27/2/14

Ώστε, πήραμε και διαβεβαιώσεις;

Άριστος Μιχαηλίδης
Ήταν πολύ καθαρός ο Πρόεδρος Αναστασιάδης:
«Το έχουμε καταστήσει σαφέστατο ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν οι παραβιάσεις, η απάντηση θα είναι έξοδος από τις συνομιλίες». 
 17470100_13645209.limghandler
Αποκάλυπτε μάλιστα, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή την Κυριακή, ότι
«οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι ότι τα μικρά επεισόδια που παρατηρήθηκαν δεν θα επαναληφθούν, ενόσω τουλάχιστον διαρκούν οι συνομιλίες».

Οι συνομιλίες εξελίσσονται, σήμερα κιόλας ο Μαυρογιάννης θα είναι στην Άγκυρα και ο Οζερσάι στην Αθήνα, αλλά το τουρκικό πειρατικό πλοίο Μπαρμπαρός μαζί με άλλα συνοδευτικά πλοία και πολεμικά, ολόκληρος στόλος δηλαδή, δεν πήραν το μήνυμα του κ. Αναστασιάδη.
 
 Προχθές ήταν απέναντι από τον Ακάμα κι έκαναν έρευνες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Χθες σεριάνιζαν πάλι στην κυπριακή ΑΟΖ. 
 
Μάλλον, αυτό δεν το θεωρεί ο Πρόεδρος από τις παραβιάσεις για τις οποίες πήρε διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα επαναληφθούν». 
Τουλάχιστον όμως, ας μην κάνει τέτοιες δηλώσεις για να ικανοποιεί εσωτερικές αντιδράσεις, αν δεν μπορεί να κάνει και πράξεις. Διότι, αν αλήθεια το είχε καταστήσει σαφέστατο, όπως λέει ή όπως διαβεβαίωσε τον εταίρο του Συλλούρη να λέει, ότι αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις θα διακόψει τις συνομιλίες, θα έπρεπε να το είχε κάνει ήδη. 
 
Τα λόγια και οι παλικαρισμοί είναι αχρείαστοι όταν η πραγματικότητα είναι τόσο τραγικά προβλέψιμη. 
Πήρε διαβεβαιώσεις, είπε ο Πρόεδρος, προφανώς από τους Αμερικανούς, ότι δεν θα επαναληφθούν τα επεισόδια. Όμως πόσες φορές πρέπει να διαψευστούν οι προσδοκίες όσων επενδύουν στην τουρκική διαλλακτικότητα για να σταματήσουν να πιστεύουν τις «διαβεβαιώσεις» των εκπροσώπων τους και να χειριστούν τα πράγματα με προτεραιότητα την προστασία μας (και της Κυπριακής Δημοκρατίας) και όχι τις ψευδαισθήσεις τους; 
 
Από την ημέρα που υπογράφηκε η συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου, η θριαμβευτική συμφωνία που ενθουσίασε όλο τον πλανήτη, ούτε μία δήλωση, ούτε μία ενέργεια, ούτε μία λέξη στο τραπέζι των συνομιλιών από την τουρκική πλευρά δεν δείχνει οποιαδήποτε αλλαγή στους τουρκικούς σχεδιασμούς. 
Κάθε μέρα ο Έρογλου καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά να χωνέψει ότι υπάρχουν δύο λαοί στην Κύπρο και ότι οι συνομιλίες καθορίζονται από αυτό το γεγονός, ότι οι έποικοι, οι τουρκικές εγγυήσεις, τα ιδρυτικά κράτη είναι εκτός συζήτησης και ο «υπουργός» του, Οζντίλ Ναμί, ενισχυμένος από τις προσβάσεις της Άγκυρας, εκστρατεύει στις Βρυξέλλες και επιδεικνύει τη συμφωνία ζητώντας ανταλλάγματα χωριστού λαού και υφιστάμενου κράτους, αναγνωρισμένου διά της συμφωνίας, από τους Ελληνοκύπριους. (Τα ίδια έκανε και ο Ταλάτ όταν έκανε τη συμφωνία 23ης Μαΐου 2008 με τον Χριστόφια, δεν είναι κάτι καινούργιο για να πούμε ότι δεν το περιμέναμε). 
 
Και φυσικά η Τουρκία συνεχίζει το πρόγραμμα της στην κυπριακή ΑΟΖ ως να μην έχουν καμιά σημασία οι συνομιλίες και το καλό κλίμα. 
Κι ας λένε οι δικοί μας φωστήρες να μην ακούμε τις δηλώσεις, αγνοώντας ότι δεν είναι μόνο δηλώσεις, είναι εφαρμογή στην πράξη μιας πολιτικής που την αφήνουν να εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, προσφέροντας της και κάθε βοήθεια που χρειάζεται. 
Είναι η πολιτική, που οδηγεί στην αποδοχή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, την Ευρώπη και τους Αμερικάνους, της εσαεί κηδεμόνευσης (ή ομηρίας, αν προτιμάται) ολόκληρης της Κύπρου (με τα πετρέλαια της, φυσικά) από την Τουρκία. 
 
Εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για ανεξάρτητο κράτος, για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ομοσπονδία, για οικονομικά θαύματα, για ΜΟΕ ή για ό,τι άλλο μας ευχαριστεί. Αλλά, η πολιτική που αποδίδει είναι η τουρκική, δεν είναι η δική μας.

