5/3/15

Οι Κούρδοι κάλεσαν τον Τσίπρα και τον Ολάντ στο Νεβρόζ

Ντιγιαρμπακίρ. Η κουρδική γιορτή Νεβρόζ θα πραγματοποιηθεί  στο Ντιγιαρμπακίρ στις 21 Μαρτίου, ξεκίνησαν, ήδη, οι προετοιμασίες για τη μεγάλη εκδήλωση του νέου έτους.

Στη μεγάλη εκδήλωση έχουν καλεστεί  να παραβρεθούν ο Γάλλος πρόεδρος Hollande  και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Τσίπρας.

Ο εκπρόσωπος του κουρδικού Κογκρέσου της Κουρδικής Κοινωνίας-  DTK , ο  Seydi Fırat, είπε ότι  η επιθυμία του λαού είναι να παρουσιασθεί ένα βίντεο με μήνυμα για τους εορτασμούς του Νεβρόζ από τον έγκλειστο αρχηγό των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ή ακόμη και μια απευθείας μετάδοση ενός μηνύματός του, αλλά εισέτι δεν έχει διευκρινισθεί από τις τουρκικές αρχές.
Το μήνυμα θα μπορούσε να δοθεί από τον Οτσαλάν, σε απευθείας σύνδεση με το Ιμραλί, στις φυλακές του νησιού που είναι έγκλειστος. 

 Ο Seydi Fırat τόνισε ότι ο φετινός εορτασμός έχει άλλο χρώμα, αφού επίκειται μια συμφωνία μεταξύ των Κούρδων και του τουρκικού κράτους και αυτό θα δώσει έναν ιδιαίτερο τόνο.

«Για την επισημότητα των εορτασμών έχουμε καλέσει πολλές προσωπικότητες από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, κύρια θέση έχουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Όλάντ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούντ, ο πρόεδρος της ιρακινής Κουρδικής Περιφέρειας, Μασούντ Μπαρζανί και οι επικεφαλής των (κουρδικών)  καντονιών από τη Συρία».
Ο ίδιος θα επισημάνει ότι το «Nowruz και Diyarbakir έχουν γίνει μία ταυτότητα».
--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.