26/2/14

Χρέη 100 δις διέγραψε η Ρωσία από παλαιούς οφειλέτες

«Κούρεμα» χρεών στο 90% προσέφερε η Ρωσική κυβέρνηση στα κράτη – οφειλέτες του πρώην Σοβιετικού μπλόκ, αντισταθμίζοντας όμως τα απολεσθέντα έσοδα με επωφελής οικονομικές συμφωνίες. Ποιους δανείζει σήμερα.
Χρέη 100 δις διέγραψε η Ρωσία από παλαιούς οφειλέτες
Η Ρωσία διαγράφει το χρέος της Βόρειας Κορέας που αποτιμάται στα 11 δις. ευρώ. Άλλοι μεγάλοι οφειλέτες από το πρώην σοβιετικό μπλοκ, ουσιαστικά δεν έχουν απομείνει. Σήμερα η Ρωσία εξακολουθεί να δανείζει χρήματα σε άλλες χώρες, πλην όμως, υπό εντελώς διαφορετικούς όρους απ’ ότι επί ΕΣΣΔ.

Η ρωσική κυβέρνηση κατέθεσε στο Κοινοβούλιο της χώρας το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους από τα σοβιετικά δάνεια. Το εκφρασμένο σε σοβιετικά ρούβλια χρέος μετατράπηκε σε δολάρια ΗΠΑ σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία της Κρατικής Τράπεζας της ΕΣΣΔ (0,6 ρούβλια/1 δολάριο). Στο ποσό των 10,96 δις. δολαρίων που προέκυψε, έγινε έκπτωση ύψους 90%. Το υπόλοιπο 1,09 δις. θα εξοφληθεί σε διάστημα 20 ετών σε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, όμως ούτε και αυτά τα χρήματα θα φτάσουν στον ρωσικό προϋπολογισμό. Όπως διευκρινίζει η κυβέρνηση, βάσει της συμφωνίας, αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση στο έδαφος της Β. Κορέας προγραμμάτων στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας.
Ευνοϊκές συνθήκες διαγραφής
Σύμφωνα με τις κατά προσέγγιση εκτιμήσεις, τα τελευταία 13 χρόνια η Ρωσία διέγραψε, στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, χρέη συνολικού ύψους άνω των 100 δις. δολαρίων, αναφέρει το μέλος του ΔΣ της εταιρίας προμήθειας υψηλών τεχνολογιών Corum Group, Ελένα Πλαχόβα. Και το χρέος της Β. Κορέας είναι το τελευταίο από τα μεγαλύτερα. Ο αναλυτής της εταιρίας οικονομικών αναλύσεων επιχειρήσεων, Τιμούρ Νιγκματούλιν, επισημαίνει ότι η τακτοποίηση του χρέους αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο βήμα στην πορεία προς την απαλλαγή από την κληρονομιά των σοβιετικών αμφιλεγόμενων επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Το μεγαλύτερο χρέος που διέγραψε η Ρωσία ήταν αυτό της Κούβας, 32 δις. δολ. Η σημαντική απόφαση λήφθηκε πέρυσι. Και σε αυτή την περίπτωση, εφαρμόστηκε ουσιαστικά το ίδιο σχήμα, με το 90% του χρέους να διαγράφεται και την Κούβα να αναλαμβάνει την υποχρέωση εξόφλησης των υπολοίπων 3,2 δις. δολ. σε διάστημα 10 ετών.
Μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερα χρέη ήταν επίσης το Αφγανιστάν και το Ιράν, στην καθεμιά από τις οποίες η Ρωσία χάρισε χρέη 12 δις. δολ. Ακόμη, διαγράφηκαν τα 11 δις. δολ. από τη Μογγολία, 9,8 δις. δολ. από τη Συρία και 9,4 δις. δολ. από το Βιετνάμ. Σε Αιθιοπία, Αλγερία, Νικαράγουα, Λιβύη και Αγκόλα χαρίστηκαν οφειλές που κυμαίνονταν ανά περίπτωση από 3,5 έως 4,8 δις. δολάρια.
Ο ειδικός της τράπεζας «BCS Premier», Αντόν Σαμπάνοφ, αναφέρει ότι τέτοιες πιστώσεις χορηγούνταν την εποχή της ΕΣΣΔ για πολιτικούς λόγους με ευνοϊκούς όρους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες του παραλήπτη να εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις του σχετικά με το χρέος, γι’ αυτό και σήμερα χρέη όπως αυτά στάθηκε αναγκαίο να αναδιαρθρωθούν. Συνήθως, τα δάνεια αυτά χορηγούνταν υπό τη μορφή προμηθειών όπλων, εμπορευμάτων, είτε απευθείας σε συνάλλαγμα για τη στήριξη των καθεστώτων, επισημαίνει ο Νιγκματούλιν.