Άριστος Μιχαηλίδης
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/187500/oste-pirame-kai-diavevaioseis#sthash.UHovJsXR.dpuf

3 σχόλια:

  1. Οι συνομιλίες διαρκούν ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Τι θα γίνει αν ευοδωθούν οι συνομιλίες? Η Τουρκιά πλέον θα μπορεί να παραβιάζει όχι μόνο την Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την ίδια την Κύπρο νόμιμα μια που θα ελέγχει το 50% της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και 100% των ΤΚ? Ο Αναστασιάδης βλέπει το δέντρο αλλά κλείνει τα μάτια του στη ζούγκλα των Τουρκικών νομίμων παραβίασαν που καραδοκούν σε περίπτωση που καταφέρει να βάλει την υπογραφή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ξεφτιλα του ανανιστη Ζητιανου, που δεν ζητησε συγνωμη για το ναι του 2004 δεν εχει ορια. Και ακομα χειροτερα, που χειροκροτειται απο την αυτοκαταστροφικη κοινωνια αμαθειας.

    Ακομα γελαει ο γενοκτονος Τουρκοφασιστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με ή χωρίς τις παραβιάσεις ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΟΥΝ

    Διαβάστε και της παρακάτω ανακοίνωση του σωματείου ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ:

    ΑΚ23/2014 26.2.2014


    ΑΔΕΛΦΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΙΑΝΟΙ...


    Δόλιο πολιτικό παιγνίδι παίζεται διαχρονικά γύρο απο την επιστροφή ή οχι της περίκλειστης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Δόλιο πολιτικό παιγνίδι παίζεται με τα αισθήματα σας και τον πόθο για επιστροφή. Δόλιο πολιτικό παιγνίδι παίζεται με στόχο το διχασμό των προσφύγων, την αποδυνάμωση του ενιαίου αντικατοχικού μετώπου και τη διευκόλυνση της αποδοχής κακής λύσης.


    Σήμερα έχει ανοίξει και πάλιν το θέμα Αμμόχωστος αλλά με διαφορετικό στόχο απο αυτόν που έχει τεθεί στα ψηφίσματα του ΟΗΕ το 1977. Σήμερα ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η Αμμόχωστος ως δόλωμα για την τελική λύση του Κυπριακού, για την νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων και την περαιτέρω προώθηση της Τουρκοβρεττανικής συνωμοσίας σε βάρος της Κύπρου και του Λαού της. Το ότι συνδέεται με την τελική λύση διαπιστώνεται απο πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων και Ευρωπαίων επισήμων. Επιπρόσθετα σήμερα, πολύ δόλια αποφεύγεται να γίνεται λόγος για την περίκλειστη ακατοίκητη Αμμόχωστο, αφήνοντας να νοηθεί ότι γίνεται αναφορά σε ευρύτερη περιοχή. Στόχος να παρασυρθεί η Αμμοχωστιανή κοινή γνώμη και να διευκολυνθεί η προσπάθειά να συρθούμε στο νέο διάλογο ο οποίος δυστυχώς ήδη ξεκίνησε, με απώτερο σκοπό να οδηγηθούμε σε νέες υποχωρήσεις. Οι προσδοκώμενες υποχωρήσεις στις οποίες στοχεύουν οι Τούρκοι και οι ξένοι συνοδοιπόροι τους είναι να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο της Τύμπου ώστε να νομιμοποιηθεί το ήδη διεξαγώμενο παράνομο απευθείας εμπόριο και τα ταξίδια απο τα κατεχόμενα προς την Ευρώπη. Σημειώνουμε ότι αυτό συνιστά πραβίαση των Ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.


    Δυστυχώς η Κυβέρνηση σύρεται εθελούσια σε αυτό το άνομο πολιτικό παιγνίδι το οποίο απομακρύνει ακόμη πιο πολύ το Κυπριακό απο την ουσία του. Παρουσιάζει η Κυβέρνηση αυτή την εξέλιξη , με καμάρι μάλιστα, ως δική της «διεκδικητική» πρωτοβουλία, και προτείνει ως ΜΟΕ, το άνοιγμα της «Αμμοχώστου» με αντάλλαγμα το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπο τη Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ... «μελέτη στα συρτάρια σχετική με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου».


    Θεωρούμε αυτήν την πρόταση ως πολύ επικίνδυνη και καταστροφική, διότι:


    * σαλαμοποιείται το Κυπριακό,

    * διχάζονται οι πρόσφυγες,

    * εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο παράνομο καθεστώς το οποίο θα αναβαθμισθεί στον ύψιστο βαθμό ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστεί περαιτέρω αποδόμηση και

    * θα ανοίξει ο δρόμος για τη σίγουρη αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος.


    Τυχόν υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα σηματοδοτεί το τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλες τις συνέπειες.

    Η εκχώρηση κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Δημοκρατάς με τέτοια πρόταση θα αποτελεί παράνομη πράξη εκ μέρους του Προέδρου και της Κυβέρνησης του, ως απόρροια του όρκου πίστεως προς το Σύνταγμα τον οποίο έδωσαν με την ανάληψη των καθηκόντων τους.

    Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση της για την Αμμόχωστο, να αποσυνδέσει το θέμα απο τις Συνομιλίες που ξεκίνησαν και να απαιτήσει ως θέμα αρχής να εφαρμοσθούν τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ του 1977 για την Αμμόχωστο. Δηλαδή, να ζητεί και να επιμείνει στην παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπο τη Διοίκηση του ΟΗΕ όπως προνοείται στα Ψηφίσματα του ΟΗE.


    Καλούμε τους συμπατριώτες Αμμοχωστιανούς να μην επιτρέψουν υλοποίηση της παρούσας εξαγγελίας για την Αμμόχωστο διότι δεν εξυπηρετεί καθόλου ούτε τα δικά τους συμφέροντα και Ανθρώπινά Δικαιώματα , αλλά ούτε και του Κυπριακού Λαού γενικώτερα.


    Απο το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.