησιά όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, δεν έχουν προσδιορισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ούτε γηγενή ελληνικό πληθυσμό»!

Η θέση έχει καταγραφεί πλέον και στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται με σαφήνεια για το θέμα ότι "Νησιά που δεν κατονομάζονται ρητώς στις συνθήκες, έχουν αδιευκρίνιστο ιδιοκτησιακό καθεστώς".
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, αμέσως μετά την πρώτη υπέρπτηση στα νησιά της περιοχής, έθεσε - με ιδιαίτερα ήπιο τρόπο είναι γεγονός - το θέμα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποσχέθηκε «να το διερευνήσει και να απαντήσει». Απάντηση φυσικά δεν υπήρξε, αντιθέτως ακολούθησαν και άλλες υπερπτήσεις, με αποτέλεσμα ο Έλληνας πρέσβης να επανέλθει για να εισπράξει την απάντηση: «Είναι θέμα της Αεροπορίας δεν εμπλεκόμαστε εμείς»!

Την τρίτη φορά που τέθηκε εκ νέου το ζήτημα, η απάντηση ήταν περίπου «Κι εσείς τα ίδια κάνετε»! Η πλέον δυσάρεστη έκπληξη όμως ήλθε πριν από λίγους μήνες, όταν η Τουρκία για πρώτη φορά, επίσημα και καταγεγραμμένα σε υπηρεσιακά έγγραφα, αρνήθηκε στον Έλληνα πρεσβευτή την ελληνική ιδιοκτησία επί των νήσων και εγκάλεσε την Ελλάδα για «παράνομο εποικισμό» τους!
Όσο απίστευτα και αν ακούγονται τα παραπάνω, το ίδιο εντυπωσιακή είναι η στάση της επί της ουσίας... «μη αντίδρασης» που ακολουθήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ο πέπλος σιωπής που σκέπασε το όλο θέμα από την ελληνική πλευρά. Το ζήτημα δεν βρίσκεται πλέον σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά αποτελεί την τρίτη βαθμίδα κλιμάκωσης (escalation) των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο:
Το 1973 θέτουν θέμα υφαλοκρηπίδας, το 1996 θέμα «γκρίζων ζωνών» και το 2009 θέμα «παράνομου εποικισμού»!

ΠΗΓΗ www.defencenet.gr


19 σχόλια:

  1. «Η Τουρκία ακολουθεί την τελευταία επταετία, αλλά και παλαιότερα, μία πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της. Θέλουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με αυτούς και το καλύτερο παράδειγμα είναι η Ελλάδα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί και το μέλλον θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διευρύνουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα».
    Αχμέτ Νταβούτογλου

    Οπως λέει και η Μαρινέλλα " Τα λόγια είναι περιττά" V

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στενάχωρα νιώθουμε ολοι μας και σκίζεται η ψυχή μας διαβάζωντας τάτοια λόγια που μας πετούν κατάμουτρα οι απέναντοι.Πόση παλικαριά άραγε χρειάζεται να δοθεί ως απάντηση ''ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ""?
    Κριμα, οι κυβερνώντες μας με κανουν και ντρέπομαι που είμαι Ελληνας.
    Ντροπη μας και ντροπη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να δώ εμείς πότε θα αντιδράσουμε;Πολιτικάντηδες κάντε κάτι επιτέλους.
    Αλλά και εμείς οι πολίτες φταίμε που δεν έχουμε πάρει τα καδρόνια στα χέρια ακόμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτοί που εποίκισαν την κατεχόμενη Κύπρο, αυτοί που μιλούν για ιδιοκτησιακό καθεστώς, όταν γενοκτόνησαν τους Ποντίους -Μικρασιάτες και έγιναν "ιδιοκτήτες" σε μια γη που δεν τους ανήκε, αμφισβητούν με περισσό θράσος την Ελληνικότητα των νήσων του ανατολικού Αιγαίου.
    Τα "αδέσποτα" κατά τους Τούρκους νησιά, δίνουν το δικαίωμα να έχουν και αυτοί δικαιώματα ιδιοκτησίας. Προφανές είναι ότι επιδιώκουν όξυνση των σχέσεων και θερμό επεισόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και οι 85 ή 105 κάτοικοι του Αγαθονησίου είναι Ελληνες,πως λένε οι "φίλοι μας" κάτι διαφορετικό;;;Οι αερομαχίες αν όχι καθημερινό,οπωσδήποτε εβδομαδιαίο πρόγραμμα...ο στρατός έχει ένα (1) φυλάκιο με μερικούς στρατιώτες στην κορυφή του βουνού και απο τότε που το Λιμενικό κάνει "αποτρεπτική" περίπολο ,δεν έχει αποβιβαστεί ούτε ένας "οικονομικός" λαθρομετανάστης.Βέβαια οι Αρχές ψάχνουν να εντοπίσουν τους συνεργάτες των δουλεμπόρων,διότι χωρίς αυτούς δουλειά δεν γίνεται..... και τα λεφτά είναι πολλά.Να πάτε στο Αγαθονήσι για διακοπές...αξίζει και είναι πανεμορφα.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ti perimenoume gamo to ++++ mou ?????

    ti perimenoume re +++++????????

    pame na tous +++++ to spiti pou tous exei genisei

    opoio aeroskafos ksanampei sto fir steilte to gia xtapodia gamo to stanio mou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΟΛΟΙ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ. ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕ ΤΗΛ. ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ, ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ.
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ...ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ?

    ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

    Π. ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Oι μογγόλοι τούρκοι, θέλουν να πατήσουν το πόδι του για καλά στην Ευρώπη, το προσπαθούν απο την εποχή που τους απώθησαν απο την Βιέννη, άλλη μια κλωτσία τώρα θέλουν να μην δουν ποτέ την Ηνωμένη Ευρώπη, και σε αντίποινα να ζητάμε πίσω τις χαμένες πατρίδες μας και την Κωνσταντινούπολη, θέμα που έθαψε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος με τον Ντεμιρελ στην συναντησή τους στην Θράκη.
    δτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος καθορίζετε στο μεγαλύτερο μέρος της από την Δύση και το Ισραήλ.Το Αιγαίο δεν είναι ζωτικός χώρος Των διότι δεν είναι ναυτικός λαός,μάλλον είναι ζωτικός χώρος των πετρελαϊκών εταιρειών.όπως και να 'χει πρέπει να έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στο Πολεμικό Ναυτικό αφού είμαστε θαλασσινός λαός.Στις προηγηθείσες ναυτικές αναμετρήσεις η κυριαρχία Μας ήταν απόλυτος,οι Πολιτικοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα σε όλους
    Ανώνυμε 8:05 νομίζω ότι το μόνο που περιμένουμε είναι κάποιον που να θυμίζει τον Δικτάτορα κατα πολλούς Μεταξά.Διότι τον Στρατό τον έχουμε την ηγεσία του την έχουμε εεε από πολιτικούς πάσχουμε που θα πάει θα γεννηθεί αν δεν έχει γεννηθεί .Ελπίζω μέχρι τότε βέβαια να μην αμφισβητούν οι Τούρκοι και την Ανδρο εκτός από τα υπόλοιπα νησιά.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δε σας παραξενεύει το γεγονός της "μούγκας" των ΜΜΕ΄;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περισσότερο εξοργιστική από την προκλητικότητα και την εχθρικότητα του τουρκικού κράτους είναι η παθητική στάση του ελληνικού κράτους που δεν αντιδρά δυναμικά σε όλες αυτές τις απειλές και τις εδαφικές διεκδικήσεις.
    Τις διπλωματικές διακοινώσεις των ελληνικών κυβερνήσεων οι Τούρκοι ιθύνοντες τις πετούν στον κάλαθο των αχρήστων και συνεχίζουν ακάθεκτοι την πολιτική της επιθετικότητας και της εδαφικής αμφισβήτησης και την πολιτική του ζητάω δέκα για να αποκομίσω πέντε απο τους έχοντες υποχωρητική και ενδότικη στάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις ψάχνουν λεφτά να κλείσουν τις τρύπες από τα χρέη που δημιούργησαν λόγο της κλεψιάς που τελέστηκε στα δημόσια ταμεία για να μη μας κανει δξμιουργήσει θέμα η Ε.Ε. , δεν έχουν χρόνο για να ασχοληθούν με την εξωτερική πολιτική .Επειδή δε δεν βρίσκουν τα λεφτά εκτός από τους φόρους έχω την αίσθηση ότι μάλλον προσεγγίζουν το σκεπτικό να πουλήσουμε κανα δυο τρεις βραχονησίδες να ξεχρεώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν αληθεύει ότι το Αιγαίο είναι ζωτικός χώρος των πετρελαϊκών εταιρειών όπως διατείνεται ο 9:28, τότε σημαίνει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην διαχείρισή του από μας και βάζουν και Τούρκο χωροφύλακα. Σαν χτες θυμάμαι την απάντηση του μακαρίτη Τζεμ - ναι αυτόν που του χόρευε κάποιος ζεϊμπέκικο όπως οι ιθαγενείς της Αφρικής οργάνωναν χορό για να ικανοποιήσουν τους Βρεττανούς αποικιοκράτες - σε ερώτηση διεθνών πρακτορείων αν με την ευκαιρία του πολέμου της Δύσης και των βομβαρδισμών στην ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία θα ξέσπαγε ΕλληνοΤουρκικός πόλεμος: "Δεν βλέπω κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο εκτός αν η Ελλάδα βγει στο πλευρό της ορθοδοξης Γιουγκοσλαβίας"! Διαβάζοντας λοιπόν "μέσα, πίσω από τις γραμμές" βλέπει κανείς ότι από πολύ παληά οι Δυτικές δυνάμεις και οι εκφραστές τους, οι μεγάλες εταιρείες, μάς έχουν έναν παρατηρητή χωροφύλακα που μας επαναφέρει στον σωστό δρόμο αν εκφράσουμε κάποια συμπάθεια αλληλεγγύη σε ομόδοξο λαό της περιοχής και κυρίως στους Ρώσσους!! Και αν κάνουμε και κάποιες κινήσεις πέρα από φραστικές δηλώσεις, να τα Αγαθονήσια κλπ κλπ. Η τουρκία δεν αναβαθμίστηκε τώρα από τον O' Bamia απλά τώρα επισημοποιήθηκε θεσμοθετήθηκε πια ο ρόλος της ως χωροφύλακα της περιοχής...Και οι δικοί μας ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται και πάνε να την βγάλουν με εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου δηλαδή... peanuts
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ας πουμε μια υπερδυναμη ή μια ανωτερη δυναμη εκανε τους τουρκους να τραβηχτουν περα από το σαγγαριο στην ανατολια παραχωρωντας μας αυτά τα εδαφη και την την ανατολικη Θρακη και Κωνσταντινουπολη και ας διακρινουμε δυο περιπτωσεις
    Α) καταλαμβαναμε αυτά τα εδαφη με το πληθυσμο τους ,
    Θα μπορουσαμε να ελεγξουμε ?
    Θα μπορουσαμε να τους αποροφησουμε και να τους εναξουμε ?
    Τι θα καναμε ? θα ανεβαζαμε τω κατωτερο οριο για εισοδο στη βουλη από 3% στο 13% ? … ή στο 33%
    Και μετα ?
    Θα εβγαζαν όχι μονο βουλευετες αλλα και πρωθυπουργο, γενικο επιτελειο, διπλωματικες σχεσεις και η Ελλαδα θα κατεληγε δορυφορος της τουρκιας με δημοκρατικες διαδικασιες.

