27/5/09

Και το Αιγαίο στην ατζέντα θέλουν οι ΗΠΑ

Τη διαμόρφωση νέας «ατζέντας» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαίωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, μιλώντας χθες στο συνέδριο του «Εκόνομιστ». Ο κ. Σπέκχαρτ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που αφορούν, με σειρά προτεραιότητας, «το Αιγαίο, την Κύπρο και την ΠΓΔΜ». Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, στο οποίο ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται σε συνομιλίες Ελλάδας - ΗΠΑ «για το Αιγαίο».
Ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι «ανάγκη να συνεχίσουν όλες οι πλευρές να δουλεύουν για τη διευθέτηση των ζητημάτων, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους».Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, στο οποίο ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται σε συνομιλίες Ελλάδας - ΗΠΑ «για το Αιγαίο».Η πρώτη αναφορά έγινε από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Στάινμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεγκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στάινμπεργκ στις δηλώσεις του είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «...να σας θυμίσω ότι συζητήσαμε και ζητήματα όπως τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, τα ελληνοτουρκικά, την Κύπρο...».

«Η Ελλάδα κατάλαβε»

Είναι άγνωστος ο λόγος για τον οποίο η αμερικανική πλευρά το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει να ξεχωρίζει ως ιδιαίτερο κεφάλαιο «το θέμα του Αιγαίου» (;) χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Από την άλλη πλευρά, όμως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με εκκωφαντική σιωπή στο νέο αυτό «κεφάλαιο» συνομιλιών (;).

Ο κ. Σπέκχαρτ στη χθεσινή ομιλία του έκανε ιδιαίτερο άνοιγμα στο πρόσφατο άνοιγμα της κυβέρνησης Ομπάμα προς την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι η Ελλάδα κατάλαβε πολύ καλά το μήνυμα Ομπάμα με την επίσκεψή του στην Τουρκία».

Χάουελ και Τσιζόφ

Από βρετανικής πλευράς, ο λόρδος Χάουελ στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» επέμεινε στον σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει η Τουρκία στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή...

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στους πολίτες με το σχέδιο εγκατάστασης αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Πολωνία και την Τσεχία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι καμιά προσπάθεια για τη διεθνή σταθερότητα δεν μπορεί να αποκλείει τη Ρωσία, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

8 σχόλια:

  1. «ότι η Ελλάδα κατάλαβε πολύ καλά το μήνυμα Ομπάμα με την επίσκεψή του στην Τουρκία».

