11/3/15

«Προλειαίνει» το έδαφος για Grexit η Ευρωπαϊκή Αριστερά;

Σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα;
Τέσσερις αριστεροί ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για οικονομική στήριξη σε χώρες που θα εγκαταλείψουν το ευρώ - Η ΝΔ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει αποστάσεις και να καταδικάσει την τροπολογία - Παπαδημούλης: Η ΝΔ αξιοποιεί τροπολογία που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη πλειοψηφία της Ευρωομάδας της Αριστεράς
Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η κίνηση τεσσάρων ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (στην ομάδα της οποίας στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ), να καταθέσουν τροπολογία, στην οποία προβλέπεται οικονομική στήριξη για τις χώρες που ενδεχομένως θα εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Το θέμα ανέδειξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συμμετέχει σε σχέδια εξόδου της Ελλάδα από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, ο κ. Κύρτσος στήριξε την παρέμβασή του στο γεγονός ότι τέσσερις ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς -ο κ. Ferreira, o κ. Viegas και η κυρία Ζuber του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως και ο ανεξάρτητος Ιρλανδός ευρωβουλευτής ενταγμένος στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) κ. Flanagan- ζητούν, με την τροπολογία υπ' αριθμόν 28 που κατέθεσαν στην Έκθεση Fernandes για τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2016, να προετοιμαστεί σε επίπεδο ευρωπαϊκού προϋπολογισμού το έδαφος για την αποχώρηση χωρών από την ευρωζώνη.

Χαρακτηριστικά, στην «επίμαχη» τροπολογία αναφέρεται: «Τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός προγράμματος στήριξης των χωρών, των οποίων η συνέχιση της παραμονής στη ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμη, και το οποίο να παρέχει τη δέουσα αντιστάθμιση για τις ζημίες που θα υποστούν από έξοδο κατόπιν διαπραγματεύσεων από τη ζώνη του ευρώ».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν πρόκειται να περάσει, αλλά είναι ενδεικτική των πολιτικών προθέσεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν απέτρεψε την προώθησή της ούτε εξέφρασε δημόσια την πολιτική του αντίθεση.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας την πρωτοφανή τροπολογία τεσσάρων ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για «στήριξη χωρών που πρόκειται να βγουν από την ευρωζώνη», κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταδικάσει.

Είπε συγκεκριμένα: «Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσει άμεσα και να καταδικάσει την πρωτοφανή τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις ευρωβουλευτές της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητούν την οικονομική στήριξη από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2016 χωρών που πρόκειται να βγουν από την ευρωζώνη».

«Να μην αφήσει να πλανάται εκτός Ελλάδος η υποψία ότι η παράταξη, την οποία εκπροσώπησε ο κ. Τσίπρας στις ευρωεκλογές, προετοιμάζει το έδαφος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «επίμαχη» τροπολογία έχει ως εξής

6.3.2015 A8-0027/28
Τροπολογία  28
João Ferreira, Miguel Viegas, Inês Cristina Zuber, Luke Ming Flanagan
εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

Έκθεση A8-0027/2015
José Manuel Fernandes
Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό 2016 - τμήμα III
2015/2008(BUD)
Πρόταση ψηφίσματος
Παράγραφος 16 β (νέα)

Πρόταση ψηφίσματος Τροπολογία

16 β. τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός προγράμματος στήριξης των χωρών των οποίων η συνέχιση της παραμονής στη ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμη, και το οποίο να παρέχει τη δέουσα αντιστάθμιση για τις ζημίες που θα υποστούν από μια έξοδο κατόπιν διαπραγματεύσεων από τη ζώνη του ευρώ.

Tweet Παπαδημούλη

«Η ΝΔ αξιοποιεί τροπολογία που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ κ η μεγάλη πλειοψηφία της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Παίζουν με το ανύπαρκτο Grexit. Ντροπή!» έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.