7/1/18

Οι σακούλες, τα μπουκάλια και οι Οικολόγοι


Αφού μάθαμε τα πάντα γύρω από τις σακούλες και χωριστήκαμε σε σακουλομάχους και σακουλολάτρες, ας δούμε τι συμβαίνει αλλού με τα μπουκάλια, πλαστικά και γυάλινα.
Στη Γερμανία, αν αγοράσει κάποιος από το σούπερ μάρκετ ένα μπουκάλι νερό του ενάμισι λίτρου, που κοστίζει περί τα 20 λεπτά, θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 25 λεπτά. Το ποσό αυτό είναι είναι μια μορφή εγγύησης για την επιστροφή του πλαστικού μπουκαλιού στο σημείο πώλησης, ώστε να πάρει το δρόμο της ανακύκλωσης. Αντίστοιχη χρέωση υπάρχει και για τα πλαστικά μπουκάλια των αναψυκτικών και τα γυάλινα της μπύρας.
Τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα να δέχονται πίσω τα μπουκάλια και να πιστώνουν το ποσό της εγγύησης στην απόδειξη των νέων αγορών του πελάτη. Παλιότερα υπήρχαν δίπλα στα ταμεία μεγάλα κουτιά για την ανακύκλωση, αλλά εδώ και χρόνια τη δουλειά την κάνουν αυτόματα μηχανήματα στις εισόδους των καταστημάτων. Τα μηχανήματα αυτά εκδίδουν αποδείξεις και ο πελάτης τις παραδίδει στο ταμείο για την επιστροφή  των χρημάτων.

Για τη συνέχεια AthensVoice

1 σχόλιο:

  1. Πού πας ωρέ «κορμοράνε» των ακτών της «περσικής» Βρετάνης, έχοντας στο στόμα την ΔΩΡΕΑΝ μπλε «φωτο-βιοδιασπώμενη» (*) πλαστική σακούλα της Λαϊκής Αγοράς Καλλιδρομίου;;;

    Αμάν πια με τα είδη προς εξαφάνιση (σ.σ. τα σε αιχμαλωσία κινέζικα πάντα ή αιλουρόποδες αρκούδες - πάντως - «αυξάνονται και πληθύνονται», όπως οι «Κροίσοι» των «Φοροπαράδεισων»)· καιρός ν' αρχίσουμε παιδιά να δείχνουμε και όλα εκείνα τ' άπλυτα πεινασμένα παιδάκια της Ασίας και της Αφρικής (ayde que της επιδοτούμενης Μνημονιακής Ελλάδας!) που μαζεύουν τενεκάκια από τις απανταχού χωματερές και έτσι συντελούν στην παγκόσμια - λέει - «ανακύκληση» / «ανακύκλωση» (**). Τρέμε ωρέ οικολόγε Ηράκλειτε... χαχαχα!!!

    (*) Η φωτο-βιοδιασπώµενη σακούλα, είναι σακούλα µιας χρήσης που χρειάζεται περίπου 1-3 χρόνια για να διαλυθεί και δεν παράγει καµία ρυπαντική ουσία για το περιβάλλον όταν αφοµοιώνεται. Κατασκευάζεται από πολυαιθυλένιο (PE) και σε συνδυασµό µε το φως, της επιτρέπει να διασπάται εύκολα στην φύση και µάλιστα να γίνεται «λίπασµα» (Εθελοντική Οµάδα ∆ράσης Ν. Πιερίας, 9 Μαΐου 2009).

    (**) ΛΝΕΓ: Στον Ηράκλειτο η ανακύκληση τού κόσμου παίρνει τη μορφή μεταλλαγών τής φωτιάς: πυρ → ύδωρ → αήρ → πυρ... το ποιητικόν: «Θάλαττα και πυρ, και γυνή τρίτον κακόν» (Μένανδρος), που - άραγε - εντάσσεται;;;

    Υ.Γ. «η αστρολογία είναι η παραπληροφόρηση της αστρονομίας» - Βικιπαίδεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.