4/5/09

Ενας «Αττίλας» για τα νησιά του Αιγαίου


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
«Ο χώρος, στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο», αναφέρει ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος», που θεωρείται το μανιφέστο του σε θέματα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η αντίθεση προς το «στάτους κβο στο Αιγαίο» και η υπογράμμιση της ανάγκης για «νομικό πλαίσιο», που θα δώσει στην Τουρκία «τη δυνατότητα επέμβασης σε υποθέσεις που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια», είναι άλλα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος θέματα στο βιβλίο όπου ο συγγραφέας τονίζει ως προς το προαναφερθέν «νομικό πλαίσιο» ότι «εντυπωσιακό παράδειγμα» είναι το ότι η «επέμβαση στην Κύπρο κατέστη δυνατόν να νομιμοποιηθεί, εντός ενός τέτοιου νομικού πλαισίου»!
Καθηγητής-σύμβουλος
Ο Νταβούτογλου γεννήθηκε το 1959 στην Τασκένδη. Είναι καθηγητής διεθνολόγος από το 2003, ήταν σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Το 2003 ανακηρύχθηκε πρέσβης εκ προσωπικοτήτων.
Το σημαντικότερό του έργο θεωρείται το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος - Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας», που κυκλοφόρησε στην Τουρκία σε πρώτη έκδοση το 2001. Το βιβλίο περιλαμβάνει τη θεώρηση του Νταβούτογλου γύρω από το παρελθόν, αλλά πολύ περισσότερο το μέλλον και τις προοπτικές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλα έργα του είναι τα: «Παγκόσμια Κρίση» (κυκλοφόρησε το 2002 στην Τουρκία), «Alternative Paradigms» (κυκλοφόρησε το 1993 στις ΗΠΑ) και «Civilizational Transformation and the Muslim World» (κυκλοφόρησε το 1994 στην Τουρκία στην αγγλική γλώσσα).
Ο Νταβούτογλου είναι ο όγδοος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από το 1923 και ο πρώτος μη διπλωματικός εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.
Η Ελλάδα και το Αιγαίο
Ως προς το βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος», που κυκλοφόρησε το 2001 -αποσπάσματά του υπάρχουν στο βιβλίο «Islam Light - ο πολιτικός αναχρονισμός στην Τουρκία», του Αρη Αμπατζή, από τις εκδόσεις «Θαλλός», 2006- βλέπουμε ότι, σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, «οι δύο βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια είναι η ενίσχυση της Βοσνίας και της Αλβανίας, μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας, και η διαμόρφωση πλαισίου διεθνούς δικαίου για την ασφάλεια των εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή. Στο νομικό αυτό πλαίσιο, η Τουρκία πρέπει να έχει συνεχώς για στόχο να εξασφαλίσει εγγυήσεις, οι οποίες θα της δώσουν τη δυνατότητα επέμβασης σε υποθέσεις που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια. Ως ένα εντυπωσιακό παράδειγμα στη σύγχρονη εποχή, η επέμβαση στην Κύπρο, κατέστη δυνατόν να νομιμοποιηθεί, εντός ενός τέτοιου νομικού πλαισίου» («Στρατηγικό Βάθος», σελ. 122).
Ως προς τα Ελληνοτουρκικά, ο Νταβούτογλου θέτει θέμα Αιγαίου:
«Σήμερα είναι γνωστά πλέον τα αποτελέσματα της στρατηγικής ολιγωρίας για το ότι δεν τέθηκαν υπό έλεγχο τα νησιά του Αιγαίου και εγκαταλείφθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη στιγμή που η Τουρκία κρατά τον σφυγμό του μαλακού υπογάστριου της Ρωσίας μέσω των Στενών, η Ελλάδα έχει αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία, μέσω των νησιών του Αιγαίου. Ο χώρος στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο, πράγμα που οφείλεται στα ασυγχώρητα λάθη που έχουν γίνει, εξαιτίας της απουσίας συνεπούς θαλάσσιας στρατηγικής. Η κρίση στο Καρντάκ (Ιμια), που έφερε στην επιφάνεια την ελληνική κυριαρχία ακόμη και σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, είναι το πικρό αντίτιμο των συσσωρευμένων αυτών λαθών». («Στρατηγικό Βάθος», σελ. 154).

Ανατροπή του στάτους κβο
Η αμφισβήτηση του στάτους κβο είναι από τα σημαντικά σημεία στη θεώρηση Νταβούτογλου:
«Η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του τρέχοντος στάτους κβο. Σε αντίθεση προς το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας, και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών, υπέρ της Ελλάδας, πράγμα που υποδαυλίζει προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι περιοχές διοίκησης και ελέγχου και η στρατιωτικοποίηση των νησιών». («Στρατηγικό Βάθος», σελ. 171).

Οι σχέσεις με την Ε.Ε.
Ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας είναι αυτό που προτάσσει ο Νταβούτογλου στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.: «Το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Τουρκία στις διπλωματικές-πολιτικές της σχέσεις με την Ε.Ε., θα είναι η υπόθεση της αρμονίας μεταξύ των περιφερειακών επιλογών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της περιφερειακής πολιτικής που ακολουθεί ανέκαθεν η Τουρκία». («Στρατηγικό Βάθος», σελ. 508). *

ΠΗΓΗ http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=40619

32 σχόλια:

  1. >που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο<

    Περί ζωτικού χώρου (Lebensraum) μιλούσε και κάποιος άλλος «μουστακάτος» κι έφαγε τα μούτρα του. Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας, η οποία βασίζεται κυρίως στην αδράνεια των αντιπάλων της, μου θυμίζει πολύ την δική του πολιτική. Έφαγε τα μούτρα του, αλλά δυστυχώς όχι μόνο τα δικά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι είναι αντιμέτωπη με μια πολύ επικίνδυνη χώρα, που εμφορείται από μια φασιστική ιδεολογία.
    Η πολιτική του κατευνασμού και του εκδημοκρατιμσού της δια της Ε.Ε. είναι σωστή, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας για να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και να εξουδετερώσουμε μια για πάντα το "τέρας" που απειλεί τον Ελληνισμό.
    Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η χώρα μας, η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας είναι το Κουρδικό και οι άλλες εθνότητες που απαρτίζουν το λεγόμενο "τουρκικό έθνος".
    Εκεί θα πρέπει να χτυπήσουμε, για να υποχρεωθεί το φασιστοειδές που ανέλαβε το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας να αναπροσαρμόσει και να αλλάξει την άποψή του "περί ζωτικού χώρου".
    Αργά ή γρήγορα, οι ιθύνοντες στην Αθήνα θα το καταλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλοι μου αμφότεροι έχετε δίκιο. Το θέμα δεν είναι τι λέμε και τι κάνουμε εμείς, αλλά οι 'πολιτικοί' μας. Ουδέποτε υπήρχε, υπάρχει ή θα υπάρξει ενιαία και συνεχιζόμενη εξωτερική πολιτική από όλα τα κόμματα. Ποτέ δεν είχαν συμβούλους τύπου 'Νταβούτογλου'. Στου 'κασίδη' το κεφάλι η όποια εθνική στρατηγική, στο πόδι η όποια μελέτη. Καλά κάνει ο Νταβούτογλου και γράφει αυτά που γράφει. Την πατρίδα του εξυπηρετεί. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ; ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ;
    Εξυπηρετούμε την Τουρκία, συμφωνώντας πάντα στην ένταξη τους στην ΕΕ.
    Εδώ και 4 χρόνια (πχ τα τελευταία), μηδενική παραγγελία οπλικού συστήματος (μετά θα κλαίμε για νέα Ιμια).
    Ανοχή στους λαθρομετανάστες που μας φέρνουν οι Τούρκοι (ακόμη και λιμενικοί !!!!) και μετά δεν τους δέχονται και πίσω !!!!
    Κάνουμε τα πάντα για να μην δυσαρεστήσουμε τους 'φίλτατους' γείτονες.
    Προάγουμε την 'Ελληνοτουρκική' φιλία και 'προετοιμάζουμε' κατάλληλα τις νέες γενιές, αλλάζοντας τα βιβλία της Ελληνικής Ιστορίας.
    Ανεχόμαστε τόσα χρόνια τα Casus Belli της 'γείτονος' που είναι παράνομα και καταχρηστικά σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
    Ανεχόμαστε την δράση των Τούρκων πρακτόρων στην Κομοτηνή-Ροδόπη και τον βίαιο εκτουρκισμό των Ελλήνων μουσουλμάνων (Πομάκων) πολιτών που και οι ίδιοι ζητούν Ελληνικά σχολεία !!!!
    ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ
    Τι να λέμε και να γράφουμε κάθε φορά ρε παιδιά, έχουμε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια......
    ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΟΥΤΡΑ, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ. Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ..... ΣΑΔΟΜΑΖΟΧΙΣΤΗ !!!!!! ΒΑΡΑΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΑΛΛΟ, ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΑ !!!!!!
    ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ .... ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΕ ΚΙ ΕΣΥ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ.....ΓΚΙΛΟΤΙΝΕΣ ΣΟΥ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάββα,

