26/2/14

"Η πιθανότητα λύσης στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη τώρα", δηλώνει ο Υπατος Αρμοστής του Η.Β. στην Κύπρο

Η πιθανότητα λύσης στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη τώρα σε σχέση με το παρελθόν και η επίτευξη συμφωνίας των πλευρών επί του ανακοινωθέντος έχει αυξήσει τις ελπίδες, δήλωσε στην τ/κ Κίπρις, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ, ο οποίος αποχωρεί στα τέλη του Απριλίου από τα καθήκοντά του στο νησί.
Στην συνέντευξη, ο κ. Κιντ σημειώνει ότι δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά αν τελικά επιτευχθεί, οι πολίτες και στις δύο πλευρές του νησιού πρέπει να πάρουν πολύ δύσκολες αποφάσεις, σημειώνοντας ότι καμία από τις πλευρές δεν θα μπορεί να πάρει όλα όσα θέλει. «Ελπίζω ότι δεν θα δούμε μια από τις κοινότητες να απορρίπτει το νέο σχέδιο».
Για να επιτευχθεί συμφωνία, συνέχισε, πρέπει οι πλευρές να εμπιστεύονται η μία την άλλη, λέγοντας πως αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες η διαδικασία να φθάσει στο τέλος του δρόμου, δηλαδή, να έχουμε δύο «ναι» στο δημοψήφισμα,στέλνοντας το μήνυμα πως πρέπει όλοι να είναι ψύχραιμοι και να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΚΑΛΗ Η ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κιντ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμβάλει στη διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας για το κοινό ανακοινωθέν, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς παράγοντες, και οι ελπίδες για λύση αυξήθηκαν μετά την υπογραφή αυτού του κειμένου το οποίο αποτελεί μια «καλή βάση» για πρόοδο των διαπραγματεύσεων και αποσαφηνίζει λίγο πώς οι πλευρές θα προσεγγίσουν κάποια θέματα τα οποία περιμένουν να λυθούν. Στο επόμενο στάδιο μπορούν να επιτύχουν μια πιο ξεκάθαρη και γρήγορη πρόοδο.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε 4-5 μήνες, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ φιλόδοξο, δεν μπορεί να πει ότι δεν μπορεί να γίνει, αλλά είναι πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα για την επίλυση όλων των άλυτων θεμάτων, μεταξύ των οποίων και κάποιων μεγάλων. Από τα θέματα που πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά, είπε, και αυτό της προετοιμασίας για τα δημοψηφίσματα, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να δοθεί ο χρόνος ώστε να επεξηγηθεί μια συμφωνία, τα αποτελέσματά της, να δοθεί ασφάλεια.

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ''ΟΧΙ''

Ερωτηθείς εάν μια από τις πλευρές πει όχι στο δημοψήφισμα, ποια θα είναι η στάση της Βρετανίας, ο Μάθιου Κιντ εξέφρασε την ελπίδα να μην βρεθούμε ενώπιον κάτι τέτοιου, λέγοντας πως βοηθούν τα ΗΕ για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα στηριχθεί και από τις δύο πλευρές.

Σε ερώτηση κατά πόσο η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε ότι γνώριζαν πάντα ότι χρειαζόταν μια προσεκτική διαχείριση για να συνάδει η ΔΔΟ με το κοινοτικό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι σε ορισμένους τομείς ενδέχεται να χρειαστούν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες παρεκκλίσεις.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΛΥΣΗΣ

Ερωτηθείς εάν δεν ήταν το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία θα πήγαινε τόσο γρήγορα, ο κ. Κιντ είπε ότι πολλοί σκέφονται ότι γι’ αυτό το λόγο οι ΗΠΑ θέλουν να «μερώσουν» την Τουρκία, το Ισραήλ και την «νότια Κύπρο». Είναι όμως λάθος, τόνισε, να επικεντρώσεις όλο το βάρος σε ένα μόνο παράγοντα, το φυσικό αέριο. Εάν το Κυπριακό λυνόταν, συνέχισε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες και εξελίξεις που θα μπορούσαν να τύχουν διαχείρισης για το καλό της περιοχής και του κόσμου σε αυτή την περιοχή, όπως η Συρία. Γι’ αυτό το λόγο οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες «σπρώχνουν» για μια λύση, πρόσθεσε.

«Ναι, οι φυσικοί πόροι είναι λίγο πιο μπροστά από τους άλλους και υπάρχει και η εμπορική πλευρά, αλλά η εικόνα είναι πολύ μεγαλύτερη από όλο αυτό».

Για τα ΜΟΕ είπε ότι δεν θεωρεί πως είναι η μοναδική φόρμουλα για λύση, αλλά μπορούν να βοηθήσουν την διαδικασία και να επιτύχουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών. Μικρά μέτρα, ανέφερε, μπορούν πιο σύντομα να τεθούν σε εφαρμογή.

ΠΙΘΑΝΗ Η ΕΝΕΡΓΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση , είπε ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων περιλάβουν και το Λονδίνο στις μελλοντικές επισκέψεις τους. «Αυτό θα ήταν πολύ λογικό» και δεν θα είναι η πρώτη φορά, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι δύο διαπραγματευτές θα μπορούσε να επισκεφτούν το Λονδίνο ταυτόχρονα και να έχουν είτε ξεχωριστά είτε από κοινού συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Βρετανία είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης, ο κ. Κιντ είπε ότι αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στο πώς θα είναι η Συνθήκη Εγγυήσεων, οι ίδιοι δεν θα πουν όχι και αυτό το έχουν δηλώσει. Εάν υπάρξει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσε, τότε τους επόμενους μήνες θα πρέπει να συζητήσουν αυτό το θέμα, σημειώνοντας ότι δεν έγινε πολλή συζήτηση επ’ αυτού τα τελευταία χρόνια.

Σε ερώτηση εάν μπορεί το νέο κράτος να έχει τις εγγυήσεις του ΝΑΤΟ, με το να γίνει μέλος του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής μίλησε για πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο ΟΑΣΕ που διαχειρίζονται μόνοι ή από κοινού τα θέματα της ασφάλειας, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς να πει εάν το ΝΑΤΟ είναι μια απάντηση σε αυτό το θέμα.

ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

Ερωτηθείς για τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Βρετανία για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ο κ. Κιντ είπε ότι δεν πρόκειται για μια επίσημη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά για μια προσπάθεια για βελτίωση προς όφελος των ιδιοκτητών που έχουν εδάφη μέσα στις Βάσεις. «Αυτοί μπορεί να είναι Τ/κ ή Ε/κ». Είναι διαφορετικοί, συνέχισε, οι σημερινοί παράγοντες από την κατάσταση το 1960 και στις ανησυχίες όλων αυτών που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν την αξία των περιουσιών τους και διατύπωναν όλα αυτά τα χρόνια παράπονα, αποφάσισαν ότι ήταν σωστό να δώσουν απάντηση. Ξοδεύτηκε, είπε, πολύς χρόνος πάνω στις λεπτομέρειες, αλλά στο τέλος το νόημα αυτού είναι να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες γης να οικοδομήσουν με μια πολιτική φυσιολογικού προγραμματισμού στις περιουσίες τους.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.