12/9/12

Η "τελευταία ευκαιρία" για όλους

της Ελίνας Γαληνού
Πέρα από τις προσωπικές εκτιμήσεις του καθένα μας σχετικά με πολιτικά πρόσωπα και παρατάξεις, η αλήθεια είναι μια. Οποιος κι΄αν εκλεγόταν για να κυβερνήσει την Ελλάδα, τα αφεντικά μας στην ΕΕ θα τον αντιμετωπίζουν στην καλύτερη περίπτωση, επιφυλακτικά... Αυτό όμως, είναι το ένα σκέλος. Το άλλο, αφορά την ίδια τη χώρα και την "τελευταία της ευκαιρία" όπως μας διαμήνυσαν οι ηγέτες της ευρωζώνης. Είναι βέβαιο ότι η χώρα πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη διαδρομή πλέον, αν θέλει να επιβιώσει και να αισθανθεί σημάδια προόδου.
Οι δομές της είναι εντελώς απηρχαιωμένες, ο δημόσιος τομέας της εξαιρετικά δυσλειτουργικός και δυσανάλογος ως προς τον πληθυσμό της, το φορολογικό της σύστημα σε πολλά σημεία παράλογο, ετεροβαρές και άρα, μη αποδοτικό, η φοροδιαφυγή έχει γίνει σύστημα, η νομοθεσία χαώδης, η απονομή δικαιοσύνης αργή και δαπανηρή. Το σύστημα Υγείας, αφού απορρόφησε πολύτιμα κονδύλια για τριάντα περίπου χρόνια, μόνο ν΄αχρηστεύσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δικαιούχων κατάφερε τελικά. Ο συνδικαλισμός έχει μπερδέψει τα δίκια των εργαζομένων με το δικαίωμα αυτεπάγγελτης παρέμβασης άνευ ορίου, προς πάσα κατεύθυνση. Οι παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου, στέρησαν από τους φοιτητές ένα υγιές περιβάλλον που θα βοηθούσε στην ανάδειξη δεξιοτήτων ώστε να αξιοποιηθούν αργότερα επωφελώς στην κοινωνία. Η λαθρομετανάστευση, έλαβε διαστάσεις ενδημικές, ενώ υπάρχει εμφανής αδυναμία αντιμετώπισης της καλπάζουσας εγκληματικότητας, η οποία μαστίζει σχεδόν ανεξέλεγκτα, πόλεις και χωριά.
Είναι ίσως οξύμωρο να περιμένει κανείς, ό,τι δεν έγινε μέσα σε τόσα χρόνια, να γίνει μέσα σε λίγους μήνες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να τρέξει με χίλια για να προλάβει το τραίνο, κι΄αυτό, επειδή έχει συνειδητοποιήσει τις ανάγκες μεταρρυθμίσεων. Εάν δεν ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο, οι κάποιες θετικές ευκαιρίες που περιλαμβάνουν τα Μνημόνια, θα καούν για πάντα. Αυτό το καταλαβαίνουν πλέον όλο και περισσότεροι. Ομως, για να κάνει κανείς τη δουλειά του, ακόμα δε περισσότερο όταν πιέζεται εξαιρετικά, χρειάζεται ηρεμία. Ο πόλεμος νεύρων που δεχτήκαμε για αρκετό καιρό από τους έξω "συνεργάτες" μας, επιδείνωσε την επισφαλή μας θέση, σε βαθμό σχεδόν μη αναστρέψιμο.
Ισως ν΄ανησυχούσαν για την τύχη του ευρώ και την έξαρση οικονομικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη, θα μου πείτε. Η ανάγκη δανεισμού μεγάλων Οικονομιών όπως η Ισπανία και ίσως η Ιταλία, ταράζει έντονα τα νερά της Ευρωζώνης ενώ τα πόδια της ΕΚΤ, τρίζουν επικίνδυνα. Δυστυχώς όμως, τώρα άρχισαν να φαίνονται τα αρνητικά αποτελέσματα της "πολιτικής λιτότητας", την οποία υποστήριξε με τόσο φανατισμό η Γερμανία. Είναι ν΄απορεί κανείς με τέτοιες αντιφάσεις, όταν βλέπει από τη μια να αγωνιάς για το αποτέλεσμα της λάθος συνταγής και από την άλλη, να εμμένεις σθεναρά στην ίδια λάθος συνταγή! Είναι δυνατόν να μην το καταλάβαιναν αυτό οι "ιθύνοντες νόες" της ευρωζώνης, όταν τα σήματα κινδύνου είχαν αρχίσει ήδη να εκπέμπουν ηχηρά, ακόμα και για τις ναυαρχίδες των ευρωπαικών Οικονομιών;..
Παρ΄όλα αυτά, μιλούν για ανάπτυξη, ενώ επιμένουν "λιτότητα" και "εφαρμογή" των όρων για Μνημόνια που δεν βγαίνουν! Η διγλωσσία τους, μπερδεύει το σύμπαν και προφανώς, πρώτες και καλύτερες, τις ίδιες τις αγορές. Διότι αν μη τι άλλο, οι αγορές ξέρουν καλά να αφουγκράζονται τις προυποθέσεις ανάπτυξης και οικονομικής προόδου. Αποκλείεται όμως να δώσουν θετικά πρόσημα όταν στις χώρες, εντείνονται οι παράγοντες αποσταθεροποίησης και ύφεσης...Και σίγουρα θα είδαν τις αντιδράσεις των αγορών, όποτε διαδίδεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ!
Μήπως η προειδοποίηση "περί τελευταίας ευκαιρίας" για την Ελλάδα, αφορά και την Ευρώπη τελικά; Και αυτό, όχι επειδή φταίμε εμείς οι τεμπέληδες του Νότου, ή οι απειθάρχητοι Ελληνες, διότι όπως έχει γίνει γνωστό, "ουδείς αναμάρτητος ώστε να βάλει πρώτος τον λίθο...". Εάν ψάξουμε, είναι σίγουρο ότι θα βρούμε πολλές λαδιές και για λόγου τους, αλλά προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν αξίζει να είναι στις προτεραιότητές μας. Ας μας αφήσουν όμως να κάνουμε ήρεμοι τη δουλειά μας κι΄ας κοιτάξουν και κείνοι να αναθεωρήσουν τις λάθος πολιτικές που βλάπτουν σοβαρά την Ευρωπαική Ενωση οικονομικώς και...όχι μόνο.

