26/2/14

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Παραπομπή Γιανουκόβιτς στη Χάγη – Αναβάλλεται η ψηφοφορία για νέα κυβέρνηση

UPD] Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα υπέρ της παραπομπής του αποπεμφθέντος προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προκειμένου να δικαστεί για «σοβαρά εγκλήματα» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όταν και εφόσον συλληφθεί.
Μια απόφαση, η οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από το ουκρανικό Κοινοβούλιο, συνδέει τον Γιανουκόβιτς, ο οποίος αποπέμφθηκε από
το θώκο το Σάββατο και διαφεύγει τη σύλληψη από τις νέες αρχές της Ουκρανίας, με την αστυνομική βία, η οποία, όπως αναφέρεται στο κείμενο αυτό, οδήγησε στους θανάτους 100 και πλέον πολιτών της Ουκρανίας και άλλων χωρών.
Η απόφαση αυτή αναφέρει ακόμη ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας, Βίκτορ Ψόνκα, δύο πρόσωπα τα οποία επίσης καταζητούνται από τις νέες αρχές της Ουκρανίας, θα σταλούν επίσης για να δικαστούν στο ΔΠΔ.
Η Ρωσία προειδοποιεί ΗΠΑ – Ε.Ε.
Επικίνδυνες και αντιπαραγωγικές χαρακτήρισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενδεχόμενες προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στην Ουκρανία για να διαλέξει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο ο Λαβρόφ διατύπωσε μία ακόμη προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να μην προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το μέλλον της πρώην σοβιετικής χώρας.
Όπως είπε, «είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να προσπαθήσει κανείς να επιβάλλει στην Ουκρανία να διαλέξει βάσει της αρχής “ή είσαι μαζί μας ή εναντίον μας”».
Αναβάλλεται για την Πέμπτη η ψηφοφορία για σχηματισμό κυβέρνησης
Για την Πέμπτη αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ουκρανία, προκειμένου να δοθεί χρόνος για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.
«Η ψηφοφορία για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να διεξαχθεί την Πέμπτη», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ολεξάντερ Τουρτσινόφ.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα έχει σήμερα συνάντηση με υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να συζητήσει «τις επικίνδυνες ενδείξεις αποσχιστικών τάσεων» που εκδηλώνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διαίρεσης της χώρας εξαιτίας των αντιδράσεων των ρωσόφωνων περιοχών της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς.
Άδεια τα ταμεία στην Ουκρανία – Κίνδυνος να χρειαστεί να τυπώσει χρήμα για μισθούς!
«Για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευσηόχι τους προσεχείς μήνες αλλά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, η Ουκρανία έχει ανάγκη χρήματα τώρα», δήλωσε ο Λιούμπομιρ Μίτοφ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, IIF το οποίο εκπροσωπεί  450 μεγάλες τράπεζες . «Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το Κίεβο είναι «γιγαντιαίες».
Σύμφωνα με το IIF, τα διαθέσιμα της Ουκρανίας σε συνάλλαγμα έχουν μειωθεί από 16 δισεκ. δολάρια στα τέλη του Ιανουαρίου σε 12 δισεκ. δολάρια σήμερα, ενώ η χώρα χρειάζεται να διαθέτει 25 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μόνο για να πληρώνει τοκοχρεολύσια στους πιστωτές της.
«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που η μόνη επιλογή της κυβέρνησης για να καταβάλει συντάξεις και μισθούς είναι να τυπώσει χρήμα», κάτι το οποίοι ενέχει «τον κίνδυνο να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και να υποτιμηθεί το ουκρανικό νόμισμα».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.