    Καπου κανω και κανα λαθος βεβαια αλλα καπως ετσι θα ειχαν τα πραγματα,
    Να δουμε το δευτερο σεναριο
    Β) καταλαμβανουμε αυτά τα εδαφη χωρις το πληθυσμο τους
    Τι θα τα καναμε ?
    Θα γεμιζαμε τη Σμυρνη καφενεδες να παιζουν ταβλι τα παιδια στις διακοπες τους και να τρωνε λουκουμια?
    Τις επαρχιες με γυφτους να κυνηγον σκατζοχερια ?
    Ενώ η Πολη θα γεμιζε μαγαζια να ψηνουν κεμπαμπ , οι κυριες στα χαμαμ και το βραδι στα μαγαζια οριενταλ?
    εγω αυτό που βλεπω είναι ότι Ελλαδα δεν θα μπορουσε να σταθει εκει ουτε με ιδανικες συνθηκες.
    Γιατι?
    Γιατι οι τουρκοι ριζωσαν για τα καλα εκει εχουν 'πολιτισμο' και φτιαχνουν υποδομες,
    να το δουμε τωρα λιγο από την αναποδη,
    Η τουρκια δεν χρειαζεται να κανει ολοκληρωτικο πολεμο,
    Τα νησια και την επαρχια την εγκαταλειπουμε, κλεινομαστε στα τοιχη της αθηνας (καπως ετσι εγινε και με το βυζαντιο αφηνοντας τοπο σε σλαβους και τουρκους και περιμενοντας να κρατησουν τα συνορα διγενηδες),
    Δες στη θρακη , κανουν επενδυσεις , αυξανουν τον πληθυσμο και τον τραβουν προς το μερος τους ,
    Αν μπει και στην ΕΕ το αιγαιο είναι χαμενο,
    Οι τουρκοι εχουν περισευμα πληθυσμου και μπορουν να τον συντηρησοουν στα νησια
    Το δεχονται αυτό το κοστος
    Οι πολιτικη μας είναι να σωσουμε το ασφαλιστικο με μεταναστες και να εγκαταλειψουμε την επαρχια,

    ακομη και η Κυρα της Ρω ηξερε καλυτερα απο τι κινδυνευουμε περισσοτερο απο τα κανονια της τουρκιας,
    αλλα οι πολιτικοι μας την εβλεπαν σαν γραφικη

    Βλεπεις λοιπον ότι η τουρκια εχει ‘πολιτισμο’ που δεν τον βγαζεις ευκολα , εχει επισης και μια υγειη κοινωνια που αυξανει εντυπωσιακα,
    Αυτό δινει αερα και στη διπλωματια της και στην εξωτερικη πολιτικη,
    Ποιος θα επενδυσει σε μια συμαχια με την Ελλαδα? Μονο ευκαιριακα.