12 σχόλια:

  1. Ελίνα,όταν μια -τρικομματική- κυβέρνηση,στην προσπάθεια της να περάσει τα μέτρα απο τη Βουλή,επιλέγει τη διαδικασία του κατεπείγοντος,τότε μάλλον άδικα μιλάμε.

    Οι Βουλευτές θα βρεθούν και πάλι εκβιαζόμενοι,και οι πολίτες έρμαια ψυχολογικών επιχειρήσεων.

    Προσωπικά,όταν κάποιος με εμπαίζει,δεν περιμένω τίποτα το θετικό απο αυτόν.Δικαίωμα του καθενός βέβαια,να ελπίζει σε κλέφτες,απατεώνες και ψεύτες κατα συρροή και επάγγελμα.

    Ας κάτσουμε τώρα εμείς να υποστούμε τα μέτρα,στα πλαίσια της Εθνικής προσπάθειας,και ας αφήσουμε την ΕΡΤ έρμαιο των παΛΙΑΤΣΩΝ,και τους μιντιάρχες προνομιούχους λήπτες θαλασσοδανείων,πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

    Επίσης,όσα εγκλήματα έγιναν εναντίον του τόπου,καλύπτονται.

    Τον Παπανδρέου ΓΙΑΤΙ τον αλλάξαμε;ΠΟΥ είναι η διαφορά,ας μου εξηγήσει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύο μέρες τώρα,σκέφτομαι πως θα είναι η Ελλάδα σε ένα χρόνο.Καταλήγω πάντα στο ότι θα καταλήξουμε σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΧΑ αξιωματική αντιπολίτευση.

    Έτσι όπως το πάνε,εκεί θα καταλήξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κόλαφος για την τρόικα η έκθεση της Alpha Bank: "H Eλλάδα έχει πετύχει και με το παραπάνω τους στόχους" - Τι αποκαλύπτει για τα νέα μέτρα
    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=162235&catid=13

    - Σύμφωνα με τους αναλυτές ήδη από το 2012 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλέονασμα
    - Υποστηρίζει ότι τα έσοδα του κράτους θα είναι αυξημένα κατά 3 δισ σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η τρόικα
    - Αναφέρει για την τρόικα ότι η στάση της για συνέχεια επιπλέον μέτρα είναι άκρως επικίνδυνη
    - Στην έκθεση υπάρχει φράση: "Η Ελλάδα δεν είναι όμηρος των πολιτικών επιδιώξεων κανενός"

    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΗς ΚΟΙΝΩΝΊΑς ΠΩς ΑΛΛΙΩς ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ;.

