7/2/13

Στρατηγική συμμαχία με την Αίγυπτο αναζητεί το Ιράν

Δηλώσεις Αχμαντινετζάντ σε αιγύπτιους δημοσιογράφους
Συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ
Τις προοπτικές μιας «στρατηγικής συμμαχίας» Ιράν – Αιγύπτου διερεύνησε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στη πρώτη επίσκεψη ηγέτη του περσικού κράτους στο Κάιρο μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ιράν, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, πρότεινε τη χορήγηση δανείου στη χειμαζόμενη από έλλειψη ρευστού Αίγυπτο.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει επίσημη αιγυπτιακή απάντηση για το θέμα.

Ο ιρανός πρόεδρος έκανε λόγο για «εξωγενείς» δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να αποτρέψουν τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο μεγαλύτερων εθνών της Μέσης Ανατολής, αφήνοντας αιχμές για τη Δύση. «Η μόνη προοπτική είναι η σύμπηξη συμμαχίας μεταξύ Ιράν και Αιγύπτου, καθώς αυτή η επιλογή είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών, αλλά και των υπόλοιπων εθνών της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αχμαντινετζάντ σε αιγύπτιους δημοσιογράφους.
Οι δύο χώρες δεν έχουν αποκαταστήσει τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν και τη συνθήκη ειρήνης Αιγύπτου – Ισραήλ το 1980.
Ωστόσο, η επισημότητα της υποδοχής η οποία επιφυλάχθηκε στον ιρανό πρόεδρο εκ μέρους του αιγύπτιου ομολόγου του κ. Μόρσι θεωρήθηκε σημάδι σημαντικής βελτίωσης των διμερών σχέσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, πάντως, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης Αχμαντινετζάντ, κάνοντας λόγο για τυπική διαδικασία υποδοχής πολλών ηγετών οι οποίοι συμμετείχαν στη διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Η δήλωση θεωρείται προσπάθεια να κατευναστούν οι φόβοι των αραβικών χωρών του Κόλπου, οι οποίες έχουν ισχυρότατες αντιθέσεις με το σιιτικό Ιράν.
Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ φέρεται επίσης να αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του Ιράν στο Μπαχρέιν, όπου η σιιτική πλειοψηφία κυβερνάται από σουνίτες αξιωματούχους.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι ένα από τα βασικά εμπόδια για τη βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου και Ιράν, ο δρόμος στην Τεχεράνη ο οποίος φέρει το όνομα του δολοφόνου του αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, «θα αντιμετωπιστεί»

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.