9/6/09

Το Κρεμλίνο αναβαθμίζει τον Νο1 ύποπτο για το φόνο του Λιτβινένκο

Το Κρεμλίνο αναβαθμίζει τον ρώσο επιχειρηματία Andrey Konstantinovich Lugovoy , καταζητούμενο από την Σκότλαντ Γιάρντ για την υπόθεση του φόνου του πρώην Ρώσου πράκτορα Alexander Litvinenko με ραδιενεργό πολώνιο-210 , το Νοέμβριο του 2006.

Ο Lugovoy , 42 ετών, πρώην πράκτορας της 9ης διεύθυνσης ασφάλειας υψηλών προσώπων της FSB , ανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες ρόλο κλειδί στον τομέα της κρατικής ασφαλείας , ως υπεύθυνος της Επιτροπής Ασφαλείας της Ρωσικής Δούμας (κάτω βουλής). Η Επιτροπή ασχολείται με την νομοθέτηση στον τομέα της τρομοκρατίας και της φύλαξης των συνόρων , έχει τακτική επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες , FSB, αλλά και τον Υπουργό Εσωτερικών , ενώ τα μέλη της κατά κύριο λόγο είναι πρώην πράκτορες.

Η Μεγάλη Βρετανία είχε επισήμως ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση του Lugovoy αφού θεωρείται ύποπτος για την υπόθεση δηλητηρίασης του Alexander Litvinenko με ραδιενεργό υλικό, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της Σκότλαντ Γιάρντ , έριξε ο επιχειρηματίας στο τσάι του Litvinenko κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες στο ξενοδοχείο Millennium Mayfair του Λονδίνου. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης στηριζόμενο στο Σύνταγμα της χώρας που απαγορεύει την έκδοση Ρώσων πολιτών.

Από την πλευρά του ο Lugovoy είχε κατηγορήσει για την δολοφονία του Litvinenko τις μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας και τον ολιγάρχη Boris Berezovsky, ενώ υποστήριξε ότι η ΜΙ6 προσπάθησε να τον στρατολογήσει για να διοχετεύει πληροφορίες για κινήσεις της Ρωσίας και του τότε προέδρου Vladimir Putin. Η εφημερίδα Daily Mail , επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι τον Οκτώβριο του 2007 ο Alexander Litvinenko δούλευε ήδη για την ΜΙ6 και είχε στρατολογηθεί από τον σημερινό επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Sir John Scarlett.

Δημοσίευμα των London Times σχολιάζει την προαγωγή του καταζητούμενου πρώην πράκτορα , ενώ επισημαίνεται η καλή σχέση του Lugovoy με τον πρόεδρο της Ρωσίας Dιmitry Medvedev, τον οποίο συνάντησε πρόσφατα στην προεδρική κατοικία. Η εταιρία του Lugovoy, « Pershin», ασχολείται με την ιδιωτική ασφάλεια και την εμπορία κρασιών κι αναψυκτικών , ενώ υπολογίζεται πως η αξία της ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας .
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

4 σχόλια:

  1. Η υπόθεση Λιτβινένκο είναι πολύ χαρακτηριστική του ρόλου που έπαιξε η Αμερική και η Μ. Βρετανία στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας τον Καύκασο και εντός των συνόρων της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λιτβινένκο βρισκόταν στην Μεγάλη Βρετανία διατηρούσε δεσμούς με Τσετσένους και είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Αυτά μπορούν να διασταυρωθούν απ’ τον κάθε ένα που μπορεί να ψάξει σε ελεύθερες πηγές ειδήσεων. Το Σοβιετικό καθεστώς γαλούχησε γενιές και γενιές τέτοιων προσωπικοτήτων που έψαχναν να βρουν την χαρά μέσα σε συστήματα σκέψης που δεν έχουν μεταφυσική. Πότε με τα χρήματα και πότε με τους κανονισμούς της ζωής όπως στην περίπτωση του Ισλάμ. Αλλά σε κάθε περίπτωση ενάντια στην πατρίδα τους. Ας προσέχουμε. Είναι ένα φρούτο που δεν το είχαμε παλιά. Αλλά με τον δρόμο της κατάκρισης ενάντια σε κάθε μεταφυσική έννοια που έχουμε πάρει στο τέλος θα γεμίσουμε μελλοντικούς Λιτβινένκο που απλώς θα περάσουν από αυτή την γη μόνο για να απολαύσουν τα εδώ καλά χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε για αυτό που παρέλαβαν ούτε για αυτό που θα παραδώσουν παρέχοντας υπηρεσίες σε αυτόν που θα τους πληρώσει καλύτερα. Δεν ξέρω αν έκανε αυτό που κατηγορείται ο Λουγκοβόϊ. Αλλά αν το έκανε τότε μόνο παράσημο του πρέπει.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κανενα παρασημο για δολοφονους οσο προδοτης ή εγκληματιας κι αν ηταν το θυμα.ελευθεριε επικροτεις μια δολοφονια,να ξερεις η βια φερνει βια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παρασημο σε δολοφονο;ελευθεριε η βια φερνει βια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δύσκολα θα δεχόμουν ότι ο Λιτβινένκο έδρασε τόσο ανθρωπιστικά και φιλειρηνικά κατά του πολέμου στην Τσετσενία, εφόσον πήγε στην Βρετανία για την οποία θα ήξερε ως πράκτορας της FSB ότι και αυτή κάνει βρωμοδουλειές. Έλεγε ότι και καλά του ανέθεταν να σκοτώνει αντιπάλους του καθεστώτος και αυτό ήρθε σε σύγκρουση με την ηθική του.
    Πάντως αυτό που πείραξε τους Ρώσους δεν είναι νομίζω ότι ήταν προδότης. Αυτό που πείραξε είναι ότι έκανε αποκαλύψεις για τις βόμβες από "τσετσένους" που οδήγησαν στην β΄εκστρατεία από τον Πούτιν στην Τσετσενία...Αποκάλυψε ότι η FSB έβαζε βόμβες ως προβοκάτσια για να ξαναρχίσει ο πόλεμος που είχε χαθεί από τον ελεηνό Γέλτσιν.
    Αυτό δεν ξέρω εάν είναι αλήθεια, πάντως είχε ηθικό αντίκτυπο και στους ρώσους μαχητές.
    Όσο για το ότι ασπάστηκε το Ισλάμ λίγο πριν πεθάνει και αυτό μπορεί να ήταν προπαγάνδα των βρετανών, όπως σίγουρα και όλο το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.