4/5/09

Λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ε.Ε. ζητά η Αθήνα για το Κυπριακό


Ο Έλληνας πρέσβης στη Λευκωσία ζητά μία συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
«Οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού πρέπει να συνεχιστούν και αυτό, που απαιτείται, είναι η ευελιξία της άλλης πλευράς, ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και πρόοδος», υπογράμμισε σήμερα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλειος Παπαϊωάννου.
«Πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική πρόοδος, να καταλήξουν σε μία συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και των αρχών και αξιών της Ε.Ε., με στόχο την επανένωση του νησιού και τον τερματισμό της κατοχής», τόνισε.
Σε δηλώσεις, στο περιθώριο του Συνεδρίου, με θέμα «EuropeAid, CyprusAid, αναπτυξιακή συνεργασία σε δράση», οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν στη Λευκωσία, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Καραμανλής, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, υπογράμμισε ειδικότερα ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας» και διακήρυξε γι άλλη μία φορά και από το βήμα της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων ότι «ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου έχει καταστεί ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό», καθώς και ότι «από την επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται και η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Επισήμανε, εξάλλου, ότι η πρόσφατη προτροπή των Ηνωμένων Εθνών, με την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι σαφής ως προς την ανάγκη να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος. «Συγκρατώ, μάλιστα, ιδιαίτερα την έκκληση για επίδειξη ευελιξίας, θέση την οποία επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι πρέπει να επιδείξει η τουρκική πλευρά, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και πρόοδος», είπε.
Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), στην υπόθεση Οραμς, λέγοντας ότι η απόφαση υπογραμμίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τις κοινές αξίες και αρχές της ΕΕ.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Παπαϊωάννου συνεχάρη την Κύπρο και σημείωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθούσε βήμα προς βήμα την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και συνέβαλε στο αίσιο αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Οποιαδήποτε "Λύση" σημαίνει ολική ή μερική αποδοχή των γεγονότων του 1974 ή και των προηγούμενων απαράδεκτων συμφωνιών. Και αποδοχή σημαίνει δρόμος για νέες ήττες.

    Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει μακροπρόθεσμο διπλωματικό παγκόσμιο αγώνα ανημέρωσης για τα εγκλήματα της Τουρκίας και για το ότι η Τουρκία κατέλαβε το 40% της Κύπρου και για την στήριξη Αγγλίας-Δύσης προς την Τουρκία, όταν η Αγγλία είδε ότι χάνει από αποικία την Κύπρο.

    Ταυτόχρονα, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να υπερεξοπλιστούν, να προχωρήσουν σε στρατηγική συμμαχία με την Ρωσία, να παραχωρήσουν βάσεις της Ρωσίας στο έδαφός τους΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειρήσθω
    Διάλογος Γ.Γ. ΑΚΕΛ και «προδιδαχθήναι»
    Αποστολή | Εκτύπωση | 04/05/2009 | ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

