25/2/14

Ξένη ΜΚΟ για την οργάνωση δράσεων κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής

του Δημήτρη Λάππα
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις χρηματοδοτούν με ευρωπαϊκά κονδύλια την οργάνωση συγκεντρώσεων και λοιπών δράσεων κατά της εξόρυξης χρυσού, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Στην ιστοσελίδα τους, μάλιστα, έχουν αναρτήσει προκήρυξη για την πρόσληψη αμειβομένου – εθελοντή(;) ο οποίος «θα βοηθήσει στην προετοιμασία και υλοποίηση των δραστηριοτήτων που οργανώνουμε για το θέμα της ελληνικής περίπτωσης».

Πρόκειται, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΚΑΪ, για την βελγική «CATAPA» και την ελληνική «EUROPEAN VILLAGE». Δύο συνεργαζόμενες οργανώσεις, αφού ο «ακτιβιστής» και τα μέλη της ομάδας που θα συγκροτηθεί, θα είναι σε στενή επαφή και συνεργασία με την Ελληνική ΜΚΟ, η οποία ας σημειωθεί, έχει χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο, με 25.000 ευρώ. 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Στις 12/12/2013, αναρτάται στην ιστοσελίδα της «CATAPA», (www.catapa.be), προκήρυξη για την πρόσληψη ενός ατόμου, που θα υποστηρίξει την λειτουργία της στην Ελλάδα, καθώς και στην προετοιμασία και υλοποίηση των δραστηριοτήτων που θα οργανώνονται στην Χαλκιδική.

Στην προκήρυξη γίνεται λόγος για σύμβαση πέντε μηνών (από 1/2/2014 έως 31/7/2014), στο πλαίσιο του Προγράμματος EVS, από το Πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση». Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει η προκήρυξη, τα έξοδα του εθελοντή, όπως διαμονή, γεύματα, μεταφορές, θα καλύπτονται έως του ποσού των 636 ευρώ, το μήνα. 

Σε ότι αφορά τα προσόντα του, ορίζεται ότι πρέπει:

- να είναι έως τριάντα (30) ετών,

- να μιλά άπταιστα αγγλικά και ελληνικά,

- να έχει καλή επικοινωνία και κοινωνικές δεξιότητες,

- να έχει εμπειρία στην υπόθεση Χαλκιδικής και σε αντίστοιχες υποθέσεις,

- να μπορεί να υποστηρίξει την ομάδα CATAPA, στην Γάνδη, σε ότι αφορά την κατανόηση της υπόθεσης της Χαλκιδικής και,

- να βοηθήσει στην δημιουργία και βελτίωση των επαφών της βελγικής ΜΚΟ, με τις αντίστοιχες ελληνικές. 

Ας δούμε τώρα, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του εθελοντή. 
Σύμφωνα με την προκήρυξη, πρέπει:

- να υποστηρίζει καθημερινά την λειτουργία της Οργάνωσης,

- να ενισχύει το δίκτυο με άτομα που αντιτίθενται στην εξόρυξη,

- να παρακολουθεί τις ιστοσελίδες και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης,

- να παρακολουθεί τις ειδήσεις σχετικά με την εξορυκτική βιομηχανία και ειδικότερα την εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα,

- να δημιουργεί λόμπι και αρχεία σχετικά με την εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, 

- να συντάσσει υλικό για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα,

- να προετοιμάζει και οργανώνει δράσεις κατά της εξόρυξης χρυσού στην ΕλλάδαΠοια είναι η CATAPA;

Πρόκειται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, για μια οργάνωση που δραστηριοποιείται σε υποθέσεις εξόρυξης στην Λατινική Αμερική και προτίθεται να επεκταθεί και στην υπόθεση της Χαλκιδικής. 

