25/6/09

Επιχείρηση «γοητεία» από τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Το κλίμα που θα συναντήσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν αναμένεται να είναι το καλύτερο δυνατό για τη χώρα του, ειδικά μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών και τα μηνύματα Μέρκελ και Σαρκοζί.
Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Εκστρατεία δημοσίων σχέσεων αρχίζει από σήμερα στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση της Τουρκίας, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, ειδικά μετά τα πολιτικά μηνύματα των πρόσφατων ευρωεκλογών και τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας σχετικά με την (μη) ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., το κλίμα που θα αντιμετωπίσει ο κ. Ερντογάν δεν αναμένεται ότι θα είναι το καλύτερο δυνατό για τη χώρα του.

Αφορμή για την επίσκεψη είναι το διεθνές συμπόσιο που οργανώνει στη βελγική πρωτεύουσα το ίδρυμα ΜΟΝΤΑΝΑ (με έδρα το Μονακό), με θέμα τη σχέση της «Ανάπτυξης με το Νερό».

Το πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει και μια σειρά από ζητήματα-ενότητες που σχετίζονται άμεσα με την Τουρκία, όπως «η παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο» ή ακόμη «ο ρόλος της Τουρκίας στην ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης» και αρκετά άλλα.

Συνέδριο
Ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υπουργός της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκενέμ Μπακίς θα μιλήσει σήμερα στο συνέδριο, με αντικείμενο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Ο κ. Μπακίς θα έχει ιδιαίτερες συναντήσεις με τον επίτροπο για τη διεύρυνση κ. Ολι Ρεν, τον επίτροπο για τις επιστήμες και την έρευνα κ. Πότοσνικ και τον επίτροπο για την τελωνειακή ένωση και τη φορολογία κ. Κόβακς.

Το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας θα είναι, επίσης, το αντικείμενο της παρέμβασης του κ. Ερντογάν, ο οποίος θα πάρει μέρος σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (εκτός κι αν αυτός προτιμήσει να τον συναντήσει ιδιαιτέρως στο γραφείο του στην Κομισιόν), τον ύπατο εκπρόσωπο για τις εξωτερικές υποθέσεις Χαβιέρ Σολάνα καθώς και τον επίτροπο Ρεν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, ο κ. Ερντογάν που θα συνοδεύεται από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές του για την ημερομηνία οριστικής υπογραφής από την Τουρκία του προγράμματος κατασκευής του αγωγού Nabucco, η οποία είχε ματαιωθεί πριν από λίγο καιρό. Ο Κοινοτικοί παράγοντες υπολογίζουν ότι η νέα ημερομηνία που θα τους ανακοινώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός θα είναι μεταξύ τέλους Ιουνίου και μέσα Ιουλίου.

Διαπραγματεύσεις
Επίσης, ο κ. Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να συζητήσει θέματα σχετικά με την προοπτική ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, λαμβανομένου υπόψη ότι σε αυτό το συμπόσιο θα τον συνοδεύει μια «στρατιά» εμπειρογνωμόνων και διπλωματών, που είναι αρμόδιοι για όλη τη γκάμα των θεμάτων που απασχολούν την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον οι «27» θα έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν έγκαιρα μια κοινή θέση, είναι έτοιμο να ανοίξει προς διαπραγμάτευση με την Τουρκία το 16ο από τα 35 κεφάλαια, το οποίο αφορά τη φορολογία. Η διάσκεψη αυτή έχει ορισθεί από την απερχόμενη τσεχική προεδρία για τις 30 Ιουνίου.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

2 σχόλια:

  1. Μετά την αναστολή των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Κροατίας λόγω εδαφικών διαφορών με την Σλοβενία δυσκολεύουν τα πράγματα για την Τουρκία ... φτάνει βέβαια η Ελλάδα να αποδειχτεί το ίδιο σοβαρή με τη Σλοβενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To άλλο με τον Τοτοό το ξέρεις ανώνυμε 11:59; Μη στεναχωριέσαι ερντογάν, η χανούμ για χάρη σου θα στήσει αντίσκηνο και θα κάνει απεργία πείνας έξω από το κτίριο της ΕΕ στις βρυξέλλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.