8/3/12

Το παράπονο του Αρχιεπισκόπου

της Ελίνας Γαληνού
Ακούμε συνεχώς διάχυτες απορίες, είτε από τον λαό είτε από μέλη του πολιτικού κόσμου, "τι κάνει η Εκκλησία στην κρίση". Ενδεχομένως, η κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας εν τω μέτρω των δυνάμεών της, να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή. Η συμπαράσταση Ενοριών προς τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, που γίνεται με την πρωτοβουλία του κλήρου, δεν "διαφημίζεται" αρκούντως. Διότι οι κληρικοί που σέβονται και τιμούν τον ρόλο τους ως θρησκευτικοί λειτουργοί της Ορθοδοξίας, δεν αρέσκονται σε διαφημιστικές καμπάνιες. Αλλωστε, η αρχή κατά την οποία "κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό", χαρακτηρίζει την χριστιανική πίστη.
Σ΄αυτό το διάστημα όμως, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πόσο δίπλα στον άνθρωπο είναι η Εκκλησία και τι άλλο ακόμα θα ήθελε να προσφέρει, αν είχε τη δυνατότητα. Ισως τα συσσίτια και άλλες προσφορές που στηρίζουν την καθημερινότητα του φτωχού ανθρώπου, να μη λύνουν όλα μας τα προβλήματα. Είναι όμως κάτι, ένα στήριγμα που αποτρέπει πολλές φορές έναν απελπισμένο από το χάος. Και πόσες φορές, απελπισμένοι συνάνθρωποί μας δεν βοηθήθηκαν από τέτοιου είδους υποστήριξη, ώστε να μπορέσουν μετά να ξανασταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν τον αγώνα;
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι εδώ που φτάσαμε (και Θεός ξέρει πού ακόμα θα φτάσουμε), οι ανάγκες των ανθρώπων πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Κάθε εξάμηνο, η λίστα των απόρων και αστέγων, αυξάνεται προσθετικά. Η Εκκλησία, η οποία πρεσβεύει τις έννοιες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, έχει απόλυτη επίγνωση. Αν όμως είναι δυστύχημα μια φορά να βλέπεις τόσους κοινωνικά σφαγιασθέντες ανθρώπους, άλλο τόσο είναι να μην μπορείς να βοηθήσεις όσο θέλεις. Αυτή η σκέψη, σαφώς διατυπώθηκε στο παράπονο του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου μας, κατά την έξοδό του από τον ναό του Διονυσίου Αρεοπαγίτου την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ενώ η Πολιτεία έχει τρόπο να αντιπαρέρχεται τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αναστέλουν αναπτυξιακές δράσεις, η Εκκλησία τα βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Και έτσι, αδυνατεί να αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία ώστε να αυξήσει τους πόρους τους και να ενισχύσει την βοήθειά της προς την κοινωνία.
Βεβαίως, υποτίθεται ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος, οι νόμοι και οι διαδικασίες ισχύουν το ίδιο για όλους, είτε αυτοί είναι ιδιώτες, είτε Νομικά Ιδρύματα παντός είδους. Στην παρούσα συγκυρία όμως, έχουμε δεί πάρα πολλά "νομικά κωλύματα" να παρακάμπτονται, προκειμένου να προχωρήσουν μέτρα και δράσεις που κρίνονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση των αναγκών της κρίσης. Εχουμε δε εμπεδώσει καλά όλες τις αιτιολογίες περί αναγκαστικών νόμων και διαδικασιών κατεπείγοντος, που κυριολεκτικά ισοπέδωσαν την δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα. Οταν όμως πάνω απ΄όλα υπερισχύει η κρίση και η σωτηρία, πολλά στόματα κλείνουν, κι΄ας αμφισβητούνται (δικαίως) οι προυποθέσεις " σωτηρίας" της χώρας, υπό τους όρους που αυτή διαμορφώνεται...
Η Εκκλησία όμως, η οποία θέλει να βοηθήσει συνεισφέροντας στην κοινωνία, γιατί να εμποδίζεται από κωλύματα, τα οποία καθυστερούν την αξιοποίηση της περιουσίας της;  Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν άλλωστε σαφής. Υπάρχει από πλευράς της Εκκλησίας, ενδιαφέρον για εγκατάσταση αιολικών ή ηλιακών πάρκων, ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων προσοδοφόρων εγκαταστάσεων, που θα αυξήσουν τους πόρους της και θα ενισχύσουν το κοινωνικό έργο που επιθυμεί να κάνει. Αυτά, ας τα σκεφτούν ορισμένοι αρμόδιοι του πολιτικού κόσμου, που δηλώνουν ευαίσθητοι για την κοινωνία. Η Εκκλησιαστική περιουσία, πληρώνοντας τους φόρους της στο κράτος, έχει μειωμένα περιθώρια προσφοράς ως προς τα θύματα της κρίσης σήμερα. Είναι προθυμότατη να βοηθήσει όμως, εάν βοηθηθεί από την Πολιτεία, τουλάχιστον διαδικαστικά.
Ισως να ακούγονται γραφικές οι μνημειώσεις των αγώνων και της έμπρακτης υποστήριξης της Ελλαδικής Εκκλησίας προς το ελληνικό κράτος, ωστόσο υπάρχουν καταγεγραμμένοι ιστορικά. Αλλ΄ακόμα και αν αυτή η αλήθεια δεν συγκινεί τον σύγχρονο πολιτικό κόσμο, υπάρχει μια άλλη που πρέπει να του ξυπνήσει μια στάλα φιλότιμο. Εχουμε φτάσει να παρακαλάμε γονυπετείς τον κάθε ξένο να έρθει εδώ για επενδύσεις, με "ειδικούς όρους" fast truck, που Ελληνας πολίτης δεν έχει τολμήσει ούτε να ονειρευτεί!  Αρα, το παράπονο του Αρχιεπισκόπου για την μεταχείριση της Πολιτείας προς την Εκκλησία της Ελλάδος, ποιός μπορεί να πεί ότι δεν είναι δίκαιο;  

