28/2/14

Stratfor: Απειλείται η ακεραιότητα της Ουκρανίας

του George FriedmanΓιατί η επόμενη μέρα κρύβει τεράστιους κινδύνους για την Ουκρανία. Οι αντίπαλες φράξιες και τα κίνητρα των ξένων δυνάμεων. Οι επιδιώξεις της Ρωσίας και το ενδεχόμενο διάσπασης του κράτους. Τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία και ο ρόλος του ΔΝΤ.
Η εξέγερση στο Κίεβο έχει προφανώς φτάσει στο τέλος της. Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και η αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία ήρθε κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η Βουλή είναι πλέον υπεύθυνη και αποφασίζει για το ποιοι θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις και πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, για το εάν θα απολύσει δικαστές κ.λπ. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Βουλή μπορεί να απολύσει τον πρόεδρό της χωρίς να υπάρχει πρώτα έγκληση και δίκη, όμως όλα αυτά είναι συζητήσιμα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας διαπραγματεύτηκαν ένα αποτέλεσμα που, για πρακτικούς λόγους, αγνόησε το Σύνταγμα της Ουκρανίας. Θέτει ένα ενδιαφέρον προηγούμενο. Όμως για την Ουκρανία, το Σύνταγμα δεν είχε την «πατίνα» της παράδοσης που απαιτεί ένα πραγματικό Σύνταγμα, ενώ δεν είναι πολλοί αυτοί στους οποίους θα λείψει ο Γιανουκόβιτς.
Το ερώτημα τώρα είναι εάν όλα αυτά θα κάνουν πραγματική διαφορά για τη χώρα ή για τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχει μια νέα προσωρινή ηγεσία, αν και παραμένει σε φράξιες, και δεν έχουν ακόμα προκύψει πλήρως οι ηγέτες σε αυτές τις φράξιες.
Περισσότερα Euro2day

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
    Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΦΤΑΛΕΥΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ…

    του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
    http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1145.html

    Το copy – paste πήρε φωτιά και οι υπεργολάβοι της υστερίας ανέλαβαν το θλιβερό ρόλο του φερέφωνου, στην επικίνδυνη νεοταξίτικη χορογραφία. Πρόκειται για ένα έργο που το ξέρουν καλά και το σημαντικότερο είναι πως αυτό το project, δεν κοστίζει τίποτε στους χορογράφους, όσο οι πρόθυμοι ηλίθιοι προσφέρονται (έτσι για τη φουκαριάρα τη μάνα τους) να φέρουν σε πέρας τη βρώμικη δουλειά…

    Αυτή τη φορά, η αφορμή δόθηκε από ένα άρθρο του Αμερικανού πρώην υπουργού Πωλ Γκρεκ Ρόμπερτς στο οποίο ανάμεσα σ άλλα αναφέρει: «Το πραξικόπημα στην Ουκρανία, που οργάνωσε η αμερικανική κυβέρνηση αλλά πέρασε στον έλεγχο οργανωμένων και εξοπλισμένων νεοναζιστών, οδηγεί, σχεδόν κατά βεβαιότητα, σε πόλεμο, που μόνο η διπλωματική δεξιότητα του Πούτιν μπορεί πλέον να αποτρέψει.»

    Την ίδια στιγμή το γνωστό Stratfor προειδοποιεί πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Το σκηνικό έρχονται βεβαίως να συμπληρώσουν...
    τα σημερινά γεγονότα στα αεροδρόμια της Κριμαίας με τους αινιγματικούς ένστολους, και φυσικά τα τσαλίμια του Πούτιν με τις στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και προφανώς έρχονται να το ενισχύσουν και οι τελευταίες πληροφορίες για την παρουσία των Ρωσων στρατιωτών στις ναυτικές εγκαταστάσεις της Κρικαίας. (Αλλοίμονο αν δεν έκαναν και αυτό...)

    Τι άλλο χρειάζεται λοιπόν ένα σενάριο τρόμου για να...

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1145.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.