    Κάποτε είπα ότι στην Αμερίκη και πορτοκαλί να είναι το χρώμα του προέδρου που θα ηγηθεί η φιλοσοφία της είναι μία ''Πλανητάρχης''.Αυτοί θα πρέπει κατά την λογική τους να αποφασίζουν επί ζωής και θανάτου..Και αν δεν αποφασίζουν να δημιουργούν τις αποφάσεις που θα πάρουν οι άλλοι..Το αν καταλάβαμε τη σημαίνει η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία ή όχι αυτό δεν έχει να κάνει με το αν θα δεχτούμε να ακατανήμουμε το Αιγαίο επείδη βολεύει κάποιους...Αν αυτό σημαίνει να γίνει πόλεμος και να αφανιστούμε ως κράτος καιως λαός θα πω ότι καλύτερα να πολεμήσεις και να χάσεις παρά να παραδόσεις και να γίνει απλά ένα σκουλίκι που θα σέρνετε στο χώμα για να βρει να φάει δεν θα έχει το δικαίωμα να σηκώσει κεφάλι χωρίς άδεια...Δεν θέλω τον πόλεμο αλλά αν αυτό πρέπει να γίνει για να μπορώ να κρατήσω την πατρίδα μου θα το κάνω ...Καλύτερα νεκρή και ελεύθερη παρά ζωντανή φυλακισμένη στις ορέξεις του κάθε Ομπάμα, Ερντογάν και όποιου άλλου έχει αποφασίσει ότι χρειάζεται στο ''σπίτι'' του ορντινάντζα.
    Γεννάμε παιδιά για ένα καλύτερο αύριο θεωρώντας ότι θα είναι ελεύθερα.Αλλωστε ο Ρηγας Βελενστινλής είπε το Συλλογάται καλύτερα όποιος συλλογάται ελεύθερα..Η ελευθερία δεν είναι μόνο η σωματική αλλά και η ψυχική πνευματική...Αρκετή σκλαβιά έχουμε επιλέξει με την ψήφο μας να ζούμε φτάνει μέχρι εδώ ...Στο φινάλε όπως πάντα έτσι και τώρα οι ηγέτες της ΕΛλάδος εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων θα κάνουν αντίσταση από το εξωτερικό..Ας γίνει ότι είναι να γίνει είτε νεκροί είτε ζωντανοί θα είμαστε ελεύθεροι ή θα έχουμε πολεμήσει για την ελευθερία μας ..
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία έχει βάλλει στόχο να μας διαλύσει και αργά, πεισματικά και σταθερά εμμένει στις θέσεις της και πλησιάζει έντεχνα και διπλωματικότατα τις προσδοκίες της..
    Η Αμερική βλέπει την παντοκρατορίας της να κλονίζεται, την οικονομία της να τρεκλάει και κάνει εξαγωγή κρίσης...διαιρεί για να συνεχίσει να βασιλεύει..
    Εμείς πού είμαστε και τι κάνουμε???
    Η σιωπή σημαίνει συγκατάβαση, αποδοχή και υποχώρηση. Έχουν μπερδέψει στο ΥπΕξ το "υπεραμύνομαι των συμφερόντων της χώρας" με το "υποχωρώ και αγνοώ τα συμφέροντα της χώρας". Μαθαίνουμε στα σχολεία ότι η θέση της Ελλάδας ήταν πάντοτε η άμυνα και ποτέ η επίθεση σε βάρος άλλων. Εδώ ομιλούμε για καθαρή υποχώρηση και οπισθοχώρηση...και μάλιστα συνεχή!
    Να κόψουμε λίγη από την ιστορία μας και την εθνική μας κληρονομιά, να μοιραστούμε λίγα από τα νησιά μας και τις θαλασσές μας με τους τούρκους, να ανεχόμαστε τούρκους αξιωματικούς σε ελληνικές βάσεις, να επιτρέπουμε να μας γεμίζουν λαθρομετανάστες με τις καραβιές...και με όλα αυτά και πολλά άλλα οφείλουμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Είμαστε τόσο ανάξιοι να υπερασπιστούμε με αξιοπρέπεια αυτά που έχουμε?
    Κάθε λίγο και λιγάκι θα ανοίγει και άλλος "φάκελος", ετσι θα συνεχιστεί η κατάσταση?
    Είναι και πεπερασμένα τα όσα διαθέτουμε....

    Η Αμερική εφαρμόζει το δόγμα Κίσσιγκερ- είναι ο μόνος που είναι κάθε χρόνο προσκεκλημένος στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, και όσες φορές η συνάντηση έγινε στην Ελλάδα αρνήθηκε να προσέλθει,1993 και 2009(δεν μενει περιθώριο αμφιβολίας για την συμπάθεια που μας τρέφει..)- με δυστυχώς για μας ιδιαίτερη επιτυχία: έχει καταφέρει να μας χτυπήσει με ότι αποτελεί και τη δύναμή μας, τα δικά μας όπλα- τη γλώσσα,τη θρησκεία, την παράδοση και την ιστορία, .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η Ελλάδα κατάλαβε"...πειράζει να καταλάβουμε και εμείς που είμαστε έλληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο/Η othelos είπε...
    Σαββα γιατι τέτοια πρεμούρα με το αιγαίο οι αμερικανοί ?? τι φοβούνται ή τι σχεδιάζουν κατά την άποψη σου ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Oι ΗΠΑ και η Ρωσία αντιτίθενται στην επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 12 ν.μ, γιατί θεωρούν ότι σε περίπτωση που γίνει αυτό, τότε το Αιγαίο θα γίνει στην ουσία προέκταση των στενών των Δαρδανελίων. Δηλαδή, όσοι διέρχονται το Αιγαίο, θα πρέπει να υπακούουν στους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    Αυτός είναι ο λόγος που η χώρα μας δεν προβαίνει στην επέκταση και όχι το casus belli της Άγκυρας, που είναι μια φούσκα. Άλλωστε, ποιό σοβαρό κράτος θα έδινε την πρωτοβουλία έναρξης ενός πολέμου στον αντίπαλο;
    Αυτό που, κατά την άποψή μου, επιδιώκουν οι Αμερικανοί, όταν θέτουν θέματα που αφορύν το Αιγαίο, είναι να απομακρύνουν ή να ακυρώσουν μια για πάντα το ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. και να αναδείξουν το διαμεσολαβητικό τους ρόλο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καταλαμβάνοντας μια περιπου "μόνιμη" θέση στο Αιγαίο, για να αποτρέπουν τις ελληνοτουρκικές προστριβές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι αλλά κατά την γνώμη μου ετσι θίγονται τα συμφέροντα της Ρωσιας δεν πιστεύω να θέλουν οι Ρωσοι διαμεσολαβητή τους Αμερικανους στο Αιγαιο !! Aφου με την παρουσα κατασταση ολοι είναι ευχαριστημενοι και αν μη τη άλλο είναι ένα αντιβαρο για τους Τουρκους και τους Ρωσους γιατι να θελουν να καψουν το χαρτι τους οι Αμερικανοι ?
    Δεν ξερω δεν μου κολαει η όλη φαση μου μοιάζει σπασμωδική κίνηση εκτος εάν συντρέχουν λογοι και συμφέροντα για τα χωρικά ύδατα της Κυπρου λογο Ισραήλ ή εκτος εάν οι Αμερικανοι είναι τοσο αφελης ώστε να πιστεψουν ότι Τουρκοι εχουν μπέσα …!!(προσωπικά δεν τους έχω τόσο αφελείς )

