26/5/09

"Όπως έσβησαν και οι 117 συντρόφοι του στο 256 Τάγμα Πεζικού, εκείνο το καλοκαίρι"


«Παναγία μου έχει δέκα μέρες που είμαι νηστικός…». Δάγκωσε την ντομάτα με βουλιμία που μαρτυρούσε αυτό που είπε. Και τότε είδαν το γκρίζο γεράκι της τουρκικής αεροπορίας που έκανε κατά πάνω τους. Τα μυδράλια έσπερναν ατσάλι, τρόμο και θάνατο, καθώς τα χώματα έβγαζαν σκόνη όπως τα έραβαν οι σφαίρες. Ούτε και που κατάλαβε πως έκανε κίνηση και γλίτωσε. Μέσα στο χαλασμό Κυρίου ανασηκώθηκε μόλις η ριπή πέρασε από κοντά τους. Και το παλληκάρι με την ντομάτα ήταν βουτηγμένο στο αίμα, ακίνητο. Τον άρπαξε αγκαλιά, μα ήταν πεθαμένος.
Και έσφιγγαν καρδιές και ψυχές οι άνθρωποι του Γραφείου Ευημερίας και εξηγούσαν και έπειθαν τα πληγωμένα ζευγάρια με τις γυναίκες που ατίμασαν οι Τούρκοι, να μη χωρίσουν. Να βρουν δύναμη να ζήσουν, γιατί για ό,τι τους έλαχε, δεν έφταιγαν αυτά. Μα άλλοι, εκείνοι που μας τους έφερε σαν φθισικό και σαν ανάθεμα, η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας… Η Μονάδα του, το 256 Τάγμα Μηχανοκίνητου Πεζικού, πολεμούσε ακατάπαυστα από τις 20 Ιουλίου του 1974. Στην εκεχειρία, έμειναν αποκλεισμένοι και η αγωνία των στρατιωτών για το τι θα απογίνουν, δεν τους άφησε ούτε ένα λεπτό. Στο δεύτερο γύρο, κάπου μεταξύ Βασίλειας και Όρκας και αφού είδαν δεκάδες συμπολεμιστές τους να σκοτώνονται στις μάχες, κυνηγημένοι, σταμάτησαν κάπου να ξαποστάσουν, να δουν τι θα κάνουν. Ίσως για να παρακαλέσουν το Θεό, γιατί ένιωθαν, διαισθάνονταν το χνότο του θανάτου που τους έζωνε. Το παλληκάρι θα ήταν 23 χρονών και κάπου βρήκε μια ντομάτα. Έκατσε δίπλα από τον Τάκη Ζόππο, μάλλον σωριάστηκε κατά γης. Ήταν άπλυτοι, διψασμένοι, τρομαγμένοι, απελπισμένοι. Ήταν χαμένοι μέσα στον πόλεμο. Αδύναμοι να αναμετρηθούν με το θηρίο της πολεμικής μηχανής της Τουρκίας, αδύναμοι και να μπορέσουν να γλιτώσουν. Και το παλληκάρι με την ντομάτα, άφησε να βγει από μέσα του σαν βαθύς αναστεναγμός, παρά κουβέντα, το μαρτύριο της πείνας που τραβούσε.
«Παναγία μου έχει δέκα μέρες που είμαι νηστικός…». Δάγκωσε την ντομάτα με βουλιμία που μαρτυρούσε αυτό που είπε. Και τότε είδαν το γκρίζο γεράκι της τουρκικής αεροπορίας που έκανε κατά πάνω τους. Τα μυδράλια έσπερναν ατσάλι, τρόμο και θάνατο, καθώς τα χώματα έβγαζαν σκόνη όπως τα έραβαν οι σφαίρες. Ούτε και που κατάλαβε πως έκανε κίνηση και γλίτωσε. Μέσα στο χαλασμό Κυρίου ανασηκώθηκε μόλις η ριπή πέρασε από κοντά τους. Και το παλληκάρι με την ντομάτα ήταν βουτηγμένο στο αίμα, ακίνητο. Τον άρπαξε αγκαλιά, μα ήταν πεθαμένος. Στο στόμα του ήταν ακόμα η μισή ντομάτα που πρόλαβε να δαγκώσει. Δεν πρόλαβε να την καταπιεί. Και πέρασαν 35 χρόνια και ο κ. Ζόππος δεν σταμάτησε να κλαίει που πέθανε ο φίλος του νηστικός. Θυμάται το κλάμα που έκανε σαν τον κρατούσε πεθαμένο, με την ντομάτα πιτσυλισμένη στα αίματα.
Για άλλο σκοπό αρχίσαμε να μιλάμε με τον κ. Ζόππο και αλλού μας πήρε η κουβέντα μας. Ο πρώην λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας από τη Γεροσκήπου, μετά τον πόλεμο βρέθηκε στο κλιμάκιο του Γραφείου Ευημερίας που φρόντιζε τις γυναίκες με τις σκοτωμένες ψυχές που τις είχαν ατιμάσει τα κτήνη του στρατού της Τουρκίας. Τις γυναίκες που όταν έφταναν στις ελεύθερες περιοχές ήθελαν να σκοτωθούν, να κρυφτούν, να μην τις βλέπει το φως του ήλιου, επειδή πολλές φορές πίστευαν πως έφταιγαν και οι ίδιες που τους έλαχε αυτή η ταπείνωση από βάρβαρα κτήνη. Και ήταν και τα αντρόγυνα που ήθελαν να χωρίσουν γιατί έλαχε στη γυναίκα να υποστεί την ατίμωση και να κουβαλεί το σπέρμα βαρβάρων.
ΕΣΒΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ
Το 1982, ο κ. Τάκης νυμφεύτηκε την κ. Γεωργία και απέκτησαν δύο γιούδες. Όταν μεγάλωσαν τα παιδιά του, τους είπε αυτό που είπε και στη γυναίκα του. Θεωρεί την κάθε μέρα που του χάρισε ο Θεός μετά τον πόλεμο του 1974, θείο δώρο. Και φροντίζει η ζωή του να είναι μεστή. Να ζει την κάθε της μέρα καλά, ποιοτικά. Να τη χαίρεται. Γιατί το παλληκάρι, που καταγόταν από την επαρχία Πάφου, πέθανε νηστικό, την ώρα που μασουλούσε μια ντομάτα. Μόλις που είχε προλάβει να πει πως ήταν δέκα μέρες νηστικό το παλληκάρι και έσβησε από τα πυρά του αεροπλάνου. Όπως έσβησαν και οι 117 συντρόφοι του στο 256 Τάγμα Πεζικού, εκείνο το καλοκαίρι.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

