26/2/14

Ουκρανία: ο εκλογικός χάρτης εξηγεί τα γεγονότα

Διατηρείται μια τεχνητά συγκολλημένη χώρα;Μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία, ίσως ένας χάρτης δείχνει καλύτερα τις αιτίες. Στο χάρτη βλέπουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων προεδρικών εκλογών, που είχαν φέρει τον κ. Γιανουκόβιτς στην εξουσία (αυτόν που ανατράπηκε και ήδη καταζητείται).
Παρατηρούμε ότι το ανατολικό, το προς τη Ρωσία τμήμα, έχει ψηφίσει ολόκληρο το φιλορώσο Γιανουκόβιτς. Αντίθετα, το δυτικό τμήμα έχει ψηφίσει ολόκληρο τον φιλοδυτικό Βίκτορ Γιουσένκο. Αυτό ισχύει και το μεγάλο κόκκινο κύκλο στα δυτικά (Κίεβο, η πρωτεύουσα) και για το μικρότερο στα νότια (Σεβαστούπολη, ο ναύσταθμος του ρωσικού στόλου). 

Ο διαχωρισμός είναι πλήρης. Καμιά από τις επαρχίες δεν αποτελεί «νησίδα» του ενός στο έδαφος του άλλου.
Αλλά «καλοί» και «κακοί» στο συγκεκριμένο διαχωρισμό δεν υπάρχουν.
Κι αυτό γιατί στο ανατολικό τμήμα, μαζί με τους φτωχούς εργάτες και αγρότες, υπάρχουν επίσης παλιοί καγκεμπίτες, απαράτσνικ του κομμουνιστικού κόμματος, θρησκόληπτοι ορθόδοξοι παπάδες – πιστοί και άλλοι συναφείς. Στο δε δυτικό τμήμα δεν υπάρχουν μόνο πεισμένοι φιλoευρωπαϊστές, αλλά επίσης απόγονοι υποστηρικτών του Χίτλερ, σημερινοί φασίστες, θρησκόληπτοι καθολικοί και ουνίτες, και άλλοι ανάλογοι. Αντισημίτες,  βεβαίως, υπάρχουν και στις δυο πλευρές.
Κατάσταση, φυσικά, όχι καλή. Περίεργο θα είναι αν διατηρηθεί αυτή η συγκολλημένη χώρα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.