    ΥΣ βεβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να μας επιφυλάσσουν καμιά έκπληξη και να φοβούνται την αντίδραση μας σε επέκταση των 12νμ
    Θα δουμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: Το δικομματικο σύστημα καταρρέει, δηλαδή αποδυναμώνεται η δυνατότητα διακυβέρνησης της χώρας με σταθερότητα. Καταρρέει υπό το βάρος παλαιών και νέων σκανδάλων, δηλαδή καταρρέει όχι μόνο πολιτικά αλλά και ηθικά. Τώρα, λοιπόν, που αυτή η κατάσταση ωρίμασε ανακοινώνεται, από τις ΗΠΑ, ότι συζητούν με την Αθηνα "θέμα Αιγαίου". Θυμίζω ότι πρώτος ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε (στην τελευταία του, αν θυμάμαι καλά, συνέντευξη ως πρωθυπουργός στην Έκθεση Θεσσαλονίκης,(δηλαδή το 1992) για "πακέττο Αιγαίου" ,το οποίο, πρόσθεσε, "δεν καταλαβαίνω"(δηλαδή, δεν αποδέχομαι). Πρώτη παρατήρηση:ο σχεδιασμός έχει μακρά προϊστορία. Και περίμενε να ωριμάσει η κατάσταση ώστε να υλοποιηθεί. 2) Για να ωριμάσει καλλιεργήθηκε το έδαφος με τα΄σκάνδαλα τα οπόία έχουν πραγματική βάση (αλλιως δεν θα είχαν απήχηση)αλλά χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί όχι η κάθαρση αλλά η κατάρρευση, ηθική και πολιτική, κάθε εστίας αντίστασης. Αντίστοιχες πρακτικές ήταν πχ η πορτοκαλί "επανάσταση" στην ΟΥκρανία ή στην Τουρκία όπου η σήψη του παλαιού πολιτικού κόσμου έφερε τον Ερντογάν. Στην ΟΥκρανία διατήρησε απλώς τη διχόνοια και το χάος γιατί η γειτνίαση της Ρωσίας (και η αντίδραση Γαλλίας/Γερμανίας)δεν επιτρέπουν περισσότερα. Εδώ, επειδή δεν εμφανίζεται κάποιος Ερντογάν, το θλιβερό έργο για το Αιγαίο το αναλαμβάνουν οι γνωστοί εγχώριοι πρωταγωνιστές. Και εμείς (κατά τις δημοσκοπήσεις)θα ψηφίσουμε, ως αντίδραση (!)Τρεμόπουλο. Η τρέλα (και η ανημπόρια μας) στο μεγαλείο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γιαυτο βιαζονται να κανουν πρωθυπουργο τον γκογκο,διοτι την ντορουλα τους την φρεναραι ο κωστας ενω το καταχρεωμενο ΠΑΣΟΚ δεν το φρεναρει κανης να πουλησει οτι αφησαι απουλιτο στο παρελθον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.