    Μόλις έγραψα ένα σχόλιο εδώ, στο οποίο γράφω περίπου αυτά που λες κι εσύ. Εντούτοις, έχω κάποιες αντιρρήσεις σ’ αυτά που γράφεις:

    α) «Η πολιτική του κατευνασμού και του εκδημοκρατιμσού της δια της Ε.Ε. είναι σωστή». Κατ’ εμέ είναι λάθος και τα αποτελέσματα με επιβεβαιώνουν. Η Τουρκία είναι ένα βίαιο και βάρβαρο κράτος, στο οποίο δεν πιάνει το ευρωπαϊκό λούστρο. Κοίταξε που όσο υποχωρούμε, τόσο ιταμότερη και απαιτητικότερη γίνεται. Από τότε που αφρόνως, κατά την γνώμη μου, η ΝΔ τάχθηκε ανοικτά και ανεπιφύλακτα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η τελευταία έγινε ακόμη πιο αδιάλλακτη. Και πώς να μην γίνει, αφού βλέπει ότι με λίγο ζόρισμα, παίρνει αυτά που θέλει;

    β) «Εκεί θα πρέπει να χτυπήσουμε». Συμφωνώ, αλλά πώς;

    γ) «Αργά ή γρήγορα, οι ιθύνοντες στην Αθήνα θα το καταλάβουν». Μα δεν είναι ότι δεν το καταλαβαίνουν, απλώς δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν κάτι γι αυτό. Το παρόν πολιτικό κατεστημένο είναι ξεπουλημένο και άχρηστο. Ζητείται λύσις.

    ΥΓ: Συγγνώμη που ξέχασα να βάλω όνομα πιο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΄Καλημέρα καλημέρα και απο μένα...
    Κύριε Σάββα λέτε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβει τα περί τι εστί Τουρκία και ότι οι πολιτικοί μας αργά η γρήγορα θα πρεέπι να το καταλάβουν..ΜΑ εδώ μιλάνε κάποιοι Ελληνες περί συνόρων περί των υποχθόνιων τρόπων που κινήται η Τουρκία και όχι μόνο και του λένε Εθνικιστές Σοβινιστές ΡΑτσιστές ..Πως θα το καταλάβουν δλδ για πείτε μου? Μάλλον προς το αργά το βλέπω να το καταλάβουμε γιατί δυστηχώς ο πουλημένος πολιτικός που νέμεται σύνορα συνειδήσεις κ.α υποστηρίζεται από τον είτε ασυνείδητο είτε πουλημένο πολίτη .
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ελληνική εξωτερική πολιτική είναι προσαρμοσμένη σε μελέτες τύπου Νταβούτογλου. Έχουμε πάρει τα μέτρα μας εμείς! Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αυτά, τα έλεγε και η Τσιλέρ. Και έκτοτε προσαρμοζόμαστε σιγά σιγά με την προετοιμασία της κοινής γνώμης κατά διάφορους τρόπους, όπως σήριαλς, αλλαγή βιβλίων ιστορίας, συνωστισμούς, εξιδανίκευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και του Κεμάλ μέσω άρθρων έγκριτων εφημερίδων και δημοσιογράφων, (όρα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ, έτσι πρόχειρα) τσιφτετελοεκπομπές και δηλώσεις περί "Υποστηρίζωμεν..." αλλά και πιο προχωρημένες ακόμα, αυτές του Γεωργίου του Ευδαίμονος περί ησυχίας (peace of mind) μετά από παραχώρηση ολίγων στρεμμάτων και άλλα γνωστά. Παίρνουμε συνεχώς τα μέτρα μας για την ψυχολογική προετοιμασία και την παρουσίαση της ντροπής ως νίκης. Η όποια χαμένη μάχη δεν χάνεται κατά την ημέρα της διεξαγωγής της αλλά στην ουσία, η διαδικασία και ο μηχανισμός της ήττας έχει ξεκινήσει δεκαετίες πριν!! Τα ξέρουν καλά οι δικοί μας αυτά και δεν θα χρειαστεί να δοθεί καμμία μάχη, δεν χρειάζονται και άλλες απώλειες πέραν των προγραμματισθέντων, έχουμε χρόνο για άλλες παραχωρήσεις και επί πλέον peace of mind στο μακρυνό μέλλον, απλώς προετοιμάζονται για να μην πονέσουμε πολύ την ώρα της υπογραφής παράδοσης-παραλαβής "συμφώνως τοις κεκανονισμένοις" όπως έλεγαν και οι παλαιοί!!
    Ιουλιανός ο Παραβάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. nativist
    η πολιτική άρχισε το 1999, με τη Συμφωνία του Ελσίνκι.
    Ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής κατέστη δυνατή η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε.
    Αν δεν κάναμε αυτή την επιλογή, η Τουρκία θα μπλοκάριζε την είσοδο της Κύπρο, χρησιμοποιώντας το "όπλο" της εγγυήτριας δύναμης.
    Επίσης, υπάρχουν και άλλες πτυχές αυτής της πολιτκής, που χρειάζεται να γράψει κανείς ολόκληρη πραγματεία για να τεκμηριώσει τις θέσεις του.
    Εν πάση περιπτώσει, αυτή ειναι η άποψή μου.
    Απλά, εφαρμόζοντας την πολιτική αυτή, έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τη γνωστή μέθοδο "μαστίγιο και καρότο".
    Εμείς μείναμε μόνο στο καρότο!