8 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ Η ΛΕΖΑΝΤΑ ΠOY BΑΛΑΤΕ : Αδύναμοι να αναμετρηθούν με το θηρίο της πολεμικής μηχανής της Τουρκίας
    ΤΙ ΑΚΡΙΒΩς ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΟΘΕΙ ;

    TΡΟΜΟΥ ?
    ΦΟΒΟΥ ?
    ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ .... !!!
    Η ΙΣΧΥΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπατριώτη είναι φράση μέσα απο το κείμενο και αφορλα συγκεκριμένο περιστατικό.
    Για να την λέει ο άνθρωπος που ήταν παρών στα συμβάντα κάτι περισσότερο θα ξέρει και θα καταλαβαίνει απο εμάς.
    Ο τίτλος που χρησιμοποιεί ο Φιλελεύθερος είναι "Ήταν 10 μέρες νηστικός ο στρατιώτης με την ντομάτα Και τον θέρισε το αεροπλάνο, πριν προλάβει να καταπιεί".
    Η αλλαγή λοιπόν είναι προσωπική μου παρέμβαση.Ομως συμπατριώτη έχει και μια αλληγορική σημασία για το τι έγινε και σε τι κατάσταση βρέθηκαν όσοι αντιμετώπισαν τον Αττίλα τότε. Θα σου θυμίσω σχόλιο ενός αναγνώστη εδώ, μαχητή τότε, με 11 σφαίρες έναντι των Τουρκων.Κανένα κλίμα λοιπόν ηττοπάθεειας δεν καλλιέργησα και φυσικά δεν καλλιεργώ.Ο λόγος απλός η φυλή μου κουβαλά να τους αιώνες την ανδρεία και όπως θα δείς "κουβαλώ" μια φράση ενός μεγάλου Ελληνα:
    Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε. Όποιοι κι αν είναι, όπως κιαν λέγονται. Όσο δυνατοί κι αν είναι. «Σου 'παν. Είσαι μικρός. Αν κάνεις ένα ακόμα βήμα θα σε αφανίσουν. Είπες. Αν δεν το κάνω θα είμαι ακόμα πιο μικρός»"
    Δεν φοβάμαι τίποτα αδερφέ και κυριολεκτώ με αυτό που λέω. Επαναλαμβάνω πάλι προσωπική μου παρέμβαση στο άρθρο του Φιλελευθερου ήταν ο τίτλος της ανάρτησης όποτε μην μιλάς στον πληθυντικό.
    Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κάθε ένας κάνει την ανάγνωση που του επιτρέπει η ψυχοσύνθεσή του. Αν δει κανείς πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα του ’74 θα διαπιστώσει πως υπήρχε έλλειψη σε βασικά οπλικά συστήματα στο νησί. Δεν υπήρχε αρκετό ναυτικό, δεν υπήρχε καθόλου αεροπορία, δεν υπήρχαν αρκετά αντιαρματικά, δεν υπήρχαν αρκετά άρματα. Ξεκινάμε απ’ αυτά που είναι καθαρά τεχνοκρατικά αλλά που καθορίζουν το ηθικό αυτών που πολεμούν. Κάποιος όσα όπλα και αν διαθέτει εκεί που πρέπει να νικήσει είναι στο μυαλό των αντιπάλων και αυτό το πετυχαίνει σκοτώνοντάς τους όπου τους βρει χωρίς να υποστεί απώλειες. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα αεροπλάνο ή ένα άρμα και έχεις μόνο το τουφέκι σου καταλαβαίνεις ποια είναι η ψυχολογία σου. Εκεί λοιπόν πρέπει να επενδύσει η ελληνική πλευρά. Ποιες ήταν οι αδυναμίες μας; Τις καλύπτουμε και τις εξαλείφουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όλα αυτά έχουν την αξία τους να τα δούμε όχι για να μειωθεί το ηθικό μας αλλά για να θυμούμαστε πάντα ότι υπήρξε χρήση στρατιωτικής βίας εναντίων του ελληνικού έθνους υπάρχει απειλή χρήσης βίας και υπάρχουν τρόποι που μπορεί να αποτραπεί αυτό. Αυτοί οι τρόποι είναι και τεχνοκρατικοί. Απαιτούν σπατάλη οικονομικών πόρων. Αλλά και η ασφάλεια είναι αγαθό που αγοράζεται και εφ’ όσον υπάρχει φέρνει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ας θυμηθούμε πως αισθανόταν εντελώς αβοήθητοι αυτοί οι στρατιώτες και ας μην επιτρέψουμε στο μέλλον να αισθανθούν αβοήθητοι άλλοι στρατιώτες μας επειδή δήθεν θέλουμε να στρέψουμε τους πόρους των εξοπλισμών στην ανάπτυξη γιατί καμιά ανάπτυξη δεν θα φέρει ευημερία αν έστω και ένας στρατιώτης μας ζήσει παρόμοιες καταστάσεις. