23/3/15

Δημιουργία της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους από την πρόεδρο της ελληνικής Βουλής

2015-03-20 01 cadtm

 

(Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους

του Τρίτου Κόσμου) 

 2015-03-20 02 conference-de-presse
 Η πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τη δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους.  Αυτή η επιτροπή θα συντονίζεται σε επιστημονικό επίπεδο από τον Ερίκ Τουσέν, εκπρόσωπο της διεθνούς Επιτροπής για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM) και πρώην μέλος της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους του Ισημερινού το 2007-2008.  «Ο στόχος είναι να εντοπιστεί ο ενδεχόμενος απεχθής, παράνομος ή άνομος χαρακτήρας  των δημόσιων χρεών που συνάφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση», ο λαός «έχει το δικαίωμα να ζητήσει να διαγραφεί το τμήμα του χρέους που είναι παράνομο – αν αυτό αποδειχθεί με το πέρας των εργασιών της επιτροπής», δήλωσε η πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου.
 
 Η ευρωβουλεύτρια του Σύριζα Σοφία Σακοράφα που πήρε το λόγο στη συνέντευξη τύπου στο πλευρό της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Ερίκ Τουσέν, δέχτηκε να κάνει το σύνδεσμο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θυμίζουμε ότι η Σοφία Σακοράφα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 2010 όταν αυτό το κόμμα υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου υποστήριξε το Μνημόνιο που υπόγραψε με τη Τρόικα. Ήδη το Δεκέμβρη του 2010, υποστήριξε με την ιδιότητα του βουλευτή, πρόταση για τη δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους. Το 2011 έλαβε μέρος στη δημιουργία της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους (ΕΛΕ). Τον Ιούνιο του 2012 εξελέγη βουλεύτρια με το μεγαλύτερο αριθμό προτιμήσεων μεταξύ όλων των κομμάτων. Το Μάη του 2014, εξελέγη ευρωβουλεύτρια.

 Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, έλαβε επίσης το λόγο στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για να εκφράσει την υποστήριξή του στη πρωτοβουλία της προέδρου της ελληνικής Βουλής. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε και αυτός λάβει μέρος στη δημιουργία της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους (ΕΛΕ). Τέλος στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος του κοινοβουλίου χαιρέτησε την παρουσία των ενεργών μελών αυτής της επιτροπής πολιτών λογιστικού ελέγχου: του Μωϋσή Λίτση, της Σόνιας και Γιώργου Μητραλιά (και οι τρείς της CADTM Ελλάδας) καθώς και του Λεωνίδα Βατικιώτη (ενός από τους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ Debtocracy και Catastroika).
 Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν διεξοδικά σε αυτή τη συνέντευξη τύπου  και το ίδιο έπραξαν πολυάριθμα MME ισπανόφωνα, γαλλόφωνα ( Le Monde, Le Soir, LEcho, LAvenir, Agence France Presse…) καθώς και τα δημόσια ραδιόφωνα του Βελγίου και της Ρομανικής Ελβετίας. Η μεσημεριανή τηλεφημερίδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης του Βελγίου πήρε συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση από τον Ερίκ Τουσέν στην πλατεία Συντάγματος την ημέρα της συνέντευξης τύπου.

 Συνολικά γύρω στους τριάντα Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες  θα μετάσχουν σε αυτή την επιτροπή. Θα πρέπει να ετοιμάσουν μια πρώτη εισήγηση ήδη τον προσεχή Ιούνιο, «δηλαδή τη συγκεκριμένη στιγμή που θα λήξει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, και θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο αναδιαπραγμάτευσης», διευκρινίζει η Adéa Guillot, ανταποκρίτρια της Soir και της Monde. Τα ονόματα των μελών αυτής της επιτροπής δεν θα γίνουν γνωστά παρά στις αρχές Απριλίου, όταν η επιτροπή θα κάνει την πρώτη της συνεδρίαση εργασίας. Ο χρόνος μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου δεν είναι πολύς, αλλά δεν πρόκειται παρά για μια πρώτη φάση των εργασιών της επιτροπής.  Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα LEcho, ο Ερίκ Τουσέν δήλωσε: «θα παραδώσουμε τα προκαταρτικά αποτελέσματα  τον Ιούνιο, ειδικά τα σχετικά με το ζήτημα του χρέους που απαιτεί η Τρόικα, η οποία μετονομάστηκε σε «θεσμούς». Όμως, το σύνολο του λογιστικού ελέγχου  θα μας πάει σίγουρα μέχρι το Δεκέμβρη του 2015.  Ο στόχος της επιτροπής είναι να φέρουμε σε γνώση του ελληνικού λαού μια ενδελεχή ανάλυση της φύσης των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα. Υπάρχει πίεση χρόνου καθώς γινόμαστε μάρτυρες μιας εκστρατείας στιγματισμού του ελληνικού πληθυσμού…».