Στο πλαίσιο αυτό (αναφέρεται στη ιστοσελίδα της), η CATAPA συνεργάζεται με την EUROPEAN VILLAGE, μια ελληνική ΜΚΟ, που «επιδιώκει να διαδώσει ιδέες και δράσεις στήριξης σε μια οικονομία αλληλεγγύης και αειφόρου ανάπτυξης». Καταλήγοντας η προκήρυξη, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι πρέπει να αποστείλουν τα βιογραφικά τους και συνοδευτική συστατική επιστολή, έως 12/1/2014. 

Με αυτά και πολλά ακόμη που καθημερινώς έρχονται στην δημοσιότητα, πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την δράση των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων), επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι για αρκετές από αυτές ισχύει η ρήση ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». 


Πηγή

4 σχόλια:

 1. Οι εταιρίες μπορούν να προσλαμβάνουν μέχρι και την αστυνομία, αλλά αν μία ΜΚΟ προσλάβει άτομο για στήριξη της προσπάθειάς της είναι... κακή! ΟΚ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ΜΚΟ δεν είναι το θέμα.

  Το βασικό ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για όλη τη Χαλκιδική και ειδικά για τις Σκουριές.

  Το θέμα με τα βαρέα μέταλλα και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, τους υδάτινους πόρους και την μεσομακροπρόθεσμη ερημοποίηση των εδαφών είναι σοβαρότατο.

  Η επιφανειακή εξόρυξη είναι η χειρότερη επιλογή όσα όμορφα λόγια και αν χρησιμοποιούν για να το "σερβίρουν" στη μελέτη τους.

  Οι γεωλόγοι, οι δασολόγοι, οι γεωπόνοι και οι περιβαλλοντολόγοι γνωρίζουμε πολύ καλά τις πολλαπλές επιπτώσεις(σε περιβάλλον, υγεία κατοίκων και άλλου είδους τοπικές οικονομικές δραστηριότητες) μιας τέτοιου τύπου εξόρυξης.

  Να λέγεται η αλήθεια.

  Φυσικά αυτά δεν μπορούν να τα καταλάβουν οι άνθρωποι των οικονομικών και νομικών επιστημών διότι μιλάμε εντελώς διαφορετική γλώσσα(ειδικά με τους πρώτους συνήθως είμαστε η μέρα με τη νύχτα).

  Ακόμα και η τιμή πώλησης στην εταιρεία δεν αντισταθμίζεται από τις 5.000 (και 10.000 να ναι)θέσεις εργασίας και όσα αναφέρει η οικονομοτεχνική μελέτη στο σύνολο της.

  Η χώρα ξεπουλιέται και το βαφτίζουν επένδυση.

  Θα μπορούσε να γίνει εξόρυξη(με αργό και σταθερό ρυθμό με πιο παραδοσιακές μεθόδους εξόρυξης) από το ίδιο το κράτος (με μια συμμετοχή 30% και από Ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια) αλλά γι' αυτά χρειάζονται πολιτικοί που να χτυπάνε το χέρι στο τραπέζι, αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να τα βάλουν με αρπακτικά που πετάνε πάνω από τη μισοπεθαμένη Ελλάδα.

  Η αντιπολίτευση από την άλλη εκμεταλλεύεται το γεγονός για ψηφοθηρικούς λόγους.

  Είμαστε ένα τριτοκοσμικό κράτος. Μόνο η χρεοκοπία, η ανάδειξη νέων προσώπων στη πολιτική, η απονομή Δικαιοσύνης και η γενικότερη θωράκιση των θεσμών καθώς και η αναγκαστική αλλαγή νοοτροπίας λόγω του σοκ μιας χρεοκοπίας θα σώσει τον τόπο εδώ που έχουμε φτάσει.

  Σκληρό και αλήθεια.

  http://www.youtube.com/watch?v=ecnp64xgBZ0

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητέ Σάββα, εκτιμώ ιδιαίτερα τις προσπάθειες που κάνεις να μας βρεις δουλειά…
  Τηρώ όλες τις απαιτήσεις για τη θέση, αλλά όχι… αυτή του ρατσιστικού ορίου ηλικίας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.