22/2/13

Ανοικτές πόρτες δεν θα υπάρξουν

Εδώ στην Κύπρο, έχουν την εντύπωση οι κυβερνώντες και οι πολιτικοί πως όσα λέγουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και όσα αναφέρουν οι ανακοινώσεις των κομμάτων, ως απαντήσεις προς δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, ή δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου, φτάνουν ώς τα αφτιά όσων τα είπαν και έχουν την ανάλογη ανταπόκριση.
Η πραγματικότητα είναι ότι μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε.



Όταν Γερμανοί αξιωματούχοι και τα ΜΜΕ της χώρας αλώνιζαν και μιλούσαν για τους Ρώσους ολιγάρχες και τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ούτε ο Υπουργός Οικονομικών, ή ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας βρήκαν τον χρόνο να καθίσουν και να συντάξουν ένα άρθρο και να το στείλουν στα γερμανικά ΜΜΕ, αποκαθιστώντας την αλήθεια. Δεν ακούστηκε η φωνή της Λευκωσίας στο Βερολίνο. Ακούστηκε στη Λευκωσία, αλλά ποιος την άκουσε;
Πριν από μερικές μέρες, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, για δεύτερη φορά, επανήλθαν στην άσκηση πίεσης επί της κυπριακής πλευράς, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους να πιέσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά, ώστε προκειμένου να τη διασώσουν από τη χρεοκοπία, να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού. Και προφανώς λύση μη βιώσιμη και μη λειτουργική. Αυθαίρετα, μάλιστα, προχώρησαν στο συμπέρασμα ότι τώρα θα είναι πιο εύκολη η επιβολή λύσης, αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι απογυμνωμένη οικονομικά. Έκαναν, επίσης, πονηρούς υπαινιγμούς ότι αυτήν τη φορά οι Ευρωπαίοι θα βρουν «ανοικτές πόρτες», επειδή Πρόεδρος θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν.
Ο κ. Αναστασιάδης, όπως ο ίδιος δήλωσε, προχώρησε σε ανασκευή των υποβολιμαίων βρετανικών δημοσιευμάτων, με δηλώσεις που έκανε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η Κυβέρνηση, όμως, απέφυγε να πράξει αυτό που επιβάλλεται. Να αποστείλει αμέσως απάντηση στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και να προειδοποιεί ότι κανένας ηγέτης, κανένας Ελληνοκύπριος δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και να αποδεχθεί άδικη λύση, χάριν οικονομικών ανταλλαγμάτων. Αυτό που όφειλαν να κάνουν οι αρμόδιοι εδώ, το έπραξε η ομογένεια της Βρετανίας, διά του Προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Πήτερ Δρουσιώτη. Με επιστολή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο κ. Δρουσιώτης καταγγέλλει την εφημερίδα ότι αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει τον ολέθριο ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό και τονίζει ότι ευκαιρία για λύση θα υπάρξει, αν η Τουρκία αλλάξει τη θέση της δραματικά και εργαστεί για μια λύση βασισμένη σε αρχές.

Φαίνεται να απουσιάζει εντελώς ο κυπριακός λόγος στο εξωτερικό. Πού είναι οι κυπριακές πρεσβείες, για να αρθρώνουν λόγο σε κάθε αντικυπριακή δήλωση και ενέργεια; Πού είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δαπανά χρόνο για τακτικά διαγγέλματα προς τον κυπριακό λαό, αλλά δεν βρίσκει χρόνο να απευθυνθεί προς τα ξένα ΜΜΕ;
Δεν υπάρχει τίποτε πλέον. Ούτε διπλωματικές υπηρεσίες λειτουργούν, ούτε αξιωματούχοι εμφανίζονται. Ο νους τους είναι επικεντρωμένος στις εκλογές. Το κράτος εγκαταλείφθηκε.
Υπάρχει εύλογη ανησυχία, ότι είναι δυνατόν η οικονομική κρίση να διασυνδεθεί με το Κυπριακό και τη λύση. Ο ξένος παράγοντας πιθανόν να αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση ως ευκαιρία για την άσκηση πιέσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, γι' αποδοχή απαράδεκτης λύσης. Η οικονομική ευρωστία της Κύπρου, η οποία αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και έρεισμα του λαού να απορρίπτει την όποια λύση, δεν υπάρχει πλέον. Πιστεύουν κάποιοι ότι, υπό το βάρος της οικονομικής δυσπραγίας, ο λαός της Κύπρου θα υποχρεωθεί να υποκύψει.

Πρέπει να δοθεί το μήνυμα απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως από τη νέα κυβέρνηση, ότι απατώνται όσοι πιστεύουν πως η οικονομική δυσπραγία θα κάμψει τον λαό σε σημείο που να υποταχθεί σε νόθες λύσεις.
Και το μήνυμα πρέπει να δοθεί από τώρα. 


η σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου απάντησε ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας κ. Π. Δρουσιώτης.

    Dear Sir,

    I usually enjoy Mr Barber’s well informed and incisive articles in the Financial Times. But his article on Cyprus yesterday (“Cypriot crisis creates one last chance to reunify the island”) is just another example of the FT’s persistent refusal to acknowledge Turkey’s pernicious role in relation to the island. Turkey is guilty of numerous documented and continuing crimes committed against the whole of the Cypriot people – military invasion and occupation, ethnic cleansing, colonisation and enforced demographic change, property usurpation, the destruction of the island’s cultural and religious heritage, to name but a few. The most important missing component for a solution in Cyprus is Turkey’s will to move on from its policy of partition and its desire to exercise de facto control over the island. There will be a ‘window of opportunity’ to make progress on the Cyprus problem after the Republic’s presidential elections on Sunday but this will only be true if Turkey changes its position dramatically and works for a solution based on principles already agreed under UN auspices.

    Yours faithfully,

    Peter Droussiotis
    Federation President
    www.cypriotfederation.org.uk

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.