27/2/14

ΗΠΑ καλούν Γεωργία εν μέσω της ψυχροπολεμικής κόντρας στην Ουκρανία

Αμερικανική βοήθεια προς την Τιφλίδα «για να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό της όραμα»  
Ουάσινγκτον
Εν μέσω της ψυχροπολεμικού τύπου αντιπαράθεσης στην Ουκρανία και ενδείξεων ότι η Ρωσία ενδεχομένως κινείται προς σενάριο τύπου Αμπχαζίας στην Κριμαία, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πρόσθετη βοήθεια προς την έτερη πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας για να ενσωματωθεί περαιτέρω στις ευρωατλαντικές δομές, και καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική παρουσία στις αποσχισθείες επαρχίες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.
Σε μία κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση με το Κρεμλίνο, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι ανακοίνωσε την Τετάρτη πρόσθετη -αδιευκρίνιστη επί του παρόντος- αμερικανική βοήθεια προς την Τιφλίδα «για να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό της όραμα».

«Ανακοινώνω [τη χορήγηση] επιπρόσθετης βοήθειας για να υποστηριχθεί το ευρωατλαντικό όραμα της Γεωργίας, συγκεκριμένα για να βοηθήσουμε τη Γεωργία να επιτύχει καθεστώς ταξιδιών απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεώρησης βίζας από την ΕΕ και για να αμβλύνουμε τις δυσκολίες της οροθέτησης των συνόρων με τις κατεχόμενες περιοχές» δήλωσε ο Κέρι σε συνάντησή με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό Ηρακλή Γκαριμπασβίλι.

Ο Κέρι αναφερόταν στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία, τις μονομερώς αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας που έχουν αναγνωριστεί ως ανεξάρτητες από τη Μόσχα, και όπου βρίσκονται ανεπτυγμένοι χιλιάδες Ρώσοι στρατιωτικοί.

Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στρατηγικής Εταιρικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Γεωργίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι κατήγγειλε τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αμπχαζία και τη Νότιο Οσετία καλώντας τη Μόσχα να εκπληρώσει τους όρους της εκεχειρίας με την οποία έληξε το 2008 ο πόλεμος με τη Γεωργία.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τιφλίδας να αυξήσει τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Δύση και να προσελκύσει περισσότερες δυτικές επενδύσεις.

Τη Δευτέρα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν για την αμερικανική υποστήριξη στην προσπάθεια της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να επιτύχει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.