    Υ.Γ. Στο κείμενο υπάρχει σύνδεσμος που παραπέμπει στην έκθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ο/Η Χρήστος Χατζησαββίδη

    Οι ίδιες σκέψεις απασχολούν πολλούς τον τελευταίο καιρό με αναπόφευκτο το ερώτημα για το επόμενο στάδιο, σε περίπτωση ενδεχόμενης (πολλά πιθανόν και αναμενόμενης) αποτυχίας του επόμενου σχήματος.
    ΕΑΝ οι υγιώς σκεπτόμενοι υποστηρικτές της σημερινής Κυβέρνησης, δεν λάβουν σοβαρά υπ΄όψιν και την έκθεση που παραθέτω άνωθι, ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΥΓΙΩΣ μια διαφορετική στάση, που να αναιρεί τα μέτρα, τότε αναπόδραστα είμαστε για τον ΚΑΙΑΔΑ (το λογοπαίγνιο προέκυψε φυσικά και άπτεται του Χρυσαύγουλου Σατανιστή που μοστράρεται πρόσφατα με Γιγάντιους Σταυρούς στο στέρνο).
    (Όταν λέω υγιώς σκεπτόμενοι εννοώ αυτούς που με όρους Πιγκουίνου- θέλαν να πάνε τη βαλίτσα παραπέρα).

    -Απορίας άξια είναι η Εμφυλιωτική μεθόδευση με όρους και ρητορική που παραπέμπουν σε εποχές Αίματος.
    -Για να δικαιώσει ίσως τις προγνώσεις του Statfor,με την έναρξη της Κρίσης ήδη το 2009, που μιλούσε για εμφύλιο στην Ελλάδα.

    -Επίσης μεγάλης απορίας άξια είναι η απόφαση των Κυβερνώντων να πυροδοτήσουν ταυτόχρονα τα τρία SOS, τους τρεις βασικούς κανόνες, που θεωρούνται απαράβατοι αν κανείς θέλει να αποφύγει εξεγέρσεις και γενικευμένη βία.

    1: Τα μέτρα και οι περικοπές πρέπει να εξαιρούν τα σώματα ασφαλείας, το στρατό και τους "κρίσιμους" τομείς της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε αφ' ενός να μένει λειτουργικός ο κρατικός μηχανισμός ελέγχου και καταστολής και αφ' εταίρου να διχάζεται η κοινωνία σε ευνοημένους και μη, για να μην σχηματίζεται ενιαίο κοινωνικό μέτωπο.
    2: Πρέπει να εξασφαλίζεται "ανακωχή" με ...την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς οι φοιτητές όταν συμετέχουν σε κινητοποιήσεις προσθέτουν δυναμικότητα. διάρκεια και δημιουργικότητα που μπορεί να μετατρέψει μια απλή διαδήλωση σε "πολυτεχνείο".
    3: Πρέπει πάσει θυσία να αποφέυγονται μέτρα που επιφέρρουν απότομες και μεγάλες αυξήσεις σε βασικά αγαθά (όπως το πετρέλαιο) -ειδικά σε προχωρημένα στάδια εφαρμογής προγραμμάτων αναδιάρθρωσης οπότε και η μεταρυθμιστική κόπωση έχει ήδη κάνει οριακή την ανοχή του κοινωνικού συνόλου.

    (συνέχεια...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (συνέχεια...)
    Για κάποιο λόγο (που ακόμα δεν έχει φανεί καθαρά ποιός είναι) η Κυβέρνηση απο εκεί που έδειχνε να ακολουθεί την βιβλιογραφία και τους κανόνες της κατά γράμμα: (Εξαίρεση Ειδικών Μισθολογίων, Αναδίπλωση νόμου Διαμαντοπούλου, Επίδομα Θέρμανσης/ Αναβολές Εξίσωσης Φόρου).
    Ξαφνικά άλλαξε "σχέδιο" και άναψε όλα τα "φυτίλια" μαζί λες και θέλει να Ανατιναχτεί μετά των Αλλοφύλων.

    Τα σενάρια που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή την νέα πολιτική τύπου "καμικάζι" (αγάπη μου) είναι πολλά αλλά μπορούν χονδροειδώς να διαχωριστούν σε δύο περιπτώσεις με βάση το αποτέλεσμα που θα επιχειρηθεί να προκύψει από την έκρηξη που μεθοδεύται:

    α) Η κυβέρνηση (ελπίζω όχι αυτοβούλως) προσπαθεί να δώσει το "θέαμα" που θα επιτρέψει στις Βορειοευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε "χαλάρωση" -χωρίς να φάνε μαύρο από τους ψηφοφόρους τους -(Γερμανούς κλπ) που θα έχουν συγκινηθεί από την Εκτεταμένη και μάλλον Ανεξέλεγκτη Καταστροφή.

    β) Η Κυβέρνηση (σίγουρα όχι αυτοβούλως) προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες που θα επιτρέψουν στροφή 180 μοιρών και "Μεταμόρφωση" της Εξόδου από το Ευρώ από Κατάρα σε Λύτρωση.

    Ειλικρινά δεν ξέρω και δεν μπορώ καθόλου να διαγνώσω ποιά από τις δύο κατευθύνσεις επιδιώκεται και από που ξεκινάει αυτό το "Νέο Δόγμα" που σχηματοποιείται τις τελευταίες μέρες, αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι επικρατούσες συνθήκες καθιστούν το ρίσκο υπερβολικό ούτως ή άλλως..

