8/5/09

Αγονος ο διαγωνισμός για την τουρκική λοταρία Milli Piyango

Η τιμή που ζητεί η τουρκική κυβέρνηση είναι πολύ υψηλή, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ

Δεν έφθασαν την τιμή εκκίνησης
Αγονος απέβη ο διαγωνισμός για την απόκτηση της άδειας διαχείρισης της τουρκικής κρατικής λοταρίας Milli Piyango, καθώς ούτε ο ΟΠΑΠ ούτε η Turkcell δεν θέλησαν να καταθέσουν την προσφορά ύψους 1,622 δισ. δολαρίων που ζήτησε η αρχή ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.
Η τιμή εκκίνησης είχε ορισθεί στα 1,622 δισ. δολάρια, ωστόσο τόσο η προσφορά της κοινοπραξίας υπό τον ΟΠΑΠ όσο και της κοινοπραξίας υπό την Turkcell (μεγαλύτερη τουρκική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας) δεν προσέγγισαν το ζητούμενο ποσό.
Και οι δύο τελικοί υποψήφιοι ανάδοχοι θεώρησαν το ποσό υπερβολικό και δεν θέλησαν να αυξήσουν τις προσφορές τους κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας.
*Νωρίτερα, δημοσιεύθηκε εκ παραδρομής ότι ο ΟΠΑΠ κατέθεσε προσφορά ύψους 1,622 δισ. δολαρίων.

Δηλώσεις Χρ.Χατζηεμμανουήλ
Αναφερόμενος στην τελική έκβαση του διαγωνισμού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Χρήστος Χατζηεμμανουήλ δήλωσε: «Συμμετείχαμε στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Milli Piyango με τη βεβαιότητα ότι η οργανωτική αναδιάρθρωση, ο εκσυγχρονισμός και η πιο δυναμική διαχείριση θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της τουρκικής λοταρίας και να την οδηγήσει σε πορεία δυναμικής ανάπτυξης. Από μία τέτοια πορεία, ο τουρκικός λαός θα είχε να ωφεληθεί πολλά, αφού το 83% του κύκλου εργασιών θα πήγαινε απ' ευθείας στο τουρκικό κράτος και την τουρκική κοινωνία».
»Ως ενδεχόμενος ανάδοχος, το σχήμα της ΟΠΑΠ και των εταίρων της θα εισέπραττε το 17% των μεικτών εσόδων, ενώ θα αναλάμβανε το πλήρες κόστος λειτουργίας. Μία τέτοια σύμβαση θα μπορούσε να είναι επωφελής και για εμάς ως διαχειριστές, αλλά μόνον στην κατάλληλη τιμή - δηλαδή, υπό την προϋπόθεση ότι αφήνει επαρκές περιθώριο κέρδους. Γι' αυτό και είχαμε δηλώσει εξ' αρχής ότι δεν επρόκειτο να εμπλακούμε σε μια διαδικασία ασύμφορης για την εταιρεία μας πλειοδοσίας».
»Η σημερινή διαδικασία ομολογώ ότι μας εξέπληξε, αφού, αντί η τιμή να διαμορφωθεί από τον ανταγωνισμό των δύο υποψηφίων στα πλαίσια ανοικτού πλειστηριασμού, όπως αναμέναμε, ζητήθηκαν νέες γραπτές προσφορές και μεταξύ των δύο γύρων κατάθεσής τους έγινε γνωστό το ποσό, που θεωρεί εύλογο η Αρχή».
»Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Αρχής να καθορίζει ελεύθερα τις σχετικές διαδικασίες, προς όφελος του τουρκικού Δημοσίου. Εν τούτοις, η μόλις σήμερα αναγγελθείσα αποτίμηση των 1,622 δισ. δολ. θεωρούμε ότι δεν είναι ρεαλιστική. Δεν δικαιολογείται από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της Milli Piyango, ούτε από το ποσοστό διακράτησης εσόδων, δηλαδή το 17% των πωλήσεων, ούτε από την διάρκεια της συμβάσεως. Για τον λόγο αυτό, και με γνώμονα τα εύλογα συμφέροντα των μετόχων μας, δηλώσαμε αμέσως ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτό αυτό το ποσό».
»Η συμμετοχή μας στη διαδικασία αυτή συνέβαλε στο κτίσιμο των εταιρικών ικανοτήτων και του ανθρωπίνου κεφαλαίου της εταιρείας μας, και ως εκ τούτου ήταν θετική. Η προσπάθειά μας για ανάπτυξη και διεθνοποίηση συνεχίζεται, με βάση τις στρατηγικές επιλογές, που επαναλάβαμε στη χθεσινή γενική συνέλευση».
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

  1. Να σταματήσει η Ελλάδα να επενδύει και να στηρίζει την Τουρκική οικονομία, και να μεταφέρει τις επενδύσεις σε χώρες που μπορούν να γίνουν σύμμαχοι της Ελλάδας (Ρωσία, Αρμενία, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Κουρδιστάν, Βουλγαρία, Σερβία, άλλες Ορθόδοξες χώρες, κτλ), στα πλαίσια μίας ευρύτερης πολύπλευρης συμμαχίας, που οδηγεί σε δημιουργία συμμάχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.