Τα αντισταθμιστικά οφέλη
Ο Σαμπάνοφ σημειώνει πως είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό, ότι δεν πρόκειται για πλήρη διαγραφή του χρέους, αλλά για αναδιάταξη της οφειλής που περιλαμβάνει τον όρο επιστροφής τουλάχιστον ενός τμήματος. Επιπλέον, τα απολεσθέντα έσοδα αντισταθμίζονται κατά κανόνα με κάποιες άλλες οικονομικές συμφωνίες.
Ο ίδιος, αναφέρει ότι εκτός από την ίδια τη διαγραφή, πάντοτε υπογράφονται ταυτόχρονα άλλες πράξεις, οι οποίες είναι επωφελείς για εκείνον που χαρίζει το χρέος. Για παράδειγμα, διαγράφοντας το χρέος της Κούβας, η Ρωσία την ίδια ώρα εισήλθε στην κλειστή αγορά εξόρυξης πετρελαίου της χώρας αυτής. Στη Λιβύη, το χρέος διαγράφηκε με αντάλλαγμα συμβόλαια για την κατασκευή δρόμων, την εξόρυξη πετρελαίου και τις αγορές όπλων. Ενώ η Β. Κορέα είναι μια ιδανική αγορά για την προμήθεια διάφορου εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων. Επομένως, μεταξύ των δύο κακών επελέγη το μικρότερο κακό, καταλήγει ο Σαμπάνοφ.
Πού δανείζει η Ρωσία σήμερα
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να δανείζει σε άλλες χώρες, κυρίως στις γειτονικές. Μεταξύ αυτών, είναι η Ουκρανία (στην οποία έχει υποσχεθεί το ποσό των 15 δις. δολ.), η Λευκορωσία (2 δις δολ.), η Κύπρος (5 δις. δολ.), το Βιετνάμ (8 δις. δολ.), η Βενεζουέλα (4 δις. δολ.), η Ισλανδία (4 δις. ευρώ), και πολλές άλλες.
Χρωστούν στη Ρωσία ακόμη και οι ΗΠΑ. Το χρέος τους στη Ρωσία φτάνει περίπου το 3% του συνολικού κρατικού χρέους των ΗΠΑ, το οποίο μεταφράζεται σε 150 δις. δολάρια. Όπως αναφέρει το μέλος της τράπεζας «BCS Premier», το χρέος αυτό διαμορφώθηκε με τον ίδιο τρόπο, όπως και εκείνο της Ουκρανίας, δηλαδή μέσω της αγοράς ομολόγων. Η Ρωσία βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ των δανειστών των ΗΠΑ, συμπληρώνει ο οικονομολόγος.
Ωστόσο, στη σημερινή εποχή η αγορά του τομέα των χρεών διαθέτει αρκετά ισχυρούς μηχανισμούς προστασίας. Η αγορά αυτών των ουκρανικών ευρωομολόγων δεν είναι μια βοήθεια χωρίς αποζημίωση, αλλά δάνειο με συγκεκριμένους όρους εξόφλησης, παρ’ ότι το επιτόκιο του δανείου δεν έχει οριστεί με όρους της αγοράς. Εφόσον η Ουκρανία εξαρτάται πολύ από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, είναι προφανές ότι δεν επιθυμεί να παραβιάσει τους όρους εξυπηρέτησης του χρέους, τονίζει ο Νιγκματούλιν. Ενώ, ακόμη και αν η Ουκρανία χρεοκοπήσει εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, αυτό δεν θα σημαίνει την ολοκληρωτική απώλεια των ρωσικών καταβολών.
Όπως αναφέρει ο Σαμπάνοφ, συνήθως στις περιπτώσεις χρεοκοπίας μιας χώρας τα ευρωομόλογα απλώς μετακινούνται χρονικά με παράλληλη αύξηση των εσόδων, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την αποδοτικότητα αυτών των επενδύσεων.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα Vzglyad.ru
Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.