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. www.enet.gr
    Στην ιστοσελιδα της ελευθεροτυπιας υπαρχει ρεπορταζ με τον τιτλο <<4 κρατη μελη της Ε.Ε. ζητουν επεκταση της υφαλοκρηπιδας τους>>.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χριστίνα
    Υπάρχει δοκιμασμένη μέθοδος για να καταλάβουν οι πολιτικοί μας.
    Ό,τι ακριβώς έγινε με τα βιβλία ιστορίας.
    Ενημερώθηκε και αντέδρασε μαζικά ο λαός και τελικά δεν πέρασαν τα σχέδια της μαύρης αντίδρασης.
    Έτσι να γίνει και τώρα.
    Για παράδειγμα, να μην εκλεγούν καν όσοι πολιτικοί στήριξαν φανερά το Σχέδιο Αννάν.
    Τότε θα δεις τί στάση θα τηρούν οι πολιτικοί στα εθνικά μας θέματα.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κε Σάββα εκ των εμπνευστών εκ των συμμετεχοντων στην εκπόνηση του και με σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αποδοχής ήταν και ο Γεωργιος Παπανδρέου. Νωπή είναι και η δηλωση του πρωθυπουργού σχετικά με αυτό.
    Ανάποδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με την αποφαση κατα των Οραμς το τοπιο για το κυπριακο γινετε πιο καθαρο, πρεπει πρωτα να αποκομισουμε οφελη απο αυτο που αρχισαμε με το ελσινκι και μετα θα μπορουμε να κινηθουμε κουρδο-στρατηγικα. Αλλιως δινουμε καθαρη λαβη να κοκαλοσει το μουλαρι (Τουρκια).Δε συμφωνεις Σαββα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανάποδε
    μέχρι στιγμής καταφέρουμε να κρατήσουμε το ιστολόγιο, μεταξύ άλλων και επειδή δεν εμπλακήκαμε στα εσωτερικά.
    Να μην το κάνουμε και τώρα.
    Όποιος στήριξε το Σχέδιο Αννάν, απ' όποιο κόμμα κι αν είναι, μαύρο.
    Καθαρά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 1:09
    Η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι μια από τις πιο σημαντικές στρατηγικές νίκες του Ελληνισμού τον τελευταίο αιώνα.
    Είπαμε, δυο στρατηγικές.
    Η μια ενσωμάτωση με τη Δύση και διερυμένη-ουσιαστική συμμετοχή σε όλους τους διεθνούς θεσμούς και η άλλη, συνεργασία-συνεννόηση-συμμαχία με τους λαούς της Ανατολής, για να αντιμετωπίσουμε και "αλλοιώς" το θηρίο.
    Πιο κατανοητά δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παιδιά μισό λεπτό!!
    Να μην ψηφίσουμε :

    α) Υποστηρικτές του σχεδίου Αναν

    β) Πολιτικούς που έιχαν ανάμιξη σε υποθέσεις διαφθοράς ( Μην πει κανένας "να έχει καταδικασθεί' θα πέσουν μεγάλα γέλια )

    γ) Πολιτικούς που έπαιρναν "βοήθεια" από ξένες πολυεθνικές.

    δ. ) Υπουργούς και υφυπουργούς πού πέρασαν από υπουργεία και δεν έβαλαν μία υπογραφή φοβούμενοι εμπλοκή τους σε σκάνδαλα ( Αν δεν έχω υπογράψει τίποτα , δεν έχω και ευθύνη!!)

    ε. ) Πολιτικούς με εξειδίκευση στο Real Estate!!

    στ ) Δημοσιοσχετίστες - Διαπιστωσάκηδες πού έχουν ταλέντο στην διαπίστωση της διαφθοράς, αλλά παντελή ανικανότητα στην πάταξή της...

    Τους υπόλοιπους, τα ΜΜΕ και οι Καναλάρχες έχουν φροντίσει να μην τους ξέρει ούτε η μάνα τους.
    Ποιός μένει ;
    Ποιός μπορεί να ψηφίσει τον Μπάμπη Σουγιά βουλευτή του νομού Τρέχα Γύρευε όταν ούτε σε φωτογραφία δεν τον γνωρίζει, πόσο μάλλον τις ιδέες του!!


    V

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σάββα,

    "η πολιτική άρχισε το 1999, με τη Συμφωνία του Ελσίνκι."

    Όχι, η πολιτική αυτή άρχισε το 1996 με τα Ίμια.

    "Αν δεν κάναμε αυτή την επιλογή, η Τουρκία θα μπλοκάριζε την είσοδο της Κύπρο, χρησιμοποιώντας το "όπλο" της εγγυήτριας δύναμης."

    Πώς θα την μπλοκάριζε; Η Τουρκία, που εξακολουθεί να κατέχει το 40% του εδάφους της παράνομα, πώς θα εμφανιζόταν σαν "εγγυήτρια" δύναμη με ένα κάρο καταδίκες του Σ.Α. του ΟΗΕ εις βάρος της; Αυτά μας είπε ο Σημίτης για να δικαιολογηθεί, αλλά το παραμύθι αυτό έχει πολλαπλώς αντικρουσθεί. Άλλωστε, ο Σημίτης είχε υποσχεθεί μία Κύπρο "ανανική" και γι αυτό φώναζαν μετά το "ΟΧΙ" ότι ο Παπαδόπουλος τους εξαπάτησε!! Διότι υποχρεώθηκαν και την πήραν όπως ήταν και το 40% του κατεχομένου εδάφους, έγινε και ευρωπαϊκό. Ναι, ο Παπαδόπουλος του την έφερε του Σημίτη και καλά του έκανε!

    "Απλά, εφαρμόζοντας την πολιτική αυτή, έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τη γνωστή μέθοδο "μαστίγιο και καρότο".

    Δεν χρειάζονται λαχανικά οι Τούρκοι. Σαρκοβόρα είναι :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απλή επισήμανση για να ξέρουμε για ποιούς μιλάμε ήταν Κε. Σάββα

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/03/blog-post_1923.html

    Μακρια η κάθε κομματική σκοπιμότητα
    στόχος, σκοπός και όνειρο η επίτευξη της μέγιστης εθνικής ενότητας

    Μα επιτρέψτε μου να θυμήσω και να θυμηθώ ότι όταν εφερνε την περίφημη ζεμπεκιά, εκείνη την μέρα οστά ελδυκάριου έρχονταν στην Πάτρα.
    Ο Ελδυκάριος είχε πέσει μαχόμενος ενάντια στον Αττίλα του Τζέμ. Εύχομαι να ήταν μια απλή κακή παρένθεση.Μα η συμμετοχή στην λέσχη που ανακοινωθηκε με κάνει ακόμα πιο προβληματισμένο.
    Ανάποδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. nativist
    Την ιστορία της αποδοχής της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., τα μέσα της δεκαετίας του '90, τη γωνρίζω καλά.
    Τότε ανταλλάξαμε την άρση του βέτο για την είσοδο της Τουρκάις στην Τελωνειακή Ένωση, με την κατ' αρχάς αποδοχή της αίτησης της Κύπρου,
    Το 1999, στο Ελσίνκι, ανταλλάξαμε την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε., υποσχόμενοι ότι θα κάνουμε το παν για να λυθεί το Κυπριακό και αποδεχόμενοι κατ' αρχάς την υποψηφιότητα της Τουρκίας.
    Εκείνη η πολιτική ήταν μαστίγιο και καρότο.
    Από τότε, η πολιτική αυτή, που στη σύλληψή της είναι ιδιοφυής και σωστή, σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόστηκε ακατανόητα για το λαό (ο αυτόματος πιλότος, που είπαν κάποιοι, ή τα υπερβολικά, ηλίθια χαμόγελα που σκορπίζαμε εδώ κι εκεί χωρίς λόγο κλπ) και όχι αρκούντως αποτελεσματικά.
    Πάντως, η πολιτική του τσαμπουκά και μόνο του τσαμπουκά που φαίνεται ότι προτείνεις, δεν αποδίδει πάντα, ξέρεις!
    Υπάρχουν και άλλοι, πιο έξυπνοι τρόποι.
    Όρα την υπόθεση Όραμς.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Scal said:
    Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι είναι αντιμέτωπη με μια πολύ επικίνδυνη χώρα, που εμφορείται από μια φασιστική ιδεολογία.

