1/3/15

Ντάισελμπλουμ για Βαρουφάκη: Είτε μπλόφαρε είτε υποτίμησε την άσχημη θέση της Ελλάδας - Δεν έχει εμπειρία στην πολιτική

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ντάισελμπλουμ για Βαρουφάκη: Είτε μπλόφαρε είτε υποτίμησε την άσχημη θέση της Ελλάδας - Δεν έχει εμπειρία στην πολιτική

Στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά που κατέληξαν στη συμφωνία του Eurogroup για την παράταση της δανειακής σύμβασης και στην πρώτη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Γιάννη Βαρουφάκη αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη το βράδυ σε εκπομπή του ολλανδικού τηλεοπτικού σταθμού VARA.
Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πως η Αθήνα προσήλθε στη διαπραγμάτευση ζητώντας στήριξη αλλά όχι υπό όρους και έκανε λόγο για "παρτίδα πόκερ", δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα δύο οχημάτων που κινούνται μετωπικά και περιμένουν να δουν ποιος θα αλλάξει πρώτα πορεία, για να προσθέσει:

"Πρέπει όμως πριν μπεις στο αυτοκίνητο αυτό να ξέρεις ποια είναι η διαπραγματευτική σου θέση". Ερωτηθείς εάν όλο αυτό ήταν μια μπλόφα από την πλευρά του Γιάννη Βαρουφάκη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως "είτε ήταν μπλόφα, είτε μία υποτίμηση του πόσο άσχημη ήταν η θέση τους (σ.σ. της Ελλάδας)".

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε δίνει τον χρόνο ώστε να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι "δεν έχουμε καταφέρει και πολλά, γιατί τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πράγματι πολύ σημαντικά, και η νέα κυβέρνηση είχε και έχει ακόμη πολύ διαφορετικές ιδέες για το πώς να τα αντιμετωπίσει". "Αυτό μπορεί να παίξει ρόλο, γιατί απλά δεν υπάρχουν χρήματα, είναι πολύ άσχημα" ανέφερε.

Ο ίδιος επισήμανε πως στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης έγιναν συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στον οποίοι οι εταίροι είπαν "παραδέξου πως πρέπει να παραμείνεις εντός του προγράμματος γιατί χωρίς αυτό δεν θα τα καταφέρεις, και μέσα στο πρόγραμμα αυτό μπορείτε να αλλάξετε πράγματα".

"Αν χρειάζεται μέσα στο πρόγραμμα να εκταμιεύσετε περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας -που το καταλαβαίνω καλά, η ανεργία είναι απίστευτα υψηλή για πολύ καιρό- μπορείτε. Αλλά θα πρέπει να δείτε αν μπορείτε να αποταμιεύσετε χρήματα από αλλού, για παράδειγμα την άμυνα, όπου εξακολουθούν να ξοδεύουν πολλά. Υπάρχουν άλλες επιλογές" είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στις συζητήσεις των εταίρων με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά θα πρέπει να συνεχιστούν γρήγορα καθώς υπάρχει "σημαντική πίεση χρόνου", ενώ τονίζει ότι η Αθήνα πρέπει να εκτελέσει τα συμφωνηθέντα για να μπορέσει και πάλι να δανειστεί.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης στην ολλανδική τηλεόραση, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στην... επεισοδιακή συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τις κοινές τους δηλώσεις στις 30 Ιανουαρίου, που κατέληξαν με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να λέει κάτι φανερά εκνευρισμένος στο αυτί του Έλληνα υπουργού και τον τελευταίο να αντιδρά με το επιφώνημα "ουάου".

"Το wow αυτό δεν το θυμάμαι. Ήταν δύο προτάσεις και η δεύτερη ήταν, 'αυτό δεν ήταν συνετό. Δεν ήταν συνετό'. Η πρώτη ήταν για την τρόικα. Δεν θυμάμαι ακριβώς αν είπα 'σκότωσες την τρόικα' ή κάτι άλλο" ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ και ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να το είχε πει, απάντησε: "Τα είχε βάλει (σ.σ. ο Βαρουφάκης) πολύ έντονα με τους θεσμούς, την ΕΚΤ, την Ευρ. Επιτροπή κ.λπ., το οποίο βρήκα λάθος γιατί οι θεσμοί δουλεύουν για τους πολιτικούς, δουλεύουν για το Εurogroup, δεν κάνουν κάτι αν δεν πούμε το ok...".

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε, πάντως, τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ "πολύ ευγενικό και πάρα πολύ έξυπνο", για να προσθέσει:

"Δεν ήταν τυχαία καθηγητής σε τόσα πανεπιστήμια. Όμως δεν έχει εμπειρία στην πολιτική και το παρατηρείς πως μπορεί να ανέβεις στο πόντιουμ έχοντας πολλές ιδέες και να πεις 'θα το κάνουμε έτσι', αλλά στην Ευρωζώνη έχουμε να κάνουμε με 19 υπουργούς. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που του είπα είναι 'άκου, αυτές είναι οι δικές σου ιδέες και μπορεί να δεσμεύεσαι από το δικό σου εκλογικό αποτέλεσμα, όμως έχω άλλους 18 υπουργούς στο τραπέζι που έχουν κι εκείνοι λάβει εντολή από τους δικούς τους ψηφοφόρους' ".

Πηγή: Megatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.