20/5/09

Τουρκία εναντίον Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΡΑΚΗΣ, ένα από τα πιο ποιοτικά και έγκυρα τηλεοπτικά δίκτυα της ελληνικής επαρχίας, παρουσίασε βίντεο ντοκουμέντο από τουρκικά F-16 στον Έβρο.
Μέσα στο Μάιο έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη λαθρομετανάστευση FRONTEX. Τα πληρώματά τους είναι από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο κλπ, ενώ υπάρχουν και Έλληνες αστυνομικοί ως σύνδεσμοι εδάφους - αέρος.
Τα δύο αεροσκάφη διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό για επιτήρηση και εντοπισμό λαθρομεταναστών (θερμικές κάμερες κλπ) και έχουν ως βάση το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης. Το ελικόπτερο επιτηρεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου ενώ το αεροπλάνο τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο.

Την πρώτη ημέρα περιπολίας του αεροπλάνου, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκικά F-16 και το ίδιο συνέβη και κατά τη δεύτερη ημέρα περιπολίας του ελικοπτέρου.
Σε ρεπορτάζ που παρουσίασε η ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΡΑΚΗΣ, πολίτης του Σουφλίου κατέγραψε με ερασιτεχνική κάμερα την πτήση του ελικοπτέρου της FRONTEX, καθώς και την παρενόχλησή του από οπλισμένο τουρκικό F-16.
Είναι σαφές ότι η παρουσία ευρωπαϊκού οργανισμού ασφάλειας των συνόρων ενοχλεί πολύ την Τουρκία. Αρκεί να καταλάβουν τώρα από πρώτο χέρι οι εταίροι μας, το ρόλο και τις πρακτικές της γειτονικής χώρας και να αντιδράσουν αναλόγως.

5 σχόλια:

  1. Το ζητούμενο θεωρώ ότι δεν είναι να καταλάβουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Αυτή την πολιτική την γνωρίζουν. Αυτό που πρέπει να καταλάβει κάποιος απ’ όλα αυτά είναι η ίδια η Τουρκία ότι θα πρέπει να γνωρίζει πως αν θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παραχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας. Και αυτό θα γίνει με τις υποχρεώσεις που θα κλιθεί να αναλάβει σε τομείς όπως η πάταξη των διαφόρων μαφιών που νέμονται πλούτη από την διακίνηση λαθρομεταναστών αλλά και η εγκατάλειψη της όποιας δευτερεύουσας σκέψης έχει για την δημιουργία προβλημάτων στην Ελλάδα με την προώθηση μαζών λαθρομεταναστών. Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι το όπλο που χρησιμοποιεί είναι αναποτελεσματικό γιατί εύκολα μπορεί να στραφεί εναντίον της από την στιγμή που κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίζει έπ’ άπειρο ανεκτές συνθήκες ζωής σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι θα ψάξουν αλλού για καλές συνθήκες ζωής και τότε το πρόβλημα δεν θα είναι πλέον της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης ολόκληρης. Θέλει η Τουρκία να μπει σε διαδικασία επιτήρησης των συνόρων της σε μόνιμη βάση από ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας; Ε, στο τέλος αυτό θα γίνει. Γιατί απλούστατα αν εδώ στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει με την χρηματοδότηση είναι η αλήθεια της Αμερικής ένα φιλοτουρκικό λόμπι που δεν θέλει πάση θυσία να ταράξουμε τις σχέσεις μας με τον «τοπάρχη» αυτό είναι κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην Γερμανία π.χ. Εκεί δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες αλλά πρώτιστο καθήκον τους έχουν να εξαλείψουν το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται στην κοινωνία τους από την λαθρομετανάστευση και αυτό θα κάνουν επιτηρώντας τις πηγές των λαθρομεταναστών. Ας είναι σίγουροι γι’ αυτό οι φίλοι τούρκοι άσχετα απ’ το πρόβλημα που έχουν να το καταλάβουν. Όπως θα έχουν και πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα όταν στο κοντινό μέλλον δουν ελληνοκύπριους λιμενοφύλακες να επιτηρούν τα λιμάνια τους. Τότε πως θα αισθανθούν άραγε; Περήφανοι που θα ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια! Ή μήπως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ γιατί απλούστατα οι ίδιοι είναι ανίκανοι να κάνουν όλες τις απαιτούμενες προσαρμογές;.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός από τους ευρωπαίους εταίρους μακάρι να καταλάβουν και εδώ οι ντόποιοι τις πρακτικές της Τουρκίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να καταλάβουν, στη λάρισα ημσέληνος, στις βρυξέλλες συνωστισμός... τι να καταλάβουν...αφού συνέχεια σκαμνάκι κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟΝ ΕΒΡΟ
    Τουρκικά F-16 εναντίον ιταλικού ελικοπτέρου
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λ. Δημάκας
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 14 Μαΐου 2009
    []

    ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ τουρκικών μαχητικών F-16 μπήκε χθες ιταλικό ελικόπτερο που έκανε έλεγχο για παράνομη είσοδο μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα κατά μήκος του Έβρου. Το ελικόπτερο ανήκει στον ευρωπαϊκό οργανισμό FRΟΝΤΕΧ που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα για έλεγχο των λαθρομεταναστών στην ξηρά και τη θάλασσα.

    Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία που τελευταία επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα δήθεν παραβιάσεων του εναέριου χώρου της στον Έβρο για λόγους «συμψηφισμού», έστειλε 2 μαχητικά F-16 να πετούν παράλληλα με το ελικόπτερο της Ε.Ε. από την ανατολική πλευρά του ποταμού Έβρου. Η «Κόκκινη γραμμή»
    Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενεργοποίησε την «κόκκινη γραμμή» που έχει συμφωνηθεί να λειτουργεί μεταξύ των αεροπορικών στρατηγείων των δύο χωρών και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η πτήση του ελικοπτέρου επειδή... παραβίαζε τον εναέριο χώρο της! Ο Έλληνας επιτελής που είχε μπροστά του την ηλεκτρονική καταγραφή των ραντάρ απέρριψε την τουρκική καταγγελία, ενώ ταυτόχρονα εξήγησε στην άλλη πλευρά ότι η τηλεφωνική αυτή γραμμή είναι για επείγουσες καταστάσεις που αφορούν πολεμικά και όχι πολιτικού χαρακτήρα ιπτάμενα μέσα.

    Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (FRΟΝΤΕΧ) έχουν συμφωνήσει από το τέλος του 2008 για παροχή βοήθειας και μέσων επιτήρησης, ενώ πιλοτικά προγράμματα («Ποσειδών») υλοποιήθηκαν το 2006 και το 2007. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει θετικά και την ίδρυση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
    Αναχαίτισαν μικρό αεροπλάνο της Ε.Ε. που ερευνούσε για λαθρομετανάστες
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

    ΔΕΥΤΕΡΟ διαδοχικό κρούσμα αμφισβήτησης και των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων σημειώθηκε προχθές στον Έβρο από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, εντείνοντας τον προβληματισμό της Αθήνας για τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Λίγη ώρα μετά την παρενόχληση του ιταλικού ελικοπτέρου στο πλαίσιο αποστολής της Ε.Ε. για εντοπισμό λαθρομεταναστών που αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», δύο τουρκικά F-16 ειδοποιήθηκαν να διακόψουν την εκπαίδευσή τους και να σπεύσουν στον Έβρο προκειμένου να αναγνωρίσουν ιπτάμενο μέσο που δήθεν πετούσε στην Ανατολική Θράκη προφανώς παρανόμως.

    Ωστόσο, το ιπτάμενο ίχνος δεν αντιστοιχούσε παρά σε ένα μικρό αεροσκάφος Cessna του Λουξεμβούργου το οποίο και αυτό πετούσε για εντοπισμό λαθρομεταναστών στο πλαίσιο αποστολής του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. FRΟΝΤΕΧ!

    Στο Γενικό Επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για το προχθεσινό διπλό κρούσμα, που ήρθε μόλις λίγες ημέρες έπειτα από άλλον ψευδή τουρκικό ισχυρισμό ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Α-7 Corsair παραβίασαν τον εναέριο χώρο της γείτονος στο ύψος της Αδριανούπολης. Κάτι που, όπως και στις προχθεσινές περιπτώσεις, είναι παντελώς ψευδές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.