    ..........

    Και πως θα το καταλάβει Σάββα? Δέκα εκατομμύρια Έλληνες απο τη μια ανησυχούν για την εγκληματικότητα κι απο την άλλη εξακολουθούν να μην αναδεικνύουν στις δημοσκοπήσεις ως πρώτο κίνδυνο τα Εθνικά Θέματα.
    Κι έτσι εξακολουθούν να εκλέγουν αυτούς που θα ξανακάνουν τις ίδιες εθνοπροδοσίες για να τις βαφτίσουν μετά ως "σώφρωνα πολιτική".

    Θέλει σοκ ο Λαός Σάββα. ΣΟΚ. Για να συνέλθει και να φερθεί ανάλογα στις εκλογές.
    Και μάλιστα σύντομα. Στις ερχόμενες κιόλας εθνικές εκλογές.

    ...........

    scal said:

    Η πολιτική του κατευνασμού και του εκδημοκρατισμού της δια της Ε.Ε. είναι σωστή, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας για να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και να εξουδετερώσουμε μια για πάντα το "τέρας" που απειλεί τον Ελληνισμό.

    .........

    Σάββα,

    η πολιτική "κατευνασμού της Γερμανίας" απο μέρους των Συμμάχων είδες που οδήγησε. Στην αποθράσυνσή της, στην ενδυνάμωσή της κι εν τέλει στην επίθεσή της προς τους πάντες.
    Η Τουρκία, όσο περνάει ο καιρός δυναμώνει. Και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.
    Εκτός αυτού, καταλαβαίνει μόνον απο το "άγριο".
    Όσον αφορά στις δυνάμεις που αντιπαρατάσσουμε απέναντί τους, ας είναι καλά η διαρκής μείωση και απαξίωση του Στρατεύματος. (ή τουλάχιστον, αυτή η εικόνα περνάει στο υποσυνείδητο του Λαού και κανείς δεν κάνει τίποτα να την ανατρέψει - μήπως γιατί είναι σωστή?)
    Όσον αφορά στο ότι χρειάζεται και "καρότο και μαστίγιο", ναι, έχεις δίκαιο.

    Αυτή όμως είναι μια απαιτητική και πολύπλοκη "Λεπτή δισχιδής πολιτική" που όπως φαίνεται, η Ελλάδα είναι ανίκανη να εφαρμόσει.(πόσοι άνθρωποι - κι αντίστοιχα κοινωνίες - έχουν την ικανότητα να παίζουν ταυτόχρονα σε δύο αλληλοαναιρούμενα ταμπλώ? Εμείς πάντως όχι).Άρα, είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε μια πιο "ξεκάθαρη πολιτική" - για να την "εφαρμόσουμε με την ψυχή μας". Τουτέστιν, εφόσον μιλάμε για Τουρκία και πολεμικό background χιλίων ετών, η μόνη ενδεικνυόμενη πολιτική είναι το "μαστίγιο".

    .........................

    Scal said:

    Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η χώρα μας, η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας είναι το Κουρδικό και οι άλλες εθνότητες που απαρτίζουν το λεγόμενο "τουρκικό έθνος".
    Εκεί θα πρέπει να χτυπήσουμε, για να υποχρεωθεί το φασιστοειδές που ανέλαβε το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας να αναπροσαρμόσει και να αλλάξει την άποψή του "περί ζωτικού χώρου".

    ..........

    Ναι, το Κουρδικό είναι η αχίλειος πτέρνα.
    Και γιατί δεν έχει ανασυνταχθεί ακόμη η Ελληνοκουρδική Συμμαχία Σάββα?
    Γιατί δεν έχει αναβιώσει η Ελληνοκουρδική Φιλία?
    Απο ποιούς περιμένουμε να το κάνουν?
    Απο το κράτος?
    Ποιοί το ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ?
    Και γιατί οι "Ιδιώτες που μπορούν" δεν το κάνουν?
    Να υποθέσουμε πως η εκτέλεση Γεωργιάδη και η δίωξη Ναξάκη-Καλεντερίδη έπιασαν τόπο?
    Χεστήκαμε όλοι μας απο το φόβο μας?
    Να μας χαιρόμαστε τότε σαν λαό.
    Δεν φταίνε μόνο οι Πολιτικοί.
    Φταίνε και οι Πολίτες που δεν καταστρατηγούν ηλίθιες αποφάσεις του Κράτους όταν πρέπει.

    ..............

    scal said:

    Αργά ή γρήγορα, οι ιθύνοντες στην Αθήνα θα το καταλάβουν.

    ............

    Θα το καταλάβουν μόνον όταν δουν απέναντί τους "Πολίτες" (έστω και λίγους) αποφασισμένους να χτυπήσουν Κρατικές Αποφάσεις που θεωρούνται Θέσφατο.

    Να μερικές αιρετικές πράξεις που προκαλούν ανατριχίλες στην επίσημη Ελληνική (και Τουρκική και Ευρωνατοϊκή) Πολιτεία :

    1)Αναβίωση Ελληνοκουρδικής Φιλίας/Συμμαχίας και αποστολές Ελλήνων στο Κουρδιστάν.

    2) Πλήγμα των Τούρκων Διακινητών Λαθρομεταναστών εντός της Τουρκίας (Στρατιωτική επίθεση είναι η Λαθρομετανάστευση, έστω και ασύμμετρη - δηλαδή, εαν μας έριχναν πύραυλους, τι θα κάναμε? δεν θα επιδιώκαμε να τους χτυπήσουμε εκεί προτού εκτοξευθούν?)

    3) Χώρα Transit δεν μας θέλουν τα "Κυκλώματα". Ε, ας δικαιώσουμε το ρόλο μας και ας πάψει η Ελλάδα να μετατρέπεται μέρα τη μέρα σε "Χώρα Τελικό προορισμό". Διοχέτευση των λαθρομεταναστών στις "αγαπημένες Συμμάχους της Τουρκίας" Αλβανία-Σκόπια.

    4) Ίδρυση Διεθνούς Ορθόδοξης Ταξιαρχίας με έδρα τη Ρωσία και συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών.

    5) Κατακόρυφη αύξηση ρωσικών εξοπλισμών στην Ελλάδα

    6) Αεροναυτικές Βάσεις Ρώσων και Κινέζων σε Θράκη, Καστελόριζο και Κρήτη.

    7) Ενεργοποίηση των S-300 στην Κρήτη και S-400 στην Αττικοβοιωτία.

    8) Εποικισμός ακατοίκητων Νησίδων του Αιγαίου (πχ Φαρμακονήσι)

    9) Αφαίρεση Ελληνικής Ιθαγένειας και απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες όποιου Θρακιώτη μουσουλμάνου δηλώνει Τούρκος και αναπτύσσει ανθελληνική δράση.

