27/5/09

Λευκή σημαία υψώνει το ΡΚΚ.Εγκαταλείπουν την ιδέα ανεξάρτητου κράτους με αντάλλαγμα ένα αυτόνομο κοινοβούλιο

«Μπορούμε να λύσουμε το κουρδικό ζήτημα χωρίς να χυθεί άλλο αίμα»... Κλάδο ελαίας τείνει στην Άγκυρα ο ηγέτης του ΡΚΚ, Μουράντ Καραγιλάν. Οι αντάρτες, λέει, είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το όνειρο ενός ανεξάρτητου κράτους σε αντάλλαγμα για ένα αυτόνομο κοινοβούλιο, όπως της Σκωτίας.
Είκοσι πέντε χρόνια κρατάει αυτός ο πόλεμος. Έχει κοστίσει περισσότερες από 30.000 ζωές. Οι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ πήραν τα όπλα εναντίον της Τουρκίας το 1984, υπό την ηγεσία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και δεν εγκατέλειψαν στιγμή μέχρι σήμερα. Προσφάτως, όμως, ο 52χρονος Μουράντ Καραγιλάν, ο υπαρχηγός του φυλακισμένου Οτζαλάν, διέταξε τους 6.000 μαχητές του να παραμείνουν έως την 1η Ιουνίου σε θέση «παθητικής άμυνας».

«Είμαστε έτοιμοι για μια ειρηνική και δημοκρατική λύση εντός των συνόρων της Τουρκίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Τimes» από μυστική τοποθεσία στα βουνά του Βορείου Ιράκ. Το πρώτο «άνοιγμα» στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο Καραγιλάν το έκανε προ ημερών, σε έναν Τούρκο δημοσιογράφο τον οποίο συμφώνησε να συναντήσει στο Βόρειο Ιράκ. Ο ηγέτης του ΡΚΚ κατέστησε τότε για πρώτη φορά σαφές πως οι αντάρτες θα δέχονταν να εγκαταλείψουν τη βασική τους αξίωση- ένα ανεξάρτητο κράτος για τους 12 εκατ. Κούρδους της Τουρκίας· παράλληλα, πρότεινε συγκεκριμένα βήματα προς την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εκεχειρίας και της έναρξης διαπραγματεύσεων: «Η Βρετανία αποδέχθηκε τη βούληση των Σκωτσέζων δίνοντάς τους δικό τους κοινοβούλιο, αυτό πρέπει να κάνουν και οι Τούρκοι με εμάς». Ο Μπαράκ Ομπάμα γνωρίζει πως αν οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Βαγδάτη και την κουρδική κυβέρνηση της Αρμπίλ σταθεροποιηθούν, τότε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ θα διευκολυνθεί. Το ΡΚΚ μοιάζει να συνειδητοποιεί πλήρως τις πολιτικές ευκαιρίες που του προσφέρονται. Και η Άγκυρα; Τα εθνικιστικά κόμματα απέρριψαν την πρόταση των ανταρτών, ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Η πολιτική ηγεσία, εντούτοις, έχει περιγράψει το άνοιγμα ως μια «ιστορική ευκαιρία».

Ο Καραγιλάν πάντως προειδοποίησε πως αν συνεχιστούν οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού, το ΡΚΚ θα απαντήσει.
Ό,τι βλέπετε πάνω μου ανήκει στον κουρδικό λαό»

Η ΝΤΙΛΣΑ εγκατέλειψε το σπίτι της στη Συρία στα 17 της χρόνια. Και σκότωσε τον πρώτο της στρατιώτη στην Τουρκία στα 19.