4 σχόλια:

  1. Έτσι είναι Ελίνα,και μπράβο σου που έγραψες άρθρο για αυτό.

    Βέβαια,και ο λαός έχει ορισμένα παράπονα απο τον αρχιεπίσκοπο,ίσως γιατί κάνει τη σύγκριση μεταξύ του μακαριστού Χριστόδουλου και του σημερινού αρχιεπισκόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλο αυτό Χρήστο, κι΄ας μην μπλέκουμε τα πράγματα, γιατί ποτέ δύο άνθρωποι δεν είναι απολύτως ίδιοι.
    Η αναφορά μου όπως είδες, είναι για την Ελλαδική Εκκλησία της οποίας το παράπονο εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος.
    Με την ευκαιρία, θυμήθηκα ότι θέλω να ξαναδιαβάσω "Τα Ματωμένα Ράσα" του Μελά.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι μικρός για τις νυν περιστάσεις. Λάμπει δια της απουσίας του ότι και να λέμε και η σύγκριση με την Χριστόδουλο είναι αναπόφευκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι ο Χριστόδουλος έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη !
    Ο Αρχιεπίσκοπος πέρα από ποιμήν είναι και στρατιώτης του Ιησού και νομίζω έχει έρθει προ πολλού ο καιρός που θα πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του και να αγωνισθεί για την διάσωση της ορθοδοξίας και του χριστιανισμού εν γένει.Οι χριστιανοί σε πολλές χώρες του κόσμου γίνονται θύματα στο βωμό του Ισλάμ (κόπτες στην Αίγυπτο ,χριστιανοί στην Νιγηρία κλπ).
    Η χώρα μας κινδυνεύει.Ο χριστιανισμός βάλλεται πανταχόθεν! Ο λαός περιμένει να ακούσει μία κουβέντα ,περιμένει μία εμψύχωση από τον πνευματικό του ηγέτη ,αλλά... άκρα του τάφου σιωπή!
    Μέγα επικοινωνιακό σφάλμα η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην συναυλία για τους μετανάστες!
    Ούτως ή άλλως γνώριζε ότι έχουν πρόβλημα και με τα θρησκευτικά σύμβολα ,ελπίζω να μην αναγκάσθηκε να βγάλει τον σταυρό του για να μην τους προσβάλλει τους... κακομοίρηδες!!! Ελπίζω να υπήρξε κάποιο κέρδος και να βάφτισε μερικούς χριστιανούς (???) γιατί μάλλον πολλούς από εμάς μας σοκάρισε λιγουλάκι ενδεχομένως μερικούς να τους έχασε( προβατάκια από το ποίμνιο που την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια ) και οφείλω να ομολογήσω μας έκανε να νοσταλγήσουμε ακόμα περισσότερο τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Επίσης νομίζω αυτές οι κοινές προσευχές δεν αποσκοπούν σε τίποτα πέρισσότερο από την εμπέδωση της παγκοσμιοποίησης! Φαεινότερον ηλίου οι εγκέφαλοι της παγκοσμιοποίησης έχουν κάποιο μέγα πρόβλημα με τον Ιησού Χριστό!
    Γιατί πρέπει να τους βοηθήσουμε να σκοτώσουν τον Ιησού ? Γιατί πρέπει να αφήσουμε να πλανάται η ψευδαίσθηση ότι Ιησούς και Αλλάχ θα μπορούσαν να είναι ο ίδιος Θεός! Τι σχέση μπορεί να έχει ο Θεός της αγάπης με τον θεό του πολέμου και της εκδίκησης. Απλά πραγματάκια που δεν χρειάζονται περισσότερο από δύο λόγια να τα εξηγήσεις στον κόσμο αλλά ... δυστυχώς ποτέ δεν ακούγονται.
    Ελπίζω και εύχομαι κάτι να αλλάξει έστω την ύστατη στιγμή ειδάλλως σε λίγο καιρό όλα τα προβατάκια από το ποίμνιο θα πάρουν μεταγραφή και θα βόσκουν σε άλλο γήπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.