    10)Επιτέλους, δεν υπάρχει κι ένας Έλληνας ακαδημαϊκός να αναπτύξει το αντίστοιχο Δόγμα Ελληνικού Στρατηγικού Βάθους? Εκεί φτάσαμε?
    Να φοβόμαστε μην κατηγορηθούμε για "Μεγαλοιδεατισμό"?

    Κάποτε υπήρχαν δυνάμεις να πολεμήσουν γι' αυτά.
    Και κυρίως μέσα απο το Στρατό.
    Τώρα?
    δεν έμεινε κανείς?

    Κάποια απο τα παραπάνω απαιτούν Πολιτειακές πράξεις για να επιτευχθούν.

    Κάποια άλλα απαιτούν "Βαθύ Κράτος".
    Ε, λοιπόν, αν δεν το έχουμε, καιρός είναι να το αναπτύξουμε.

    Τα "βρώμικα παιγνίδια" θέλουν "βρώμικους παίκτες" δυστυχώς.

    ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, παρατηρώ πως η "ένταση του αγώνα σου" Σάββα "κλιμακώνεται σταδιακά". Και χαίρομαι γι' αυτό.
    Διατηρείς όμως ακόμη μια "Ιπποτική Ευγενή Αυτοσυγκράτηση" απέναντι στο προδοτικό σύστημα των αντεθνικών Πολιτικών.
    Και με στενοχωρεί αυτό.

    ΥΓ: Επιτέλους, ας εκδώσει κάποιος αυτό το Τουρκικό έκτρωμα στα Ελληνικά. Εαν δεν μελετήσουμε τον αντίπαλο και τις αρχές του, πως θα βελτιώσουμε τις δικές μας γνώσεις?

    Καταντάει πραγματικά ενοχλητικό.
    Εαν μπει κάποιος στις μηχανές αναζήτησης των online βιβλιοπωλείων, θα δει πως ελάχιστα είναι τα βιβλία που αφορούν γεωστρατηγικά την Τουρκία. Πλήρως ανεπαρκής η Ελληνική βιβλιογραφία.

    Τα πράγματα γίνονται δε ακόμη χειρότερα εαν αναζητήσει με τον ίδιο τρόπο κάποιος βιβλιογραφία που να αναφέρονται στην Γεωστρατηγική σχέση Ελλάδας - Ρωσίας.

    Είναι απίστευτο, παράδοξο, κι όμως συμβαίνει!!!

    Αυτό θα μπορούσε να ονομαστεί :

    "Ελληνικό Μεταπολιτευτικό Αριστερό Βαθύ Κράτος...απο την ανάποδη"...

    Να την χαιρόμαστε την Ελληνική Πολιτεία και τους ....Βαθείς Πολιτικούς Νόες της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. «Ο χώρος, στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο»

    Η Τουρκία έχει την εξής μέθοδο: στηρίζεται στην ισχύ (όχι στο δίκαιο), δεν έχει αρχές (για αυτό πολιτισμικά έλκεται προς τις ΗΠΑ), λειτουργεί με μακροπρόθεσμους στόχους, και....

    κλείνει όλα τα ανοικτά μέτωπα για να επικεντρωθεί σε ένα ώστε να είναι αποτελεσματική.

    Όταν η Ελλάδα έδινε τον Οτσαλάν και κατέστρεφε το Κουρδικό κίνημα (θα μείνουμε στην ιστορία ως προδότες), η Τουρκία προωθούσε την "ΕλληνοΤουρκική φιλία", ώστε να πατάξει το Κουρδικό ανενόχλητη.

    Τώρα η Τουρκία κλείνει όλα τα ανοικτά θέματα (Συρία, Αρμενία, κτλ), (προσπαθεί να) δημιουργεί καλές σχέσεις με Ιράν-Γεωργία-Ρωσία, γιατί απλούστατα "έχει έρθει η σειρά μας". Ακριβώς αυτό που περιγράφει ο φασίστας Νταβούτογλου.

    Η Ελλάδα βρίσκεται να έχει τυλιχθεί από το φίδι, και δεν κουνιέται καθόλου φοβούμενη μην δεχτεί νωρίτερα το δηλητηριώδες δάγκωμα του φιδιού.

    Ας ξυπνήσουμε. Ας κάνουμε πολιτική με αρχές. Οι Έλληνες αγωνίζονται για τα ιδανικά. Δεν πρέπει να πουλάμε τους φίλους μας αν θέλουμε την δημιουργία μακροχρόνιων φιλίων. Χρειάζεται άμεσα μακροχρόνιος αγώνας της Ελλάδας: ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα εγκλήματα της Τουρκίας, για το φασιστικό κράτος της Τουρκίας, να οικοδομήσουμε συμμαχίες με κατάλληλες χώρες (Ρωσία, Βουλγαρία, Αρμενία, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Κουρδιστάν του Ιράκ, και Κούρδους της Τουρκίας, κτλ), να περιθάλψουμε τους πολιτικούς πρόσφυγες (αριστερούς, Κούρδους, κτλ) από την Τουρκία, να κάνουμε ριζικό επανασχεδιασμό της άμυνας με σύγχρονο υπερεξοπλισμό, σύχρονο σοβαρό αξιόμαχο επαγγελματικό στρατό, και αμυντική συνεργασία με την Ρωσία.

    Στρατηγικός σύμμαχος πρέπει να είναι η Ρωσία.

    Ας προσέχουμε τι ψηφίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κανονικα θα επρεπε να περιμενω την απαντηση που θα δωσεις στο Γιωργο Ανεστοπουλο
    Αλλα θα θα ηθελα να συμπληρωσω και μερικα μικροτερης σημασιας ,

    ‘Υπάρχει δοκιμασμένη μέθοδος για να καταλάβουν οι πολιτικοί μας.
    Ό,τι ακριβώς έγινε με τα βιβλία ιστορίας.
    Ενημερώθηκε και αντέδρασε μαζικά ο λαός και τελικά δεν πέρασαν τα σχέδια της μαύρης αντίδρασης.
    Έτσι να γίνει και τώρα.
    Για παράδειγμα, να μην εκλεγούν καν όσοι πολιτικοί στήριξαν φανερά το Σχέδιο Αννάν.
    Τότε θα δεις τί στάση θα τηρούν οι πολιτικοί στα εθνικά μας θέματα’

    Πιστευεις ότι δεν ηξεραν ?
    Δεν περιμεναν την αντιδραση ?
    Αφου ξερεις και τι θα κανουν μετα .
    Θα το ξαναφερουν παλι τα βιβλια λιγο αλλαγμενα ,
    Θα αντιδαρσουν λιγοτεροι ,
    Και σιγα σιγα θα πεισουν τον κοσμο ότι είναι ματαιο και κουραστικο να αντιδρα γιαυτο το θεμα οποτε καποια στιγμη τα βιβλια θα αλλαχτουν.
    Εξαλου ποιος διαβαζει ιστορια ?
    Ποιος μαθαινει ιστορια?
    Υπαρχουν παιδια σημερα που μεγαλωνουν με ‘πατριωτικα παραμυθια’?

