17/3/15

Σε λίγο θα είναι πολύ αργά για δάκρυα...

Η ακινησία βλάπτει σοβαρά την οικονομία και ταυτόχρονα υπονομεύει τις προοπτικές της χώρας, συνολικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 τελικά περιορίστηκε στο 0,3% του ΑΕΠ, γεγονός που δημιούργησε «μαύρη τρύπα» 2,1 δισ. ευρώ.Η αιτία βρίσκεται στο «πάγωμα» που προκάλεσαν στην αγορά οι πολιτικές εξελίξεις και στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ότι η νέα κυβέρνηση περίπου θα χαρίσει φόρους. Θα θυμίσουμε δηλώσεις στελεχών της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης που ουσιαστικά προέτρεπαν τους πολίτες να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ γιατί θα καταργηθεί. Η κατάρρευση των εισπράξεων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αποδείχθηκε καταστροφική για τη δημοσιονομική κατάσταση.

Από τη στείρα άρνηση της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση με πολύ αργά βήματα προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. Θετικό μεν, αλλά δεν αρκεί μπροστά στα μεγάλα προβλήματα και ειδικά στο καυτό πρόβλημα της κάλυψης της ρευστότητας και των χρηματοδοτικών αναγκών.
Η προσωρινή «αφαίρεση» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων φορέων του κράτους, όπως ο οργανισμός που πληρώνει τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις των αγροτών, με την κατάθεσή τους στην ΤτΕ για να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, είναι αποκαλυπτική για την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η συνάντηση, την προσεχή Δευτέρα στο Βερολίνο, του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, θα είναι καθοριστική. Είτε θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή», είτε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος που όλοι απευχόμαστε, του grexident.
Η λύση θα είναι προφανώς πολιτική και η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, για να προχωρήσουν η δημοσιονομική εξυγίανση και οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.