25/6/09

Παράταση της κράτησης Τσέκου στη Βουλγαρία

O πρώην τρομοκράτης και μετέπειτα σύμμαχος των ΗΠΑ, Αγκίμ Τσέκου (βέλος), με τον επίσης πρώην τρομοκράτη Χασίμ Θάτσι, δίνουν τα χέρια το Σεπτέμβριο του 1999 με τον πρώην στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ στρατηγό Wesley Clark, τον Βρετανό στρατηγό Jackson και τον κ. Bernard Kouchner. Τώρα ο ένας είναι υπό κράτηση για εγκλήματα πολέμου.

Την παράταση της κράτησης του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Άγκιμ Τσέκου μέχρι το Σάββατο, αποφάσισαν οι βουλγαρικές αρχές. Ο Τσέκου συνελήφθη χθες βράδυ κατά την είσοδο του στη Βουλγαρία από συνοριακή διάβαση με την ΠΓΔΜ κι ενώ μετέβαινε στη Σόφια για να συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σολομόν Πάσι. Η σύλληψη έγινε βάσει εντάλματος της Ιντερπόλ που εξέδωσε η Σερβία το 2002.
Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, η παράταση της προφυλάκισης του Τσέκου αποφασίστηκε προκειμένου η εισαγγελία της Βουλγαρίας να μελετήσει τον φάκελο της Ιντερπόλ και στη συνέχεια να κρίνει εάν θα παραδοθεί η όχι στη Σερβία.
Οι σερβικές αρχές κατηγορούν τον Τσέκου για το θάνατο 669 Σέρβων και 18 μη Αλβανών πολιτών, όπως επίσης και για την απαγωγή 500 Σέρβων του Κοσόβου. Τα εγκλήματα αυτά διεπράχθησαν το 1999 και η εισαγγελία της Σερβίας ενοχοποιεί τον Απελευθερωτικό Στρατό των Αλβανών (UCK). Ο Άγκιμ Τσέκου την περίοδο που αφορά το κατηγορητήριο ήταν διοικητής του UCK.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, ζητώντας την έκδοση του Τσέκου πριν ασκηθούν διεθνείς πιέσεις στη Βουλγαρία και αφεθεί ελεύθερος.
Ο Άγκιμ Τσέκου από το 2002, που εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης του από την Ιντερπόλ, συνελήφθη τρεις φορές, το 2003 στη Σλοβενία, το 2004 στην Ουγγαρία και πρόσφατα στην Κολομβία όπου συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο για τον αφοπλισμό παραστρατιωτικών ομάδων.
Η Σλοβενία και η Ουγγαρία έκριναν αβάσιμες τις κατηγορίες του εντάλματος και τον άφησαν ελεύθερο, ενώ η Κολομβία επέλεξε μία μέση λύση και τον απέλασε.
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό, και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι για τον οποίο η Σερβία επίσης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του στην Ιντερπόλ. Πρόσφατα η κυβέρνηση του Κοσόβου, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι Αλβανοί ηγέτες όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό απέστειλε επιστολή προς όλες τις χώρες μέλη της Ιντερπόλ, ζητώντας να αγνοούν το ένταλμα των σερβικών αρχών.
Nαυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Εμετική η παλιά αυτή φωτογραφία, άλλη μια απόδειξη το τι είναι ο UCK, τίποτα άλλο παρά ένα όργανο των ΗΠΑ για να επιβάλλουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή. Φυσικά δεν έδωσαν την ίδια βοήθεια στους Αλβανούς των Σκοπίων στο Τέτοβο, αφού εκεί ήδη η σκοπιανή κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ στους αμερικανούς. Να θυμίσουμε και την υπόθεση με το εμπόριο οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων που αποκάλυψε η πρώην εισαγγελέας Κάρλα ντε Πόντε.
    Έχω πάντως την εντύπωση ότι το πολύ πολύ να απελαύνονται οι Αλβανοί εγκληματίες και όχι να εκδίδονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σχετικοτατον..>

    http://garizo.blogspot.com/2009/04/house-of-horrors-serbians-kidnapped-for.html

    ’House of horrors’: Serbians kidnapped for organs -

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.