    Σβηνουμε , και ενας λογος είναι και αυτος διαγραφουμε την ιστορια μας.
    Να μην ψηφισουμε αυτους ωραια , και καποια στιγμη να το θεσουν με κομματικη πειθαρχια .
    Κομα εκτος βουλης ?
    Με καλυπτει η αναφορα του V

    ‘μέχρι στιγμής καταφέρουμε να κρατήσουμε το ιστολόγιο, μεταξύ άλλων και επειδή δεν εμπλακήκαμε στα εσωτερικά’

    Αρχισα να παρακολουθω το ιστολογιο σχετικα προσφατα, το ειχα προσεξει και ηξερα την απαντηση ,
    Δεν ηθελα να την ακουσω όμως,
    Μπορω να νοιωσω καπως την απογοητευση σου με τα οσα εχουν γινει παλιοτερα,
    Μπορω να καταλαβω τη θεση σου (με οσα καταλαβαινω )
    αλλα και εμα ς μας απογοητευει αν ακουμε ακτι τετοιο ,
    αν είναι ετσι καλυτερα να μη ξερουμε και πολλα πολλα,
    καλυτερα να μην καταλαβαινουμε ,
    καλυτερα να ξεχασουμε ότι πιστευαμε

    καλυτερα να κλεισει αυτό το ιστολογιο ,

    τι νοημα εχει να δαιβαζουμε για το τι γινεται στον κοσμο , αν δεν μπορουμε να διορθωσουμε το δικο μας ?

    διαβρωνουν την παιδεια μας , την οικονομια μας, τις ενοπλες δυναμεις,
    τα νοιωθουμε όλα αυτά και το χειροτερο είναι ότι όλα αυτά διαβρωνουν και το ηθικο μας,

    μπορουμε να ξεχαστουμε διαβαζοντας για το αφγανισταν , τη σομαλια κτλ
    αν αυτό είναι ο σκοπος του ιστολογιου θα πρεπει να κλεισει και να αναζηταει θεματα σε πρωινες εκπομπες,

    με εκτιμηση

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Let us learn our lessons. Never, never, never believe any war will be smooth and easy, or that anyone who embarks on that strange voyage can measure the tides and hurricanes he will encounter. The Statesman who yields to war must realize that once the signal is given, he is no longer the master of policy but the slave of unforeseeable and uncontrollable events. Antiquated War Offices, weak, incompetent or arrogant Commanders, untrustworthy allies, hostile neutrals, malignant Fortune, ugly surprises, awful miscalculations -- all take their seats at the Council Board on the morrow of a declaration of war. Always remember, however sure you are that you can easily win, that there would not be a war if the other man did not think he also had a chance.

    Winston Churchill

    Μετάφραση

    Ας μάθουμε το μάθημά μας. Ποτέ, ποτέ, ποτέ μην πιστεύετε ότι οποιοσδήποτε πόλεμος θα είναι εύκολος, ή ότι οποιοσδήποτε ξεκινήσει αυτό το ταξίδι μπορεί να μετρήσει τις παλίρροιες και τους τυφώνες που θα αντιμετωπίσει. Ο Πολιτικός που θα προχωρήσει σε πόλεμο πρέπει να καταλάβει ότι μόλις δοθεί το σήμα, θα πάψει να είναι ο αφέντης της πολιτικής και γίνεται σκλάβος απρόβλεπτων και ανεξέλεγκτων γεγονότων. Ξεπερασμένα Γενικά Επιτελεία, αδύναμοι, ανίκανοι ή υπερφίαλοι Διοικητές, σύμμαχοι που δεν μπορείς να εμπιστευθείς, εχθρικά προδιατεθειμένοι ουδέτεροι, κακή Τύχη, άσχημες εκπλήξεις, μεγάλα λάθη στους υπολογισμούς παίρνουν τη θέση τους στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη της κήρυξης πολέμου. Πάντα να θυμάστε, όσο σίγουροι και αν είστε για την εύκολη νίκη, ότι δεν θα γινόταν πόλεμος αν και η άλλη πλευρά δεν πίστευε ότι έχει πιθανότητες να νικήσει.

    Γουινστον Τσωρτσιλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. h
    Κανείς δεν είπε ότι δεν θα ενημερωνόμαστε για τα εσωτερικά μας θέματα.
    Απλά, αυτό θα γίνεται από άλλα ΜΜΕ και από άλλα ιστολόγια.
    Το ιστολόγιο αυτό είναι "θεματικό" και γίνεται μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα διεθνή θέματα, απελευθερωμένοι από κομματικές ταυτότητες.
    Πού είδες το κακό σ' αυτό;
    Αν το ιστολόγιο χρωματιστεί κομματικά, θα μειωθεί η αξιοπιστία του, γιατί ο καθένας θα λέει ότι δεν κάνουμε ενημέρωση, αλλά προπαγάνδα.
    Όσον αφορά την άποψή μου, ότι ο λαός πρέπει να ενημερώνεται, να αντιδρά και να επαναφέρει τους πολιτικούς από ενδεχόμενες λανθασμένες επιλογές τους, και πάλι δεν καταλαβαίνω την ένστασή σου.
    Ένα ιστολόγιο έχουμε, με αυτο προσπαθούμε να κάνουμε κάτι.
    Δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.
    Αν αυτό που μπορούμε να κάνουμε, αυ΄το που είναι μέσα στις δυνατότητές μας, δεν το πράτουμε ορθά ή αν ζημιώνουμε την κοινωνία ή τη χώρα, κάνε μας κριτική, να βελτιωθούμε.
    Να καταλαβαίνουμε όμως σε τί καριβώς συνίσταται η ένσταση και η κριτική σου.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. σιγουρα δεν ειμαι σε θεση να σε κρινω ,
    αυτό που ειπα είναι ότι οι πολιτικοι (ας παρουμε παρδειγμα το περιστατικο με το βιβλιο ιστοριας) ηξεραν ότι θα υπαρξει αντιδραση . όμως μεσα στα πλαισια της πολιτικης που ακολουθουν ειναι και αυτό το τραβηγμα προς τα πισω.
    Προετοιμαζουν το εδαφος .
    Ηξεραν ότι το συγκεκριμενο δεν θα περνουσε τωρα , ξερουμε ότι θα το περασουν στο μελλον.
    Δεν είναι ότι κανουν ότι επιθυμει ο κοσμος (να αναφερω τη γνωμη του κοσμου για μακεδονια, οικονομικα σκανδαλα-ατυμωρησια κτλ) αλλα αυτό που κανουν είναι να προετοιμαζουν το κοσμο να δεχεθει τις αποφασεις τους.
    Αυτό βεβαια δεν είναι κακο (γελοιο το παραδειγμα μου αλλα είναι ενδεικτικο : ποοι είναι οι 100 καλυτεροι ελληνες της ιστοριας ?) πώς να βγει σωστη γνωμη όταν δεν εχουν όλα τα δεδομενα αυτοι που συμετεχουν στη ψηφοφορια?
    Σιγουρα λοιπον την ορθη πολιτικη δεν την βγαζει η συμμετοχη του κοσμου .

    Αρα οι αυθορμητε ς κινησεις πολιτων δεν είναι αξιοπιστες,
    Ελα όμως που αξιοπιστοι δεν είναι ουτε οι πολιτικοι …

    Ακομη και αν καποιος πολιτικος τιμωρηθει από το λαο , το κομα παντα φροντιζει να τον αποκαταστησει σε διορισμενα ποστα ,
    Ενώ η ενσταση του λαου ποτε δε λαμβανεται υποψη για τροποιηση στην αρχικη του κατσταση.

