14/3/15

Στην κόψη του ξυραφιού ο διάλογος με τις Βρυξέλλες

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣΣτην κόψη του ξυραφιού ο διάλογος με τις Βρυξέλλες
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Ηλία Μπενέκου
Σαφή προειδοποίηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έστειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, λίγο πριν συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα, που όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του, στοχεύει περισσότερο στην «πολιτική βούληση» των εταίρων, για επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Ο κ. Γιούνκερ πάντως ήταν σαφής ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup», ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς που επίσης συναντήθηκε, χθες, με τον κ. Τσίπρα, τον κάλεσε «να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις εντάσεις» που προέκυψαν εντός Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα, έως τις 20 Απριλίου που επιδιώκεται να υπάρξει καταρχήν συμφωνία ώστε να υπάρξει σταδιακά διέξοδος στο μείζον ζήτημα της ρευστότητας, τα τεχνικά κλιμάκια «ξεσκονίζουν» τα ελληνικά βιβλία.
Στην κόψη του ξυραφιού ο διάλογος με τις Βρυξέλλες
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο προσδιορισμός της δημοσιονομικής «τρύπας», τα μακροοικονομικά μεγέθη, τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα πακέτα μεταρρυθμίσεων που υπόσχεται η κυβέρνηση. Βασική επιδίωξη είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων, ώστε το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση να μεταφερθεί στο... πολιτικό τερέν του «Brussels Group», καθώς ο χρόνος πιέζει, η ρευστότητα είναι στο κόκκινο και η αγορά στεγνώνει.
Χθες πάντως σύγχυση προκλήθηκε από διαρροές που ήθελαν τα τεχνικά κλιμάκια να ολοκληρώνουν χθες τις επαφές τους με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου και να αναχωρούν σε χρόνο-εξπρές.
Λίγο αργότερα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πως εάν ολοκληρώσουν την εργασία τους θα αποχωρήσουν, αν όχι, θα παραμείνουν, υποστηρίζοντας πως έλαβαν όλα τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά και τα μακρο-οικονομικά και εφόσον δεν χρειάζονται κάτι άλλο και το επιθυμούν, μπορεί και να αποχωρήσουν. Την ίδια πάντως ώρα, πηγές των θεσμών αναφέρουν πως δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, κάνουν λόγο για αναμενόμενες συναντήσεις και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και για άφιξη και άλλων τεχνοκρατών στην Αθήνα.
30 μέρες - φωτιά
Χθες ο κ. Γιούνκερ στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, δηλώνοντας πως δεν θεωρεί ότι «υπήρξε αρκετή πρόοδος». Απέκλεισε όμως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει αποτυχία στις διαπραγματεύσεις, καλώντας όλες τις πλευρές να συνεργαστούν. Δήλωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και η Επιτροπή ως θεσμός θέλει να βοηθήσει, σπεύδοντας όμως να προσθέσει με νόημα πως οι αποφάσεις, τελικά, πρέπει να ληφθούν από το Eurogroup. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να βρεθούν σύντομα λύσεις «στα κοινά μας προβλήματα».
Πρέπει και η Ευρώπη να κάνει ό,τι της αναλογεί
Νωρίτερα κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Μ. Σουλτς, ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε ότι «κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο». «Η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, έτσι όπως αυτές αναφέρθηκαν στην απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Εμείς σεβόμαστε το δικό μας κομμάτι και αναμένουμε και από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο», δήλωσε. «Θεωρώ ότι στο τέλος θα ξεπεράσουμε αυτή την παρανόηση και τελικώς θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, και θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις με έναν δημιουργικό τρόπο», τόνισε, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Όχι μόνο υποχρεώσεις και εφαρμογή αυτών, αλλά τώρα το μήνυμα που πρέπει να δώσει η Ευρώπη, είναι βοήθεια και αλληλεγγύη».
Στο πνεύμα του... αναγκαίου συμβιβασμού ήταν και η «συμβουλή» του Μ. Σουλτς. «Εγώ έχω τη συμβουλή απέναντι στον πρωθυπουργό να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις εντάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «οι παρερμηνείες και αντιπαραθέσεις μπορούν να επιλυθούν. Εφόσον εστιάζουμε σε ένα σχέδιο χωρίς καθυστέρηση, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μόνο αν υπερκεραστούν τέτοια προβλήματα», είπε, ενώ κάλεσε να μη συνδέεται το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων με τη χρηματοδότηση.
Η ανάπτυξη και η απασχόληση βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν για να συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες προκειμένου να αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια για την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική κρίση. Οι πόροι θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους.
Εντοκα - ΔΝΤ
Το Δημόσιο δημοπρατεί την Τετάρτη, έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας και αξίας 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τίτλους αξίας 1,6 δισ. ευρώ που λήγουν την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, χθες, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα καταβλήθηκαν τα 348 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη δεύτερη, από τις τέσσερις δόσεις, των δανείων που πρέπει να πληρωθούν μέσα στον Μάρτιο προς το Ταμείο.
Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ - Ντράγκι την Τρίτη
Κρίσιμη συνάντηση και ως προς τα ελληνικά ζητήματα αναμένεται να έχει την Τρίτη, η Αγκ. Μέρκελ και ο Μ. Ντράγκι. Την ίδια ώρα, η Αγκ. Μέρκελ ανησυχεί για τις γεωπολιτικές συνέπειες ενός Grexit και δεν αποκλείει «ανορθόδοξες λύσεις» που θα απέτρεπαν κάτι τέτοιο, υποστηρίζει Γερμανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Euroinsight, διευκρινίζοντας πως τα «ανορθόδοξα μέτρα» θα απαιτούσαν πολιτική συμφωνία παραμονής στην Ευρωζώνη, και θα συνοδεύεται κατά τη Γερμανία με δέσμευση σε μεταρρυθμίσεις.
«Είναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident», λέει ο αξιωματούχος και επισημαίνει πως ο κύριος φόβος είναι η αστάθεια στα Βαλκάνια, εάν η Ελλάδα περάσει στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται «έτοιμη για ανορθόδοξα μέτρα» προς αποτροπή κάτι τέτοιου. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ανορθόδοξες λύσεις για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να ξεμείνει η Αθήνα από ρευστότητα. Σε αυτές εντάσσονται αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα, πιθανούς κεφαλαιακούς ελέγχους σε περίπτωση bank run, πληρωμή, προκαταβολικά, δόσεων από το τρέχον πρόγραμμα και αναβολή πληρωμών προς το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τέτοια μέτρα, αλλά δεν αποκλείει τη χρήση τους εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να παραμείνει η Αθήνα στο ευρώ, τονίζοντας πως μια τέτοια στήριξη θα δοθεί μόνο εάν υπάρχει πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη για παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα, κάτι που θα απαιτήσει από την Αθήνα ξεκάθαρες δεσμεύσεις.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η Γερμανία είναι έτοιμη να ταχθεί υπέρ ενός τρίτου πακέτου, αναφέρουν αξιωματούχοι, που εκτιμούν πως τελευταία έχει μειωθεί η απόσταση Μέρκελ - Σόιμπλε για το θέμα.
Πάντως μιλώντας προχθές το βράδυ ο Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο Grexit δηλώνοντας πως «δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, καθώς η ευθύνη και η δυνατότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, ενώ εμείς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουν εκεί».
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.