10/4/11

Η Βουλγαρία ζητά αποζημίωση 10 δις δολάρια από την Τουρκία

Με ομόφωνη απόφαση, 125 ψήφοι υπέρ, οι βουλευτές του βουλγαρικού κοινοβουλίου υποστήριξαν την προτεινόμενη απόφαση «για την διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας».
Το  τουρκικό κόμμα ДПС (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών) απείχε από την ψηφοφορία.
Η απόφαση αφορά την ιδιοκτησία και τα κοινωνικά ζητήματα που ταλάνισαν τους Βούλγαρους της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους στην τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς σε νόμισμα σημερινής αξίας τα ακίνητα των Βούλγαρων Θρακών ανέρχονται σε περίπου 10 δις δολάρια.
«Το ποσό δεν είναι μικρό, το οποίο αν το κερδίσουμε θα ήταν μια σοβαρή οικονομική αποζημίωση» δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Ataka, Βόλεν Σίντεροφ.

Το έγγραφο της αποζημίωσης είχε συμπεριληφθεί στις συμφωνίες φιλίας και συνεργασίας που είχαν συναφθεί  τα χρόνια εκείνα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας και ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Η απόφαση, η οποία υποβλήθηκε προς ψήφιση, από τον Βόλεν Σίντεροφ, λέει:
« Η Εθνική Συνέλευση, ζητά από την Βουλγαρική Κυβέρνηση να επιταχύνει τις εργασίες της στο πλαίσιο της μεικτής επιτροπής για τα εκκρεμή ζητήματα ιδιοκτησίας και κοινωνικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της περιουσίας των Θρακών Βουλγάρων, της Επισκοπής, των μνημείων και άλλων. Αναθέτει στην κυβέρνηση να συνοψίσει και να συστηματοποιήσει τα πραγματικά περιστατικά και αποδεικτικά στοιχεία και να τεκμηριώσει τα αιτήματα της βουλγαρικής πλευράς με μια οικονομική ανάλυση του πραγματικού μεγέθους τους.
»Εμείς ως εισαγωγείς της πρότασης αυτής εκφράζουμε την ικανοποίησή μας ότι για πρώτη φορά μέσα σε μια εικοσαετία, η μεταβατική κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προβεί σε μια πραγματική δέσμευση για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων ηλικίας αρκετών δεκαετιών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας», δήλωσε ο Βόλεν Σίντεροφ

Υποστήριξε μάλιστα, ότι το κόμμα DSS που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, με την συμπεριφορά του απέδειξε ότι δεν είναι βουλγαρικό κόμμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ δήλωσε ότι θα υποβληθεί η σχετική αναφορά στον Πρωθυπουργό για να εφαρμόσει την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης.
«Αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας , που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», είπε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών.
--
Τίτλος: «България ще иска от Турция $10 млрд. за имотите на тракийските българи»
Δημοσίευση: Труд, 8 Απρ. 11,

11 σχόλια:

  1. Η Βουλγαρία ζητά αποζημιώσεις για πριν 100 χρόνια, εμείς δεν διεκδικήσαμε αποζημιώσεις ούτε για τον Β'ΠΠ! για να μην στεναχωρεθούν οι φίλοι των εθνικιστών Γερμανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ποσό που υποχρεούται σήμερα να μας επιστρέψει η Γερμανία κυμαίνεται από 54 έως 170 δισ. ευρώ. Το πρώτο ποσό αφορά την επιστροφή του δανείου χωρίς τόκους και το δεύτερο με τόκους. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις πολεμικές αποζημιώσεις που δεν πλήρωσε, το χρέος της προς την Ελλάδα ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ!
    http://www.press-time.com/new/index.php?option=com_content&view=article&id=1071:170-&catid=16:reportage&Itemid=72

    162 δισ. ευρώ και με τους τόκους 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ
    http://www.paraskhnio.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=6743:%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF&Itemid=103

