26/2/14

Ουκρανία: Ένταση στη Σεβαστούπολη με την εμφάνιση τεθωρακισμένων

Δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν σήμερα στη Σεβαστούπολη, τη φιλορωσική πόλη στα νότια της Ουκρανίας όπου περίπου 500 διαδηλωτές υπερασπίστηκαν θερμά την υποψηφιότητα ενός Ρώσου πολίτη για την θέση του δημάρχου της πόλης.
Ένα άρμα μάχης είναι ορατό στην περιοχή όπου βρίσκεται η ναυτική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένα άλλο στον περίβολο του πολιτιστικού κέντρου «Οίκος της Μόσχας», στο κέντρο της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν εκεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Περίπου 500 φιλορώσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στον «Οίκο της Μόσχας» για να απαιτήσουν την τοποθέτηση του Αλεξέι Τσάλι, ενός Ρώσου πολίτη, στην θέση του δημάρχου της πόλης.

«Είμαστε ειρηνικοί διαδηλωτές, τουλάχιστον προς το παρόν» φώναξε ένας από το πλήθος, ο Αλεξάντερ Σινιάβσκι, ενώπιον των άλλων διαδηλωτών.

Προχθές σε μια άλλη πορεία συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι μετά το κάλεσμα φιλορωσικών κινημάτων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον των «φασιστών» που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς καθαιρέθηκε το Σάββατο από το Κοινοβούλιο του Κιέβου έπειτα από τις κινητοποιήσεις αμφισβήτησης της κυβέρνησής του οι οποίες διήρκεσαν τρεις μήνες. Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 82 ανθρώπων στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

Η Σεβαστούπολη βρίσκεται στις δυτικές ακτές της χερσονήσου της Κριμαίας που αρχικά αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης: της Ρωσίας ως την προσάρτησή της στην Ουκρανία το 1954.

Στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, περίπου 500 φιλορώσοι πολίτες διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το τοπικό κοινοβούλιο απαιτώντας μεγαλύτερη αυτονομία.

«Θα παλέψουμε για την αυτονομία μας (. . .). Οι νεοναζί δεν θα περάσουν στην Κριμαία» δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου, Βολόντιμιρ Κονσταντίνοφ.

«Οι κάτοικοι της Κριμαίας έχουν εξοργιστεί από το γεγονός ότι η νέα ηγεσία τους αγνοεί» προσέθεσε ο ίδιος.

Η Κριμαία, που έχει ανακηρυχθεί «αυτόνομη Δημοκρατία» και οι τοπικές αρχές της πρότειναν στις αρχές Φεβρουαρίου την τροποποίηση του τοπικού Συντάγματος προκειμένου να γίνει η Ρωσία η «εγγυήτρια» αυτής της αυτονομίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ουκρανία. Αυτή η πρωτοβουλία προκάλεσε τις ανησυχίες για τις αποσχιστικές τάσεις στην χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Ανατόλι Μογκουίλεφ από την πλευρά του κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της χερσονήσου να «απέχουν από διακηρύξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τραγωδία» και σε ανθρώπινα θύματα.

Ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Δούμας υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, έφθασε σήμερα στη Συμφερόπολη απ' όπου δήλωσε: «Εκτιμάμε ότι ο Γιανουκόβιτς παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας».

«Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» προσέθεσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.