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Ας δώσουμε ένα όρκο όλοι μας πρώτα απ’ όλα στους ίδιους μας τους εαυτούς. Ότι δεν θα βρεθούμε ξανά να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια κακά εξοπλισμένοι και με δίχως την δυνατότητα να προκαλέσουμε τις ίδιες ή περισσότερες καταστροφές με αυτές που θα μας προκαλέσουν οι αντίπαλοι.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρ' όλ' αυτά δεν έπρεπε να μπει αυτή η λεζάντα τόσο πομπωδώς. Όσο ψύχραιμος και να είσαι δεν παύει να δημιουργεί κλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τίτλος άλλαξε. Με τίποτα στον κόσμο και για τίποτα στον κόσμο δεν θέλω να φέρω τον Κο. Σάββα σε δύσκολη θέση. Ζητώ πάλι συγνώμη αν δημιουργησα κλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ ΤΟΤΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥ ΘΗΤΕΙΑ, ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΜΗΝΑΡΧΟΣ: ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΗΡΑΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΚΑΙ ΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΛΑΒΑΝΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
    δτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλοι μας γμωρίζουμε ότι, ένας Λόχος Πεζικού διαθέτει τρείς Διμοιρίες και πρόσθετες μονάδες υποστηρίξεως (π.χ. πολυβόλα, διαβιβάσεις, κ.τ.λ).

    Κάθε Διμοιρία διαθέτει τρείς ομάδες με περίπου 12 άνδρες, δηλ. η Διμοιρία 36 με 40 άνδρες.

    Οι Λόχοι λοιπόν του 256 ΤΠ ήσαν εξαιρετικά μειωμένης, θα έλεγα ελαχίστης συνθέσεως.

    Θαυμάζω πως τόσοι λίγοι και κακοοπλισμένοι (με τυφέκια Ένφηλντ και Bren του Α΄και Β΄ΠΠ), αλλά αποφασισμένοι Έλληνες προξένησαν τέτοια ζημία στους Τουρκαλάδες.

    Ίσως σήμερα, οι Τούρκοι, καλλίτερα εξοπλισμένοι και μετά από τις πολεμικές εμπειρίες που απέκτησαν πολεμώντας τους σκληροτράχηλους Κούρδους, να μην είναι πλέον τόσο ευάλωτοι

    Βέβαια οι Έλληνες πολεμούσαν τότε υπέρ βωμών και εστιών.

    Κρίμα στα λαμπρά παληκάρια, που με την γενναιότητα, τον θάνατό και την θυσία τους δεν έμεινε η Κύπρος ελεύθερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ ΤΟΤΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥ ΘΗΤΕΙΑ, ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΜΗΝΑΡΧΟΣ: ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΗΡΑΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΚΑΙ ΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΛΑΒΑΝΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

    Από τον
    Ευμένη Καρδιανό
    Προς τον ΔΤ

    Αυτό διάβασα και εγώ στην εφημερίδα International Herald Tribune.

    Κατά την εφημερίδα, γύρισαν πίσω διότι αεροπλάνα των ΗΠΑ απείλησαν να τους καταρρίψουν!

    Διαθέτω το απόκομα της εφημερίδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.