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εαστ από την Τουρκία τα ζήτησε η Βουλγαρία, όχι από την Γερμανία. Μην κάνεις γαργάρα τα θέματα της τουρκιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Βουλγαρία ζητά αποζημιώσεις από την Τουρκία για την Ανατολική Θράκη. Ή πως λέμε «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Δηλαδή εμείς τι πρέπει να ζητήσουμε και από τους δυο τους; Αλλά ξέχασα, η Ελλάς δε διεκδικεί ποτέ τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί καί η Ελλάδα δέ ζητάει αποζημιώσεις γιά τούς Έλληνες πού ξεσπιτώθηκαν από τήν Ανατολική Θράκη;
    Κανένας Έλληνας,δέν γνωρίζει ότι μέ τήν Συνθήκη τής Λωζάνης η Ανατολική Θράκη εχάνετο οριστικά!
    Μέ λίγα λόγια τότε οι Τούρκοι αναγνωρίσθηκαν ως ισότιμοι από τίς άλλες δυνάμεις καί έκτοτε παίζουν τόν ρόλο τού νικητού.Καί νά τί γράφει ο Λόυντ Τζώρτζ γιά τήν διάσκεψη τήν οποία εχαρακτήρισε ως"ένα από τά πλέον εξευτελιστικά επεισόδια εις τήν ιστορίαν τού Δυτικού πολιτισμού".Καί έγραφε παρακάτω:
    "Οι ηττηθέντες επέστρεψαν εις τήν πνευματικήν των εστίαν,τήν Άγκυραν,πετώντας τά φέσια ττων εις τόν αέρα.Οι νικηταί επανήλθον εις τά ίδια μέ τήν ουράν υπό τά σκέλη των".
    Καί συνέχιζε:
    "Ειδήσεις εξ Αγκύρας βεβαιούν ότιη ειρήνη επανηγυρίσθη εκεί ως μέγας τουρκικός θρίαμβος.Καί ήτο πράγματι.Αληθώς ο Τούρκος ήτο πρώτης τάξεως ψ α ρ ά ς".
    Καί υπό τούς όρους υπό τούς οποίους υπεγράφη αποτελούσε πραγματική επιτυχία,η οποία αποτελούσε πραγματική επιτυχία,η οποία ωφείλεται όχι τόσο στήν δεξιοτεχνία τού Βενιζέλου,όσο στήν παρουσία τού στρατού τού Έβρου μέ τό δάκτυλο στήν σκανδάλη.
    Μήπως έπρεπε νά επιτεθεί η στρατιά τού ΄΄Εβρου πού είχε προπαρασκευάσει ο Πάγκαλος;Μήπως θά έπρεπε νά είχαμε επιδιώξει τό ναυάγιο τής Λωζάνης γιά νά εξορμήση η στρατιά τού Έβρου στή Θράκη;Πολλοι υποστηρίζουν ότι η νίκη΄΄ηταν βέβαιη καί θά αποκτούσαμε καί τήν Αν.Θράκη καί τόν έλεγχο τών Στενών στά Δαρδανέλλια,καί θά είχαμε διεθνή στρατηγική υπεροχή!
    Ο Μεταξάς συμφωνούσε μέ τόν Βενιζέλο κάι έγραφε:
    "Πρός πόλεμον δέν εννοώ επ'ουδενί λόγω νά χρησιμεύσω.Τόν θεωρώ τάφον τής Ελλάδος.Ούτε μέ υποστήριξιν ξένων δυνάμεων δέν θά ανελάμβανον τήν ευθύνην του".
    Έτσι στίς 23 Ιουλίου 1923 ξημέρωνε δεινά γιά τόν ελληνισμό,έπεφτε η αυλάια σέ μιά γιγαντιαία φάση τής ελληνικής εξελίξεως.Η διασπορά,η εξάπλωση,....τέλος.Από τότε παλεύουμε μέσα στό καβούκι μας,πού οι γύρω-γύρω θέλουν νά πετσοκόψουν,όπως έγινε μέ τό ψάρεμα τής δήθεν συμμάχου φίλης Τουρκίας στήν "Μαρτυρική ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΥΠΡΟ!",καί τό Οικουμενικό Πατριαρχείο θά είχε απο τότε.."περιορισμένες δικαιοδοσίες",γιά νά μήν ονειροβατούν μερικοί φανατικοί!
    Κατάφερε η Τουρκία νά υποχρεώσει τούς Δεσπότες χριστιανούς,γιά νά ...γίνουν Πατριάρχες στήν Κωνσταντινούπολη (όταν χειρεύσει ο θρόνος),νά πάρουν τήν τουρκική Υπηκοότητα!!!Χαίρε Ελλάδα!
    Τά ψάρια τού Αιγαίου νάναι καλά!

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ East


    > για να μην στεναχωρεθούν οι φίλοι των εθνικιστών Γερμανοί<

    Συνεχώς επαναλαμβάνεις την ίδια αρλούμπα, χωρίς να κάνεις τον κόπο να σκεφτείς, ότι ένας πραγματικός εθνικιστής δεν μπορεί αν υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών, διαφορετικά δεν είναι εθνικιστής. Τελεία και παύλα. Η Αντίσταση ήταν ΕΘΝΙΚΗ, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι καταλαβαίνεις την σημασία της λέξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σαν το παλιό κόλπο των καταπατητών μοιάζει , που σε συμφωνία με κάποιον τσοπάνη της περιοχής τον μηνύει δήθεν ότι τα ζώα του έχουν προκαλέσει ζημιά στα δένδρα του, ο τσοπάνης αποδέχεται την ζημιά ,το δικαστήριο επιδικάζει ένα ποσό για αποζημίωση , έτσι με την απόφαση ο καταπατητής έχει στα χέρια του έμμεση πιστοποίηση κυριότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΈΛΟΣ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ( ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ )ΘΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 10:13 π.μ.

    Εμείς φροντίσαμε να εκκενώσουμε την Ανατ. Θράκη, κατόπιν αποφάσεως του Βενιζέλου, για να μην στενοχωρούμε τους Άγγλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Βουλγαρία έχει το δικαίωμα να ζητά αποζημιώσεις γιατί όταν η Ελλάδα έχασε τον πόλεμο το 1922, οι Τούρκοι έδιωξαν τους έλληνες και τους βούλγαρους, που ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφού η Τουρκία καμαρώνει για την οικονομική της υπεροχή, καλά της κάνουν και ζητάνε αποζημιώσεις.
    Το "υπάρχουν λεφτά", πληρώνεται ακριβά. Ας συνεχίσει να γυρνάει κουδουνίζοντας δεξιά και αριστερά τα φλουριά της, για να της βγάλουνε και άλλα φασούλια.
    Η Βουλγαρία πάντως, κάνει ενδιαφέρουσες κινήσεις τελευταία.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.