Στα 31 της, η Ντίλσα είναι σήμερα υπαρχηγός μιας διμοιρίας ανταρτισσών του ΡΚΚ- από τους 6.000 μαχητές της οργάνωσης, το 40% είναι υποχρεωτικά γυναίκες. Όλες τυφλά αφοσιωμένες στο ΡΚΚ, όπως και η Ντίλσα: «Τα παπούτσια μου, το ρολόι μου, η στολή μου, ό,τι βλέπετε πάνω μου ανήκει στον κουρδικό λαό, ακόμα και η ψυχή και το κορμί μου». Έχει τραυματιστεί δύο φορές. Έχει να δει 14 χρόνια την οικογένειά της. Μόνο μια φορά τους μίλησε στο τηλέφωνο, το 2005. Αν τελειώσει ο πόλεμος, λέει, θα τους συναντήσει.
ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Καλά, ανεξάρτητο κοινοβούλιο με ταυτόχρονα σύνορα με το Κουρδιστάν ( Ιρακινό ) . Δεν χρειάζεται να πάρεις και 090 να σου πούν τη συνέχεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι εξελίξεις είναι πια από μέρα σε μέρα.
    Εμείς πάντως περιμένουμε τα επόμενα σπασίματα στο κέντρο.
    Ο στρατός τους φαίνεται να έχει κάνει συμφωνία.Η κρίσιμη μερίδα των αξ/κών τουλάχιστον.
    Αυτό σημαίνει δικαίωση της πολιτικής της προσέγγισης; Κώστα ,Ντόρας και πίσω;
    Για μιλήστε παρακαλώ,για μιλήστε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω να κάνω ένα παραλληλισμό :
    Ελλάδα 1946 - 1949
    έναντι
    Τουρκία 1984 έως σήμερα, και όσο χρειαστεί.
    Τότε είχαμε ένα κομμουνιστικό κόμμα που βγήκε ενισχυμένο από την κατοχή ,με λαϊκή υποστήριξη σημαντική έως ένα βαθμό,με δυνάμεις γύρω στις 50.000 ενόπλους στα βουνά.Αντιμετώπιζε ένα στρατό περίπου 220.000 ανδρών προς το τέλος με λίγα μέσα της εποχής,με χαμηλό ηθικό που μόλις βγήκε από την κατοχή και ήταν υπό ανασύσταση.
    Τώρα στην Τουρκία έχομε ένα κουρδικό κίνημα με μόνο 10.000 ενόπλους,με αντίπαλο ένα στρατό άνω των 600.000 ανδρών εφοδιασμένο με ελικόπτερα,ορεινό πυροβολικό σύγχρονα μέσα παρατήρησης,αεροπορία μεγάλης ισχύος,ειδικές δυνάμεις (έτσι τουλάχιστον τις λένε οι Τούρκοι)και πάντως πιλότους ανταγωνίσιμους άμεσα με τους δικούς μας.
    Στην Ελλάδα ο εμφύλιος τέλειωσε σε 3 χρόνια και κάτι,αλλά βγάλτε από αυτά τον 1και1/2 χρόνο που η οργάνωση του στρατού ήταν να χάνει η μάνα το παιδί.
    Στην Τουρκία το σκέπτονται ακόμη οι στρατηγοί.Και βλέπομε πως η κατάσταση τραβάει σε μάκρος με το ΡΚΚ και άκρη δεν φαίνεται.
    Για σκεφτείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προς Ανώνυμον 3:15
    Εχω τη γνώμη ότι η σύγκριση Ελλάδας 1946-49 "Εμφύλιος πόλεμος" και με τα συμβαίνοντα στην Τουρκία απο το 1984 είναι τελείως άστοχη. Τα γεγονότα στην Ελλάδα στην περίοδο 1946-49 αποτελούν τον εμφύλιο πόλεμο ή ανταρτοπόλεμο ή συμμοριτοπόλεμο, αλλά πάντως μια σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων. Τα γεγονότα στην Τουρκία από το 1984 αποτελούν έναν απελευθερωτικό πόλεμο που διεξάγει ενα έθνος σκλαβωμένο, οι Κούρδοι, εναντίον του δυνάστη τους που είναι το Τουρκικό κράτος, όπως κάναμε και εμείς οι Ελληνες από το 1821 ως το 1830. Δηλαδή έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και όχι ταξικό. Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση των δυο αυτών καταστάσεων. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν την άποψη σας για το σχόλιο που διατυπώνετε.

    Α.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.