    Ε Μ Π Ρ Ο Σ , λοιπόν, στον δρόμο που εξήγγειλε χθες στον «Φιλελεύθερο» ο νέος Γενικός Γραμματεύς της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού: «Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουμε το διάλογο, θα συζητήσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε πώς αντιλαμβανόμαστε ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΥΣΗ της Διζωνικής, Δικοινοτικής, Ομοσπονδίας» («Φ» 3.5.09). Ο κ. Γ.Γρ. προσδιόρισε τον διάλογο αυτό, μόνο μεταξύ των ηγεσιών ΑΚΕΛ, ΔηΚο και ΕΔΕΚ. Όμως οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, στις οποίες και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέκαθεν ομνύει πίστη, επιβάλλουν πρακτικά και απαιτούν ουσιαστικά, τη δημοκρατική και λαϊκή διεύρυνση και συμμετοχή. Όχι μόνο στα στεγανά και στα «εν οίκω μη εν δήμω» των ηγεσιών. Αλλά: Ενώπιον του λαού και με τη συμμετοχή του λαού. Με πλήρη διαφάνεια κι εξαντλητική πληροφόρηση, για κάθε μεγάλη ή μικρή λεπτομέρεια των όσων θα συζητηθούν. Με την κατάλληλη, αποτελεσματική διοργάνωση μεθόδων και τρόπων, ώστε να ακουστούν, να συζητηθούν και να μελετηθούν και οι γνώμες των πολιτών, «ειδικών» και «ανειδίκευτων». Για πρώτη φορά, επιτέλους, μετά από το 1977, που ερήμην του λαού, έγινε αποδεκτή, προς διαπραγμάτευση, η ΑΠΑΙΤΗΣΗ των Τούρκων κατακτητών για «λύση» Διζωνικής, Δικοινοτικής, Ομοσπονδίας.
    Ν Α ΓΙΝΕΙ, λοιπόν, ο διάλογος. Επειγόντως. Σε όλα τα επίπεδα, ανοικτά, ενώπιον του λαού. Στις ηγεσίες των κομμάτων, στα συνέδρια των κομμάτων, στην ολομέλεια της Βουλής, στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα, στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο, σε όλα τα Μέσα Συλλογικής Ενημέρωσης, στα καφενεία, στα σωματεία, στους συλλόγους. Ακούραστα, επίπονα, μεθοδικά. Με πλήρη ισηγορία και παρρησία. Χωρίς κανένα αποκλεισμό και απαγόρευση. Εφ’ όλων των πτυχών αυτής της, επί 32 χρόνια (1977-2009) ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, διαπραγματευόμενης «λύσης» που απαίτησαν από το 1974, με την πολεμική ισχύ του επιδρομέα και με τα «κεκτημένα» του δίδυμου κακουργήματος του ’74, οι Τούρκοι κατακτητές, με την υποστήριξη του αγγλο-αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την προσαρμογή των παρ’ ημίν Ηττημένων Μυαλών.
    Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ διάλογος, κατ’ αντιμωλίαν συζήτηση, για ένα από τα σπουδαιότερα της πολιτείας και του λαού ζητήματα, αποτελεί την αυθεντική συνταγή του δημοκρατικού πολιτεύματος από γεννησιμιού του: Από τον Περικλέους Επιτάφιο στο Β-40 του Θουκυδίδη: «Και οι αυτοί ήτοι κρίνομέν γε ή ενθυμούμεθα ορθώς τα πράγματα, ου τους λόγους τοις έργοις βλάβην ηγούμενοι, αλλά μη προδιδαχθήναι μάλλον λόγω πρότερον ή επί ά δει έργω έλθειν». («Εμείς οι ίδιοι κρίνομε κι αποφασίζομε για τα ζητήματά μας και θεωρούμε πως ο λόγος δεν βλάφτει το έργο. Αντίθετα, πιστεύομε πως βλαβερό είναι το να αποφασίζη κανείς χωρίς να έχει φωτιστή», μετφρ. Α.Σ.Βλάχου).


    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Η συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Φρανκ Ούρμπαντσιτς στις χθεσινές εφημερίδες, που μάς παρήγγειλε «να φθάσετε σε λύση σκληρού συμβιβασμού», εξ αιτίας της οποίας «θα έχετε δυστυχισμένους ανθρώπους και στις δύο πλευρές» και ότι «ουσιαστικά αποφασίζετε πώς θα ζήσετε μαζί τα επόμενα χίλια χρόνια», αποτελεί υλοποίηση της εισήγησης του CSIS των Κίσινγκερ - Μπρεζίνσκι, «Πιέστε Χριστόφια - Στηρίξτε Άγκυρα», που αποκάλυψε προ μηνός, 4.4.09 στον «Κόσμο του Επενδυτή», ο συνάδελφος Δημ. Κωνσταντακόπουλος; Οι ΗΠΑ θα υπάρχουν άραγε το έτος… 3009;

    Λάζ.Α.Μαύρος

    ΤΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ε.Ε. ζητά η Αθήνα για το Κυπριακό"Περιμένατε κάτι διαφορετικό μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.