25/2/14

ΗΠΑ: Χρηματοδότηση μελέτης για Αμμόχωστο με μοντέλο πράσινης ανάπτυξης

Του Κώστα Βενιζέλου
Σχεδιασμός με εξελίξεις- σταθμούς έχουν διαμορφώσει για το Κυπριακό οι Αμερικανοί και σε αυτούς περιλαμβάνεται και πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Ουάσινγκτον η ομάδα που ασχολείται με το Κυπριακό έχει διαφοροποιήσει το αρχικό σχέδιο για την προώθηση μιας διαδικασίας-εξπρές, που θα τελείωνε σε δυο μήνες η διαπραγμάτευση.
Τούτο έγινε μετά και από υποδείξεις της Λευκωσίας, η οποία θεωρεί πως μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρείτο από τους πολίτες ως πίεση και το χρονοδιάγραμμα πολύ ασφυκτικό. Πέραν, όμως, τούτου, ο αμερικανικός σχεδιασμός περιλαμβάνει όλα τα βήματα που οδηγούν στο τέλος της προσπάθειας.

Πρώτο, θεωρούν την έναρξη των συνομιλιών ως σημαντική ενώ στη συνέχεια θα ενισχύσουν το κλίμα διά της καθόδου διαφόρων διεθνών παραγόντων στο νησί, όπως αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δεύτερο, ο πρώτος βασικός σταθμός μετά την έναρξη της διαδικασίας είναι η προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θεωρούν τούτο πως θα δώσει «δυναμική στη διαδικασία». Είναι πρόδηλο ότι με την ανάδειξη του θέματος της Αμμοχώστου ο πήχης ανεβαίνει πολύ, ιδιαίτερα όταν οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν φαίνεται να συζητούν από τώρα το θέμα αυτό. Οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να ανακοινώσουν, « την κατάλληλη ώρα», την πρόθεση τους να χρηματοδοτήσουν μελέτη για να ανακατασκευή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, στα πρότυπα ενός μοντέλου πράσινης ανάπτυξης. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, τούτο θα περιλαμβανόταν αρχικά στη δήλωση του Προέδρου Ομπάμα, που έγινε την ημέρα της συμφωνίας Αναστασιάδη και Έρογλου. Ωστόσο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεώρησαν ότι αυτό ενδεχομένως να ετύγχανε αρνητικής υποδοχής από την Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς και θα χαλούσε τη «θετική εικόνα».
Διπλωματικές πηγές σημείωναν, πάντως, ότι το θέμα της Αμμοχώστου δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρξει «αποφασιστική παρέμβαση» των Ηνωμένων Πολιτειών. Το θέμα, βέβαια, που εγείρεται είναι ποιο θα είναι το αντάλλαγμα που θα πάρουν οι Τούρκοι για να ανοίξει η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, την οποία όπως ανέφερε και πρόσφατα και ο Οζντίλ Ναμί, θεωρούν ως « το τελευταίο τους χαρτί». Το θέμα της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανεβάζουν πολύ τις απαιτήσεις, καθώς φαίνεται να κάνουν λόγο και για διασύνδεση της Αμμοχώστου με το φυσικό αέριο. Ένα ζήτημα, το οποίο μάλλον θα χαλάσει την όποια προσπάθεια για την κατεχόμενη πόλη, καθώς θα κριθεί ως υπερβολική η αξίωση της Άγκυρας. Την ίδια ώρα, φαίνεται να εξετάζονται κι άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θεωρούνται πιο ανώδυνα και κατατάσσονται στα ΜΟΕ «χαμηλής πολιτικής». Τέτοια θα είναι, μεταξύ άλλων, οι κοινοπραξίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και κινήσεις που αφορούν την ασφάλεια.
Τρίτο, ο τελικός σταθμός είναι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Με τα νέα δεδομένα, το δημοψήφισμα τοποθετείται χρονικά στο τέλος 2015. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στη Λευκωσία κυβερνητικές πηγές. Για τους Αμερικανούς, το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει καμία σημασία, παρουσιάζονται έτοιμοι, ωστόσο να παρεμβαίνουν όποτε κρίνουν ότι η διαδικασία «κολλά», λόγω διαφωνιών.
