22/5/09

ΗΠΑ: Σε ισχύ η συμφωνία για την ανάπτυξη Patriot στην Πολωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να σεβαστούν στη συμφωνία τους με τη Βαρσοβία για την ανάπτυξη μια συστοιχίας αμερικανικών πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Patriot στην Πολωνία, ότι και αν αποφασιστεί τελικά για το αμφιλεγόμενο σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας τους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα «έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τους όρους της διακήρυξης στρατηγικής συνεργασίας που υπογράφηκε πέρσι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ιαν Κέλι.

Ο εκπρόσωπος αναφερόταν σε ένα έγγραφο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2008 μεταξύ της πολωνικής κυβέρνησης και της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Μπους. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Κέλι απέφυγε να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την ανάπτυξη του συστήματος. Υπογράμμισε ότι αυτή η συμφωνία είναι «ανεξάρτητη» του σχεδίου ανάπτυξης, μέχρι το 2012, δέκα βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Τσεχία, σχέδιο στο οποίο η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά
athina984.gr

1 σχόλιο:

  1. Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, γέμισε ο κόσμος κράτη-δοσίλογους, πρόθυμους να στηρίξουν την Δύση. Ένα από αυτά είναι και η Πολωνία, που τώρα η Δύση θέλει να χρησιμοποιήσει ως βάση κατά της Ρωσίας.

    Μέχρι πριν την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ελλάδα ήταν το μόνο Ορθόδοξο (και Βαλκανικό) κράτος-δοσίλογος για την Δύση, και μάλιστα με στρατηγική θέση. Παραταύτα, ακόμα και τότε, η Δύση πάλι στήριζε την Τουρκία.

    Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ελλάδα είναι παντελώς άχρηστη για την Δύση. Αντίθετα, η Τουρκία αποκτά τεράστια αξία για την Δύση, από την στιγμή που η Ρωσία "σήκωσε κεφάλι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.