8/8/11

Τιμή στους ηρωομάρτυρες


Φωτογραφία
Οι μοτοσυκλετιστές δεν ξεχνούν. Ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους και σχημάτισαν μια απέραντη πομπή για να πορευθούν στον τόπο της θυσίας των ηρωομαρτύρωνΤάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Έστειλαν το δικό τους μήνυμα ότι ο τόπος αυτός δεν ξεχνά να τιμά τους ήρωές του. Στο Τρισάγιο δεν έλειψαν τα γιουχαΐσματα και οι προπηλακισμοί για να αντιδράσει αυθόρμητα ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Οι μοτοσυκλετιστές δεν ξεχνούν 
Πορεία στη μνήμη Ισαάκ - Σολωμού που δολοφονήθηκαν το 1996
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΝΙΚΟΛΑΟΥ
Φωτογραφία
Τιμήθηκε η μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού με επίκεντρο την πορεία των μοτοσυκλετιστών από όλες τις πόλεις της Κύπρου. Στο Τρισάγιο που έγινε στο κοιμητήριο δεν έλειψαν τα γιουχαΐσματα και οι αποδοκιμασίες υπό το βάρος των πρόσφατων γεγονότων.
Με την πορεία των μοτοσυκλετιστών από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των δύο δολοφονηθέντων από τους γκρίζους λύκους και τον κατοχικό στρατό, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Για 15η χρονιά πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Παραλίμνι, η καθιερωμένη αντικατοχική πορεία των μοτοσυκλετιστών. Η «Πρωτοβουλία Μνήμης» τίμησε με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την πορεία των μοτοσυκλετιστών που πραγματοποιείται σχεδόν κάθε χρόνο τους δύο ήρωες που δολοφονήθηκαν το 1996, στις 11 Αυγούστου ο Τάσος Ισαάκ και στις 14 Αυγούστου ο Σολωμός Σολωμού.
Πάνω από 500 μοτοσυκλετιστές, με λευκές φανέλες που έγραφαν «πορεία μνήμης Ισαάκ - Σολωμού», οι περισσότεροι με το κράνος τους και τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας, πορεύτηκαν από το κοιμητήριο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, όπου διοργανώθηκε συναυλία.
Στο μνημόσυνο των Ισάακ και Σολωμού, το οποίο τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο και αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι η ενότητα θα λύσει τα προβλήματα, τότε θα χάσουμε το παιγνίδι», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός.
Στο κοιμητήριο του Παραλιμνίου όπου τελέστηκε τρισάγιο, ο Υπουργός δέχθηκε φραστικούς προπηλακισμούς και γιουχαΐστηκε έντονα από παρευρισκομένους. Αποδοκιμάστηκαν ακόμα βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που ήταν παρόντες.
«Δεν δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Οταν χρειάστηκε να υπερασπιστώ αυτόν τον τόπο, ήμουν στην Κερύνεια, στο Πέντε Μίλι, στον Πενταδάκτυλο και στον Άγιο Μέμνονα. Γι' αυτό δεν δέχομαι από κανέναν- και ιδιαίτερα από τους νεαρούς, οι οποίοι παρασυρόμενοι, κάνουν αυτά τα πράγματα», ήταν η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας μνήμης Ισαάκ - Σολωμού ανέφερε: «Σήμερα, 750 περίπου μοτοσυκλετιστές, ξέρουν το χρέος που τους άφησε η θυσία των Ισαάκ - Σολωμού για την απελευθέρωση της Κύπρου μας και απέδειξαν ότι θα μεταλαμπαδεύσουν αυτό το χρέος στις επόμενες γενιές».
Στο Παραλίμνι τιμήθηκαν εκτός από τους δολοφονηθέντες από τους Τούρκους το 1996 Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού και οι πεσόντες το 1974, Αντώνης Καφέτζιης και Βάσος Αγαθαγγέλου. Του εθνικού μνημοσύνου τους προέστη ο Μητροπολίτης Πριγκιπονήσου κ.κ. Ιωσήφ του Πατριαρχείου της Κωσταντινούπολεως συμπαραστατούμενος από το ιερατείο. Τη σημασία της θυσίας τους εξήραν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και ο εκπρόσωπος της ενωτικής φοιτητικής παράταξης Μιχάλης Χατζηανδρέα.
Μετά το μνημόσυνο στην εκκλησία ακολούθησε τρισάγιο στο μαυσωλείο των Ισαάκ και Σολωμού και τους τάφους των πεσόντων Καφέτζιη και Αγαθαγγέλου στο κοιμητήριο του Αγίου Θωμά, προϊστάμενων των Μητροπολιτών Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.κ. Βασιλείου και Πριγκιπονήσου κ.κ. Ιωσήφ. 

«Θέλω πίσω την πόλη μου» 
ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΜΕ ΑΝΑΜΜΕΝΕΣ ΔΑΔΕΣ, και με το σύνθημα «Θέλω πίσω την πόλη μου» πορεύτηκαν το βράδυ του Σαββάτου περίπου 2.000 Αμμοχωστιανοί προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου επέδωσαν ψήφισμα προς τα ΗΕ, στο οποίο καταγγέλλουν την τουρκική εισβολή, την παραβίαση από την Τουρκία του διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι των νομίμων κατοίκων της πόλης του Ευαγόρα. Στο ψήφισμα, το οποίο ενεκρίθη ομόφωνα, χαιρετίζονται οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, έχουν μοναδικό στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Οι συγκεντρωθέντες Αμμοχωστιανοί, επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χειροκροτώντας τον κατά την άφιξή του. Η αντικατοχική εκδήλωση των Αμμοχωστιανών, 300 μέτρα από τα τούρκικα φυλάκια στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια, άρχισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων της τουρκικής εισβολής του 1974, αλλά και των 13 θυμάτων της πρόσφατης τραγωδίας στο Μαρί. Η εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου άρχισε με πορεία από την Πλατεία του Αγίου Γεωργίου της Δερύνειας και κατευθύνθηκε προς το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στη γραμμή αντιπαράταξης με τα κατεχόμενα στην είσοδο της νεκρής ζώνης, την οποία ελέγχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τις 15 Αυγούστου 1974, ημερομηνία της αποφράδας ημέρας της κατάληψης της πόλης του Ευαγόρα από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Η αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου έκλεισε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Δέσποινα Ολυμπίου, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, το μουσικό σχήμα του Άδμητου Πιτσιλλίδη και τη Δημοτική Χορωδία Αμμοχώστου υπό την διεύθυνση του Νίκου Βήχα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.