15/9/18

Κάν’ το όπως η Εσθονία!


Το 1991, όταν στην Ελλάδα είχαν ανοίξει οι κρουνοί της Ε.Ε. και έρρεαν τα δισεκατομμύρια των «πακέτων Ντελόρ», οι Εσθονοί στέκονταν με το δελτίο στην ουρά για να μην λιμοκτονήσουν.
Είχαν μόλις απελευθερωθεί μετά από 51 χρόνια σοβιετικής κατοχής και η οικονομία τους ήταν ερείπια. Ο πληθωρισμός έτρεχε με 1.100%, η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε σε έναν χρόνο 10.000%, η ανεργία ήταν πάνω από 35%, οι μισθοί είχαν πέσει στο μισό, η βιομηχανική παραγωγή είχε υποχωρήσει κατά 30% και το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν κάτω από τα 2.000 δολάρια. Σήμερα η Εσθονία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η πληροφορική παράγει το 14% του ΑΕΠ της χώρας, έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου (από το 1998 όλα τα σχολεία της Εσθονίας έχουν υπολογιστές και είναι online) και συνεχίζει να καλπάζει πολιτισμικά και οικονομικά. Πώς τα κατάφερε;

Για τη συνέχεια Politik

8 σχόλια:

  1. Για τα σοβαρά «Περιβαλλοντικά Θέματα» της Εσθονίας (απότοκα της σοβιετικής εποχής)... τσιμουδιά κυρ Θάνο μας, έτσι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω πώς τα κατάφερε, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι όντως τα έχει καταφέρει. Μάλιστα, έχει γίνει ένα από τα πρώτα κράτη παγκοσμίως σε παραγωγή και εξαγωγή τεχνολογίας.

    Και στην Ελλάδα έχομε σοβαρό ίδρυμα, το ΙΤΕ τού ΠΚ, το οποίο ασχολείται με την τεχνολογία και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, πλην οι πατέντες του μένουν ανεκμετάλλευτες, μέχρι να τις αγοράσουν ξένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Andpik
    Εξακολουθείς να αναρτάς κείμενα προπαγάνδας του νεοφιλελευθερισμού που συντάσσονται από άτομα που αντιμετωπίζονται για τα άρθρα τους με ειρωνικά χαμόγελα.
    Η προσφορά σου στον νεοφιλελευθερισμό με άρθρα κατάλληλα μόνο για μαθητές του δημοτικού είναι αρνητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο, μπορείς να εστιάσεις στα ενδεχόμενα προβλήματα του άρθρου και όχι σε γενικόλογους χαρακτηρισμούς? Το άρθρο δίνει νούμερα που είναι αληθινά, παρακολουθώ την Εσθονία καιρό τώρα. Είναι πού καλό άρθρο. Συγχαρητήρια στο ιστολόγιο που ανεβάζει τέτοια άρθρα.

      Διαγραφή
    2. John Smith.(16/9/18 8.22πμ)
      Είναι πανεύκολο να χρησιμοποιήσει κάποια αποσπάσματα από την Καινή Διαθήκη για να συνθέσει ένα πορνογράφημα.
      Είναι επίσης πανεύκολο να χρησιμοποιήσει κάποιος (και συγκεκριμένα ο πασίγνωστος προπαγανδιστής του νειφιλελευθερισμού) Τζήμερος ορισμένα στοιχεία μιας χώρας για να την παρουσιάσει ως χώρα παραδείσου.Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συντάκτης του άρθρου έκανε μια επιλογή στοιχείων της Εσθονίας για να μας διαφημίσει έμμεσα τον νεοφιλελευθερισμό, και ο Αndpik ανάρτησε το άρθρο.
      Σε ερωτώ τώρα.Πόσο αντικειμενικό είναι ένα πολιτικό- οικονομικό άρθρο για μια χώρα που αποσιωπά την τεράστια μετανάστευση των νέων αυτής της χώρας;

