26/9/18

Κυπριακό: Ο χάρτης του εδαφικού και παραμύθια με πολιτικούς νάνους

Άριστος Μιχαηλίδης  
Μιλώντας την Κυριακή για το Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά στο γεγονός ότι ο Ακιντζί απέσυρε τον χάρτη του εδαφικού, που κατέθεσε στη Γενεύη, θέλοντας να δείξει ότι η τουρκική πλευρά σκλήρυνε τη στάση της και γι’ αυτό δεν προβλέπει σημαντικές εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Το βράδυ ήταν στο ΡΙΚ ο Άντρος Κυπριανού και δήλωνε ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει ενημέρωση από το Προεδρικό ενώ η πολιτική ηγεσία δεν έχει. «Μου έκανε εντύπωση», είπε ο κ. Κυπριανού, «γιατί ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην απόσυρση του χάρτη από τον κ. Ακιντζί. Αυτό το είπε αργότερα ο κ. Αναστασιάδης. Σημαίνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε κάποια ενημέρωση από το Προεδρικό, που εμείς ως πολιτικοί αρχηγοί δεν είχαμε από το Προεδρικό και τους συνεργάτες του Προέδρου». Δηλαδή, ήταν συνεννοημένος με τον Πρόεδρο ο Αρχιεπίσκοπος. Αλλά, πού είναι το κακό; Γιατί να μην είναι συνεννοημένοι;
Η απόσυρση του χάρτη, όμως, δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει δημοσιοποιηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και η πολιτική ηγεσία είχε πάνω από εφτά μήνες στη διάθεσή της για να αντιδράσει ή, τουλάχιστον, να προετοιμαστεί για να χειριστεί αυτό το δεδομένο.
Την απόσυρση του χάρτη την ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, την 1η Φεβρουαρίου, και μάλιστα τότε κατηγορήθηκε ότι το έκανε για να πλήξει τον Αναστασιάδη λίγο πριν από τις εκλογές. «Ο χάρτης επιστράφηκε στον Ακιντζί τον Δεκέμβριο, στην παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για το εδαφικό», είχε πει ο Μπουρτζού. Το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ. «Ύστερα από αίτημα του κ. Ακιντζί, τα ΗΕ επέστρεψαν τον χάρτη που είχε καταθέσει στις 11 Ιανουαρίου του 2017 στη Γενεύη».
Την επόμενη μέρα ο κ. Κυπριανού κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι «λέει ψέματα και κοροϊδεύει τον λαό λέγοντας ότι έμαθε μόλις χθες για την απόσυρση του χάρτη από τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ ήταν ενήμερη από τον Δεκέμβρη» (ΚΥΠΕ, 2/2/18).
Σήμερα, την ώρα της κρίσεως στη Νέα Υόρκη, κάνουν πως τώρα μόλις ανακάλυψαν την απόσυρση του χάρτη. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ενημέρωση από το Προεδρικό και οι πολιτικοί αρχηγοί είναι στο σκοτάδι, λέει. Εμείς περιμένουμε σοβαρούς χειρισμούς που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα και οι ηγέτες μας στήνουν παραμύθια εσωτερικής κατανάλωσης.
Επί της ουσίας, πρόκειται, φυσικά, για τη διάψευση των προσδοκιών ακόμα μια φορά. Φτάνει να θυμηθούμε πόσες φορές μας είπε και η Κυβέρνηση και τα στελέχη του ΑΚΕΛ (όταν ήταν στην ίδια γραμμή πλεύσης) πόσο σπουδαία επιτυχία ήταν το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά για πρώτη φορά κατέθεσε χάρτη για το εδαφικό. Τον απέρριψε ως απαράδεκτο ο Πρόεδρος, αλλά δεν είχε σημασία, φτάνει που άνοιξε το κεφάλαιο του εδαφικού. Ήταν τότε, που όταν ξεκινούσε για τη Γενεύη ο Πρόεδρος, ο Άντρος Κυπριανού δήλωνε ότι πάει «σε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή» και πρέπει να πάει «όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένος και υποστηριζόμενος». Τώρα, άλλαξε ο αμανές. Αλλά για εμάς, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο χάρτης του εδαφικού πάνω στον οποίο έκτισαν μαζί την πολιτική τους έναντι των αποστολών στην Ελβετία, που κατέληξαν στην πενταμερή διάσκεψη και όχι στη διεθνή διάσκεψη (χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία και χωρίς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) δεν υπάρχει, έχει αποσυρθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Και αντί να προβληματιστούν γιατί κατέρρευσε αυτή η πολιτική και τι άλλο μπορούν να κάνουν για να σπάσουν το αδιέξοδο της μη λύσης, πολιτεύονται σαν να και πέτυχε η πολιτική και η τακτική τους και πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμιά παρέκκλιση. Πού θέλουν να μας οδηγήσουν άραγε;

aristosm@phileleftheros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.