 Η πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορείται ήδη από ορισμένους δημοσιογράφους και από διάφορα ελληνικά κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά», πράγμα που δεν εμποδίζει όμως αυτή τη γυναίκα με την τόσο εντυπωσιακή ικανότητα εργασίας  να τονίσει: «γονάτισαν ένα ολάκερο λαό και δεν πρέπει να δεχτούμε να τον υποτάξουν σε αυτή τη προπαγάνδα. (…) Έχουμε καθήκον να αντιδράσουμε, διαφορετικά αυτό το χρέος θα βαραίνει τις επόμενες γενιές.».

 Όπως και να έχει,  ο ρόλος της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους δεν θα είναι να υποκαταστήσει την ελληνική κυβέρνηση αποφασίζοντας ποια χρέη πρέπει να αποπληρωθούν και ποια χρέη πρέπει να ακυρωθούν. Και είναι σε αυτό το σημείο σημαντική η διευκρίνιση που κάνει η δημοσιογράφος Adéa Guillot
«Μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα αυτής της επιτροπής, και στη περίπτωση που θα διαπιστώνουν την μη νομιμότητα ενός μέρους του ελληνικού χρέους, τίποτα πάντως δεν θα υποχρεώνει τους πιστωτές της χώρας να αποδεχτούν την αρχή της απλής διαγραφής των απαιτήσεών τους». 

Όμως, δηλώνει ο Ε. Τουσέν, «η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί τότε  να λάβει την κυρίαρχη απόφαση να μην πληρώσει». Και συμπληρώνει: «Η επιτροπή μας έχει για στόχο να δώσει στέρεα  και επιστημονικά επιχειρήματα για να στηρίξει, κατόπιν, μια πολιτική απόφαση που εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση».

http://www.contra-xreos.gr/arthra/790-2015-03-21-12-00-03.html

3 σχόλια:

  1. Για να καταλαβω : Ποιος ακριβως δημιουργησε αυτη την επιτροπη ? Ποιος επελεξε τον Τουσεν ως επικεφαλης συντονιστη και πως επελεγησαν οι συμμετεχοντες στην επιτροπη ? Η κ.Κωνσταντοπουλου πως εμπλεκεται στην υποθεση και υπο ποιαν ιδιοτητα ? Η κ.Σακοραφα πως ακριβως θα συνδεει την επιτροπη με το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο ?
    "ο λαός «έχει το δικαίωμα να ζητήσει να διαγραφεί το τμήμα του χρέους που είναι παράνομο – αν αυτό αποδειχθεί με το πέρας των εργασιών της επιτροπής», δήλωσε η πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου." Απο που απορρεει το δικαιωμα του λαου να ζητησει διαγραφη του παρανομου χρεους και πως ακριβως θα ασκησει ο λαος αυτο το δικαιωμα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαντώ στο τελευταίο σου ερώτημα: ΣΥΝΘΗΚΗ ΒΙΕΝΝΗΣ Άρθρα 48,49,50,52 και 61 (ΦΕΚ Α' 141/1974). Τι δεν καταλαβαίνεις???

      Διαγραφή
    2. Αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι απο τα 6 ερωτηματα μου, απομονωνεις το 5ο, μου σερβιρεις καποια αρθρα συνθηκης και ενα ΦΕΚ και με επιπληττεις γιατι δεν καταλαβαινω τα ακαταλαβιστικα. Για τα υπολοιπα εφαρμοζεις το "απορια ψαλτου βηξ", ιδιον των μη εχοντων τιποτε να πουν.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.