      Διαγραφή
    3. Πες τα ρε Χρήστο!
      Η αμετροέπεια του καπιταλισμού που γιγαντώνει το ανθρώπινο υπερεγώ σε συνδυασμό με την υπαρξιακή περιδίνηση του νεοφιλελευθερισμού που διαβρώνει τις κοινωνικές υπερδομές, δείχνει στους αντιστεκόμενους τις διαδρομές του ουμανισμού βάσει του οποίου θα κατατροπωθεί ο υπερφίαλος και απάνθρωπος πρωτογονισμός του αχαλίνωτου κέρδους. Οι ισοπεδωτικές απλουστεύσεις, που εν τέλει υποδηλώνουν διυσδιτική ανεπάρκεια και πρόδηλα νοητικά άλματα είναι ανακόλουθες. Η προσπάθεια αποδόμησης του σημερινού προοδευτικού προτάγματος μοιάζει με κακόγουστη σιωνιστική φάρσα που λειτουργεί ως το δούρειο άρρωτρο που θα αυλακώσει τις πρακτικές και ανθρώπινες κατά βάθος δομές της πραγματικότητας. Και όλα αυτά μόνο και μόνο για να υποδεχθούν την σπορά του άπληστου δυτικού καπιταλισμού σε μια απέλπιδα όπως θα αποδειχθεί, σύντομα, προσπάθεια επικυριαρχίας και επιβολής με κάθε τίμημα.

      Διαγραφή
    4. Με κάλυψε ο Babyhlonian!! Χρήστο, δεν μου έδωσες όμως απάντηση για τα σημεία και νούμερα του άρθρου με τα οποία διαφωνείς για να το συζητήσουμε. Θα σου απαντήσω μετά και για την μετανάστευση των νέων.

      Διαγραφή
    5. @ Χρήστος 16 Σεπτεμβρίου 2018 - 11:21 π.μ.

      «Πόσο αντικειμενικό είναι ένα πολιτικό-οικονομικό άρθρο για μια χώρα που αποσιωπά την τεράστια μετανάστευση των νέων αυτής της χώρας;»

      Σχεδόν 30.000 έφηβοι, νέοι ενήλικες στην Εσθονία που δεν φοιτούν στο σχολείο, είναι άνεργοι - 13.02.2017 [ Estonian Unemployment Insurance Fund (EUIF) ] - Ο πληθυσμός της Εσθονίας μειώνεται επειδή πολλοί νέοι Εσθονοί εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο), των ΗΠΑ, κλπ. προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης.

      oOo

      Είμαι ο Ken Kauksi· γεννήθηκα και έζησα όλη μου τη ζωή στην Εσθονία. Δεν μπορώ να πω για άλλους, αλλά ο λόγος που εγώ έφυγα ήταν... τα χρήματα!

      Έχω πάρει μόνο την βασική εκπαίδευση και οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι πολύ περιορισμένες. Έβγαζα 750 ευρώ καθαρά στην Εσθονία και δεν είχα ιδέα το πως θα μπορώ εγώ να ζήσω με αυτά τα λίγα χρήματα. Το φθηνότερο διαμέρισμα που νοίκιαζα στο Ταλίν κόστιζε 280 ευρώ, συν έξοδα περίπου 100 ευρώ κάθε μήνα για λογαριασμούς επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (φως, νερό). Έτσι τα 380 ευρώ πήγαιναν εκεί.

      Μετά έχουμε· σύνδεση κινητής τηλεφωνίας 20 ευρώ το μήνα, 200 ευρώ για φαγητό και μου απομένουν 100 ευρώ το μήνα για όλα τα υπόλοιπα.

      Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, φορτώθηκα με όλο και περισσότερα χρέη και στη ουσία δεν έβλεπα κάποια διέξοδο σ' αυτό το πρόβλημα.

      Βέβαια, βγάζοντας επιπλέον 300 ευρώ το μήνα (με κάποια δεύτερη δουλειά), δεν θα μου επέτρεπε να πάρω αυτοκίνητο ή να με φανταστώ να πάω να φάω κάπου έξω. Έτσι λοιπόν, μετακόμισα (απέναντι) στη γειτονική Φινλανδία, όπου αμέσως έφτασα να βγάζω τα τριπλάσια λεφτά, ώστε τώρα όχι μόνο να μπορώ πραγματικά να ξεχρεώσω τα χρέη (που άφησα πίσω στην Εσθονία), αλλά ν' αρχίσω κιόλας να αποταμιεύω χρήματα και να μην αισθάνομαι απελπισμένος πια.

      Χωρίς εκπαίδευση, είναι απίστευτα δύσκολο να προχωρήσουμε στην Εσθονία. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να επιβιώσουν οι νέοι μας.

      21 Νοεμβρίου 2017, https://www.quora.com/

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.