    να οι στηλες ενος κρατους
    Παιδεια , οικονομια , πολιτισμος ,υπογεννητικοτητα, αξιομαχος στρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άνώνυμε 1:24 έτσι ήταν πάντα η αναλογια Ελλάδος Τουρκίας όλα τα χρόνια ακόμα και τα 400 της σκλαβιάς , αλλά επαναστατήσαμε.Οταν δε έγινε ο πόλεμος με Ιταλία και στην συνέχεια ήρθαν και οι Γερμανοί η αναλογία πλυθησμιακά αλλά και σε τεχνολογία ήταν πάλι τα ίδια όμως αυτό δεν σταμάτησε τους τρελλούς ΕΛληνες όπως μας έλεγαν πάντα...Μπορεί όπως λες η λογική και η πραγματικότητα να είναι έτσι αλλά θέλω να πιστεύω ότι ακόμα υπάρχει σε κάποιους το φιλότιμο ότι και αν αυτό σημαίνει...
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χριστινα,

    αν προσεξεις καλυτερα δε μιλαω για πληθυσμους και νουμερα ,

    το 1821 παροτι ειχαμε 400 χρονια σκλαβιας ειμασταν σε θεση να εμπνευσουμε ζωγραφους , συγγραφεις , ποιητες ακομη και να πολεμησουν για μας και τα ιδανικα που εκφραζαμε ,ο ιδιος ο Κολοκοτρωνης ειχε πει οτι μας λεγαν τρελους γιατι δεν ειχαμε καστρα , μπαρουτι ιππικο κτλ ομως καστρα ηταν ....(δεν θελω να γραψω απο μνημης γιατι μππορει να κανω λαθος αν θες ψαξε να το βρεις)

    το 1918 -22 ειχαμε το ηθικο να πολεμησουμε και αν ελευθερωσουμε Ελληνες που ηταν ακομη στη τουρκικη μερια ,και μετα διπλωματικα να διεκδικησουμε τη Σμυρνη και κοματι της Μ Ασιιας,
    γιατι?
    γιατι εκει οχι μονο ζουσαν Ελληνες αλλα επεβαλλαν το δικο μας πολιτσμο και κουλτουρα ,
    δεν ηταν απλα μια κοινωνια που επιβιωνε αλλα συνεχως αναπτυσονταν,

    το 1940 ο κοσμος ειχε εμπιστοσυνη στο Μεταξα ηξερε δεν θα τον ξεπουλησει ,
    γιατι ?
    γιατι τα σχολεια διδασκαν ιστορια ,
    ιστορια αγωνων , θυσιων και ηγετες που ενεπνεαν εμπιστοσυνη ,
    ετσι προεκυψαν οι Ελληνιδες που ζεβονταν σαν μουλαρια τα πυρομαχικα , ετσι κρεμιουνταν στα τρενα για να προωθηθουν προς το μετωπο και να συνεχιζουν με τα ποδια ,
    με αυτες τις θυσιες γεμισε Ελλαδα περιπτερα ,

    καλο ειναι να μην φτασουμε να θυσιασουμε αλλους 300 για να φρουρησουν περασματα που εχουν αφησει να εισελθουν εχθροι,

    η πολιτικη εγκαταλειψης της επαρχιας και νησιων δινει πατηματα εισοδου με πλαγια μεσα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε 2:45 παρά το γεγονός οτι σέβομαι όλα όσα λες και σε σχέση με τα στοιχεία που δίνεις και σε σχέση με τον τρόπο σκέψεις που έχεις και τα αναλύεις.Πες μου σε παρακαλώ όμως πιστεύεις ότι με την νοοτροπία του σημερινού Ελληνα αν γεμίζαμε την επαρχία με κόσμο πιστεύεις εσύ ότι φτάνει για να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας?Πιστεύεις ότι είναι θέμα αύξησης του πλυθησμού η αντιμετώπιση της Τουρκίας μόνο
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βασικο εργαλειο για την αμφισβητηση της Ελληνικοτητας των Φαρμακονησιου Αγαθονησιου, και οχι μονο, ειναι και η υπαρξη μεγαλου αριθμου λαθρομεταναστων, εστω ως περαστικων, απο αυτα τα νησια.
    Τιθεται πλεον θεμα εθνικης ασφαλειας , οποτε καθε αποπειρα αποβασης λαθρομεταναστων πρεπει να αντιμετωπιζεται ως εχθρικη/τρομοκρατικη ενεργεια που δεν υποκειται στην Ευρωπαικη νομοθεσια διαχειρισης των μεταναστων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.