Στην Ουάσινγκτον, μια συμφωνία στο Κυπριακό έχει ενταχθεί στην ατζέντα της εξωτερικής της πολιτικής ως μέρος ενός σχεδιασμού που αφορά την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων και τη διαμόρφωση ενός άξονα στην περιοχή.  Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ενδεικτικές είναι οι κινήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα θέματα ενέργειας και οι οποίες έχουν δημιουργήσει κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία. Στόχος η μεταφορά αερίου με αγωγούς στην Τουρκία. Το δεύτερο αφορά τις ισορροπίες στην περιοχή και ο στρατηγικός έλεγχος από τις ΗΠΑ. Η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ, εντάσσεται σε αυτό το σχεδιασμό.
Στην Αθήνα δεν καλοβλέπουν τη χιαστί διαδικασία
Η χιαστί διαδικασία θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου. Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα μεταβεί στην Άγκυρα και θα γίνει θα γίνει δεκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και ταυτόχρονα ο Τ/κ διαπραγματευτής, θα γίνει δεκτός από το γενικό γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιο Μητσιάλη
Όπως πληροφορούμαστε, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα μεταβεί στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα καθοδόν προς Άγκυρα για να έχει συνομιλίες στο ελληνικό ΥΠΕΞ στα πλαίσια του συντονισμού. Θα υπάρξει αλληλοενημέρωση ενόψει και της μετάβασης στην Αθήνα, την επόμενη ημέρα του Κουντρέτ Οζερσάι. Η Αθήνα δεν παρουσιάζεται ενθουσιασμένη με τη χιαστί διαδικασία και εκφράζει επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα του εγχειρήματος αυτού. Τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, περισσότερο όμως στο Μέγαρο Μαξίμου και στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν αντιμετωπίζεται αυτή η διαδικασία θετικά.
«Παίζει» σενάριο για νατοϊκές εγγυήσεις στην Κύπρο
Το σενάριο για υιοθέτηση νατοϊκών εγγυήσεων στην Κύπρο, φαίνεται να συζητείται παρασκηνιακά. Όπως αναφέρουν ξένοι διπλωμάτες, το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται σοβαρά από τους Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούν πως με την άσκηση εγγυητικών δικαιωμάτων από το ΝΑΤΟ, θα διασκεδάζονται και οι τουρκικές ενστάσεις. Κι αυτό γιατί η Τουρκία θα μετέχει στο σύστημα εγγυήσεων μέσα από νατοϊκά στρατεύματα.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το σενάριο αυτό δεν απορρίπτεται από την Λευκωσία, αν και δεν έχει τεθεί επισήμως ως ιδέα. Αυτό, όμως, προκύπτει από τις βολιδοσκοπήσεις που έχουν γίνει ήδη παρασκηνιακά. Το σενάριο αυτό ευνοεί και το ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα ξεπερασθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνεργασία της Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του βέτο που ασκεί η Τουρκία για την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία ως γνωστό δεν αναγνωρίζει.
Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε, η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για την ΕυρώπηΒικτόρια Νούλαντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κύπρο, συζήτησε μεταξύ άλλων και το θέμα της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα  του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». Το θέμα τέθηκε από κυπριακής πλευράς και έγινε σαφές πως υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει η αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποία ήταν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ειδικά η κ. Νούλαντ διαβεβαίωσαν πως θα βοηθήσουν την προσπάθεια της Λευκωσίας. Τούτο, όμως, το εγχείρημα θεωρείται δευτερευούσης σημασίας μπροστά στους μεγάλους σχεδιασμούς, που αφορούν τις νατοϊκές εγγυήσεις στην Κύπρο.
Πηγή: Ιγνατίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.