    Οσον αφορα το ιστολογιο εγω θα ηθελα να περιεχει και θεματα εσωτερικα (βεβαια η θεματολογια του δεν θα βασιστει στις προτιμησεις του καθενος τη γνωμη μου λεω)
    Όπως όμως υπαρχει ενημερωση για θεματα εξωτερικης πολιτικης περα από κοματικες ταυτοτητες θεωρω ότι θα μπορουσε ννα γινει το ιδιο και για την εσωτερικη.
    Δεν θα μπορουσες να κατηγορηθεις για προπαγανδα αν μιλας με τεκμηριωμενη αποψη , βασισμενος σε γεγονοτα, και αφου όπως βλεπω σεβεσαι ολες τις γνωμες γιατι να μην κρινονται και τα κοματα για τη σταση τους σε συγκεκριμενα ζτηματα και από κει και περα αυτος που θα σε κατηγορουσε για προπαγανδα θα επρεπε να αποδειξει τα λαθη σου.
    Αν υπηρχαν , νομιζω θα το θεωρουσες οφελος και για τη δικη σου προσωπικη βελτιωση , αν δεν υπηρχαν όμως η κατηγορια του θα ηταν κενη και αυτος θα εχανε την αξιοπιστια του.
    για το καλο της πατριδας συμφωνω πρεπει να ειμαστε περα απο κοματα,
    αλλα περα απο τα εξωτερικα θεματα χρειαζονται και τα εσωτερικα


    Με εκτιμηση και σεβασμο


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. h
    Σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα σε θέματα διαφθοράς, το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
    Αν έχεις ιδέες ή προτάσεις, γράψε μας, να το εξετάσουμε και να τις προβάλουμε.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δώσε αέρα τον ΄΄Μογγόλο΄΄ και βάλε την Ντόρα να τον σταματήσει?
    Αυτή είναι η κατάντια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Περι εσωτερικών θεμάτων:

    Μην το κωσκοτο-βατοπεδοποιήσετε
    το ιστολόγιο. Αυτά παρουσιάζονται και αλλού σε πληθώρα και με διάφορες αποχρώσεις. Τι να συζητήσεις για την διαφθορά; Σκέτη αναγούλα και αηδία είναι.
    Απλά δεν πρέπει να υπάρχει ΔΙΑΦΘΟΡΑ.- (τελεία και παύλα...καθόμαστε και συζητάμε τα αυτονόητα. Στο τέλος κανείς δεν μπαίνει μέσα και δεν τιμωρείται. Τους μάθαμε.Τίποτε καινούριο. Αυτοί που νοιάζονται πραγματικά να μην τους ψηφίζουν, μόνο έτσι μπορεί κάτι ν'αλλάξει.)


    Νομίζω το ιστολόγιο πρέπει να λειτουργεί ως ένας άξονας αφύπνισης και κριτικής σκέψης.
    Τα εξωτερικά ζητήματα -για μένα- αντικατοπτρίζουν και τα εσωτερικά.

    Εαν δεν βλέπεις ενεξάρτητη εξωτερική πολιτική και έξυπνη ελληνική στρατηγική μπορείς να καταλάβεις -χωρίς μεγάλη δυσκολία πιστεύω- πως αυτό μπορεί να σχετίζεται με το ότι υπάρχουν εργαζόμενοι
    που πληρώνονται όποτε το θυμηθούν οι εργοδότες τους ή το πολιτισμικό επίπεδο τη χώρας και ο μέσος όρος νοοτροπίας είναι υπό το μηδέν -στην καλύτερη.


    Για τον φασιστο-Αχμέτ θα έλεγα να μην παρουσιάζετε σαν κανένας φοβερός διανοούμενος με στρατηγικούς σχεδιασμούς που είναι
    πρωτοφανείς.
    Να μεταφραστεί το βιβλίο του για να ξέρουμε περι τίνος πρόκειται.
    Ήδη μπορούμε να φανταστούμε απο αυτό
    «Ο χώρος, στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο».

    Πιστεύω ότι μιας και η Πολιτική ηγεσία αδρανεί για δεκαετίες, το Γενικό Επιτελείο θα μπορούσε να χρηματοδοτεί μελέτες για έρευνα σε θέματα Στρατηγικής.

    Ξέρω, εδώ υπάρχει πρόβλημα αγοράς οπλικών συστημάτων, για μελέτες και συγγραφή βιβλίων θα δώσουν; Αν σταματήσουν τις μίζες και τα ρουσφέτια ΑΠΑΝΤΕΣ, τότε μόνο νομίζω υπάρχει κάποια ελπίδα.

    φιλικά,
    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τα πολλά λόγια ειναι φτώχεια λέει ο λαός μας.
    Εγώ με τη σειρά μου λέω σε κάθε επίδοξο Αχμέτ Νταβούτογλου

    " ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ "
    Φιλικά
    Κ Ρ Η Τ Ι Κ Α Ρ Ο Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Είναι γεγονός ότι έχουμε απέναντι μας έναν δύστροπο και επιθετικό γείτονα. Θέλω να σας θυμίσω μερικά παραδείγματα από την ιστορία. Ο Μεταξάς αν και δικτάτορας προετοίμαζε με μεθοδικότητα τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για τον επικείμενο πόλεμο. Ωστόσο υπήρξαν περιστατικά με τους Ιταλούς πριν τον πόλεμο στα οποία μας προκαλούσαν ενώ και οι εφημερίδες τους δεν ήταν φιλικές καθόλου απέναντι μας. Ακόμα και όταν μας βύθισαν το "Ελλη" αν και ξέραμε ποιοι το κάνανε δεν κυρήξαμε πόλεμο αλλά περέμενε καρτερικά. Αν σήμερα οι Τούρκοι μας βούλιαζαν ένα πλοίο με υποβρύχιο τους ή καταρίπτανε ένα μαχητικό μας(που κάποια-λίγα- από τα ατυχήματα εκατέρωθεν των δύο πλευρών μπορεί να έιναι κατάρριψεις και όχι ατυχήματα)η αντίδραση μας θα ήταν πάλι "οι προδότες οι πολιτικοί μας, οι ραγιάδες, οι δούλοι των Τούρκων"κτλ. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συναισθηματισμό. Αυτό που με ανησυχεί κατά καιρούς είναι οι ψηφοθηρικές κλπ παρεμβάσεις των πολιτικών στις ένοπλες δυνάμεις(διάρκεια θητείας, μείωση εξοπλισμών με το πρόσχημα της κοινωνικής ανάπτυξης υγεία,παιδεία κτλ). Αυτό που έχουν ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις είναι επιτέλους να απαγκιστρωθούν από νοοτροπίες "κολλημένων εγκεφάλων". Και τι εννοώ με αυτό κυρίες και κύριοι? Εννοώ ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε τόσους αντιστρατήγους λές και έχουν να διοικήσουν στρατό μεγέθους Κίνας. Πρέπει να φύγουν οι κολλημένοι εγκέφαλοι από τον στρατό ξηράς(όχι ότι άλλοι κλάδοι δεν έχουν αλλά πχ το ελληνικό ναυτικό ανέκαθεν ήταν πιο πρωτοπόρο και "ανοιχτόμυαλο").Επίσης δεν είναι δυνατόν να μιλάνε για ταχεία μεταφορά δυνάμεων και ίδρυση και δεύτερης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας όταν δεν έχουμε μια αξιόπιστη δύναμη ελικοπτέρων μεσαίων μεταφορών. Η Ελλάδα έχει ανάγκη το λιγότερο 50 σύγχρονα ελικόπτερα μεσαίων μεταφορών και 15 βαρέων μεταφορών(εκεί είμαστε σε καλύτερη κατάσταση)΄+ τα μεταφορικά αεροσκάφη που έχουμε και σε γενικές γραμμές μας καλύπτουν. Μόνο τότε να μιλάμε για "ισοδύναμο τετελεσμένο"..για "ταχυκίνητο στρατό" κτλ. Στα αρχιπελάγη πολεμάς με ελικόπτερα, με πυραυλακάτους, με ειδικές δυνάμεις και με αεροπορία που "ξυρίζει κόντρα".Επίσης βασικότατος παράγοντας είναι ένα αξιόπιστο και σύγχρονο σύστημα επιστρατεύσεως που θα συνοδεύεται από ένα σύγχρονο σύστημα διοικητικής και λογιστικής υποστήριξης. Το σύστημα επιστρατεύσεως είναι βασικότατος παράγοντας και ένας από τους "χαμηλού προφίλ" ουσιαστικούς πολλαπλασιαστές ισχύος ενός έθνους που έχει απέναντι του έναν υπέρτερο ποσοτικά αντίπαλο. Η εξωτερική πολιτική για τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας ασκείται σχετικά καλώς. Αυτό που με ανησυχεί προσωπικά είναι η κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις στο στρατολογικό γραφείο για αναβολή σπουδών και να σου μιλάει ένας αντισυνταγματάρχης με γυαλιστερή στολή (αυτό καλό είναι εντάξει) και, με μια κοιλιά εγκύου στον ένατο μήνα και με νοοτροπία κλασσικού δημόσιου βαριεστημένου υπαλλήλου. Ο στρατός δεν είναι πολεοδομία ούτε ΙΚΑ, ούτε Εφορία. Αυτός θα εμπνεύσει εμένα ως εικοσάχρονο παιδί - που λατρεύει την πατρίδα του - στον πόλεμο? Αυτός θα είναι ηγήτορας που θα μας κάνει κύρηγμα περί φυσικής κατάστασης και πειθαρχίας? Απέναντι σε τέοιους "κολλημένους ανθρώπους" απαξιώ να απαντήσω και να τους σχολιάσω. Εύχομαι μόνο όταν θα γίνει ο πόλεμος να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμαζσμένοι και με ηθικό ατσάλι. Κάποιοι θα μας πουν "τρελούς", "ρομαντικούς ιδεολόγους", "20 χρονα άπειρα παιδιά" που θα έχουμε πεθάνει(κάποιοι) για το τίποτα(ψυχρή πολιτική συζήτηση πίσω από τις πόρτες). Εμείς δεν θα δεχτούμε όμως από πολιτικούς νάνους να ξαναπούνε "ευχαριστώ" σε κάποιους. Θα πολεμησουμε με υπομονή, επιμονή, φόβο, θάρρος, ελληνική πολυμηχανία και πίστη για τη νίκη. Αν τύχει να πεθάνουμε θα το κάνουμε για μας και για κανέναν άλλον. Κάποιοι "ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΊ" προτιμάμε 1 λεπτό ελεύθεροι να κοιτάμε τα αποβατικά στο ένα μίλι να έρχονται παρά ταπείνωση. Καλύτερα κεφάλι πάνω σε παλούκι παρά δειλοί. Δεν θα το κάνουμε ούτε για μια σημαία πάνω στο φέρετρο(αν μας βρουν που δεν νομίζω), ούτε για ένα μνημείο με το όνομα μας. Θα το κάνουμε τιμώντας και αναγνωρίζοντας θυσίες άλλων που ρίσκαραν, ρισκάρουν και θα ρισκάρουν τη ζωή τους απέναντι σε εχθρούς, "συμμάχους", "εφιάλτες", μισθούς ταπεινούς για αυτό που πράττουν. Θα ρισκάρουμε επίσης για μερικούς από αυτούς που πέθαναν χωρίς κανένας ποτέ να μάθει τι πρόσφεραν στη πατρίδα. Που κηδεύτηκαν χωρίς μπάντες, χωρίς λόγια, χωρίς παχιά λόγια άνευ ουσίας και περιεχομένου γενικότερα. Αυτά. Διότι οι φύλακες πίνουν φραπέ, χορεύουν, παίζουν τάβλι, πάνε σε αμφιθέατρα και μετράνε την ώρα πότε θα φύγουν αλλά..δεν λησμονούν. Πότέ δεν θα λησμονήσουν και αφήστε τους Τούρκους να λένε. Η απάντηση την κρίσιμη ώρα θα δοθεί από τους "τρελούς".

    Φιλικά,
    Γιώργος, 20 χρονος φοιτητής γεωπονίας, Θεσσαλονίκη (με καταγωγή από Σμύρνη και Πόλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ότι «τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας». Και θα έλεγα ότι η Α. Θράκη και τα στενά είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου του Αίμου. Και ποιο ζωτικό χώρο; Γιατί να μην λέμε και εμείς ότι η Τουρκία περιορίζει με τρόπο αναχρονιστικό και απαράδεκτο την πρόσβαση μας στη Μ. Θάλασσα και την έξοδο των Ρώσων στη Μεσόγειο; Αφού στον σημερινό κόσμο δεν γίνονται ποτέ και για κανένα λόγο πόλεμοι ας αφήσουν την διαχείριση της Α. Θράκης στην Ελλάδα και τα στενά στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΟΙΚΙΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΥΖΗΤΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ . Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ.. ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ -ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ.
    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ.
    ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΕΝΑ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΔΟΓΜΑ. ΝΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΟΥΝ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΖΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΟ , ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ ΤΟΣΑ. ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.
    ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΣΩ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ . ΗΔΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΙΡΑΚ ΑΡΜΕΝΙΑ ΣΥΡΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΡΩΣΙΑ.
    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΧΕΙ;
    ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΠΩΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΦΙΛΟΙ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΦΕΡΕ ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ . ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΘΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΝΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΚΟΝΤΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ .
    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΔΗΛ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΖΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΘΕΩΣ ΚΡΑΤΟΥΣ .
    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΕ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΙΣΧΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΥΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΦΑΦΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ .
    Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΑΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ.
    ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ.
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τα κράτη κάπου έχουν σύνορα. Τι θα πει φυσική προέκταση! Η Βρεττανία κατέχει σχεδόν το έν τρίτο της Ιρλανδικής νήσου, το Γιβραλτάρ τα Φώκλαντς κλπ, οι ΗΠΑ την Χαβάη, η Ρωσία τις Κουρίλες νήσους και λοιπά. Θα μπορούσαμε αν το 1922 δεν παίζαμε τις κουμπάρες να έχουμε τα σύνορά μας επί Μικρασιατικού εδάφους. Τα σύνορα είναι εκεί που ΜΠΟΡΕΙΣ να τα έχεις και να τα ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ, δεν είναι ποτέ δεδομένα αλλά πάντα μόνο κεκτημένα, εδώ πάει το "κεκτημένα", όρος στον οποίο αρέσκονται κάποιες κοινωνικές ομάδες. Με αυτό το δεδομένο, αν με την κρατούσα κατάσταση και το ποιόν των εδώ και απέναντι κρατούντων σήμερα, μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σύνορα μέχρι τη Μύκονο και τον Νέστο καλά θα είναι, μεγάλη επιτυχία. Μέχρι να τα πάμε στο Ιόνιο θα περάσουν σρκετές δεκαετίες ώστε να μας κυβερνάνε τα ίδια ονόματα-δισέγγονα των σημερινών οικογενειοκρατών, που ενδιάμεσα "θα έχουν ησυχία" και θα χρειαστεί αργότερα να έχουν λίγη ακόμα...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.