    Υ.Γ. Στον σχολιασμό μου χρησιμοποίησα παράθεση επιχειρημάτων σχολιαστή άλλου ιστολογίου, που με εκφράζουν απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι καλα που εχουμε τους Τροικανους εδω μεσα, για να απαλαχτουμε επιτελους απο την πλυση εκγεφαλου των προοδευτικων ραγιαδων, και την κοινωνια Τσιπροτσαρλατανων.

    - Στουπας, "Κρατάτε τροϊκανοί..."
    http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1610078

    - Δ. Νατσιός, "Τουρκέψαμε…"
    http://www.antibaro.gr/article/5335

    - "Έλενα Ακρίτα: Στο διάολο εσείς κύριε Τζήμερε…"
    http://infognomonpolitics.blogspot.de/2012/06/blog-post_3355.html

    - Στουπας, "Κάτω το μνημόνιο ζήτω το Οθωμανιστάν..."
    http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1514912

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναί Τζώρτζια, την έκθεση της Alpha Bank, την είδα κι΄εγώ.
    Λέτε ν΄αρχίσουν ξαφνικά να ξεφυτρώνουν από δώ και από κεί, εκατομμύρια και δισεκατομμύρια που ...είχανε παραπέσει;
    Χρήστο, για το τι θα γινει σ΄ένα χρόνο ή δύο ή τρία, εγώ έχω την άποψη ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κι΄αν αναλάβει, ορισμένες ψυχολογικές τακτικές θα είναι ίδιες από δώ και πέρα.
    Μην περιμένεις και πολλά για να μην απογοητευτείς. Αλλο η αντιπολίτευση (εκ του ασφαλούς) και άλλο να βρεθεί ο καθένας στο κάδρο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφιερωμένο στο ιστολόγιο, σε όλους εκ Δυσμών και εξ Ανατολών:

    Πεθαίνει ο γένο,Πεθαίνει ο γένο, ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΓΕ---ΝΟΣ

    http://www.youtube.com/watch?v=y5FoAzUKD-E

    Μας πάνε στη Γερμάνια με κλάμα και με πόνο..
    Μας πάνε στη Γερμάνια με κλάμα και με πόνο..
    Όπου δουλεύοντας εκεί Πεθαίνει το Γένος
    Πεθαίνει ο γένο,Πεθαίνει ο γένο, ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΓΕ---ΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ελίνα Γαληνού είπε...
    Λές Ελίνα, γιατί έχουν παραπέσει πολλά ΔΙΣ, και ως εκ τούτου μπήκαμε στο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ.
    Too much FAT-όχι από τους συνταξιούχους - του ΟΓΑ (να κοπούν τα 30 από τα 330), αλλά ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ:
    ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΩΣ 200.000!
    Ευγενής χορηγεία στους Τσιφλικάδες Π.Χ. Όπου Μούγγα στη Στρούγκα -κατά τις Υγιείς Απαιτήσεις του Μνημονίου -Πάλι Π.Χ.
    (Και φυσικά δεν εννοώ Πρό Χριστού με το Π.Χ., παραδείγματος Χάριν σημαίνει η Ερμηνεία, διότι έχουμε να κάνουμε με Αντίχριστους σε πλήρη Κλιμάκωση).

    Η ΑΦΑΙΑ να ευλογεί και ίσως κάτι προκύψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χθες είδε το φως της δημοσιότητας το άρθρο του Γ. Βαρουφάκη Ένα αίτημα για τον κ. Draghi, το οποίο ίσως ενδιαφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντως εμένα με τρώει μια περιέργεια για κάτι σχετικά με την ΕΚΤ, αλλά θα το πώ άμα καταφέρω να την απαντήσω.
    Τζώρτζιά μου, δεν το έμαθες ακόμα; Στην Ελλάδα, τα βάρη τα σηκώνουν μονάχα οι έντιμοι με τις πενταροδεκάρες. Ολοι οι άλλοι, δεν ενοχλούνται καθόλου, παρά...αραιά και πού αν παραπέσει κανένας.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Ελίνα
    Πολλές Ιερές Αγελάδες και σίγουρα τα επερχόμενα μέτρα έχουν εμφυλιωτικό και γενοκτονικό χαρακτήρα.
    Το χειρότερο όλων είναι πως ενώ υπάρχουν λύσεις, όπως και οι προτεινόμενες που παραθέτει ο Νάτιβιστ, δεν υπάρχει σθένος ούτε θέληση πολιτική. Αν δεν αλλάξουν ρότα η καταστροφή θα πάρει μορφή χιονοστιβάδας και φυσικά οι υπεύθυνοι δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο.
    Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί.
    Αλλά... φωνή βοώντος εν τη ερήμω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.