27/2/15

Εφορία: Ηλεκτρονικό «μάτι» στα περιουσιακά στοιχεία για έσοδα 48,4 δισ.

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2016 ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΕφορία: Ηλεκτρονικό «μάτι» στα περιουσιακά στοιχεία για έσοδα 48,4 δισ.
Της Μαρίας Βουργάνα
Νέα ηλεκτρονικά «όπλα» επιστρατεύει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, του «μαύρου χρήματος» και του λαθρεμπορίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την αυτόματη επιβολή φόρου σε κάθε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, ηλεκτρονική πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις συναλλαγές των τραπεζών με τους δανειολήπτες τους και στα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου, σταδιακή ανάπτυξη και υλοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, καθιέρωση διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής και για τις δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών και νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό οχημάτων που δεν πέρασαν από τεχνικό έλεγχο. Σύμφωνα με τους στόχους που θέτει η ΓΓΔΕ, οι εφορίες, τα τελωνεία και οι λοιπές φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα επιδιώξουν να εισπράξουν φέτος φορολογικά έσοδα συνολικού ύψους 48,4 δισ. ευρώ, υλοποιώντας τη φορολογική πολιτική που προβλέπει ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός και πραγματοποιώντας πάνω από 263.800 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.
Η ΓΓΔΕ, σε μια προσπάθεια να φέρει «ζεστό χρήμα» στα σχεδόν άδεια δημόσια ταμεία, θα επιδιώξει να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα και «μαύρο χρήμα» επεκτείνοντας το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών μέσω του οποίου ελέγχονται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και σε συναλλαγές δανειακών προϊόντων και σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Εφορία: Ηλεκτρονικό «μάτι» στα περιουσιακά στοιχεία για έσοδα 48,4 δισ.
Ετσι οι φορο-ελεγκτές της Κ. Σαββαΐδου θα μπορούν από τον Σεπτέμβριο να έχουν πρόσβαση και να ελέγχουν όλα τα τραπεζικά δάνεια που έχουν συναφθεί και μέχρι τέλος του έτους να βλέπουν τα ποσά που επενδύονται σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, με στόχο τον εντοπισμό φορολογουμένων που εμφανίζονται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για την αποπληρωμή δανείων, ενώ την ίδια ώρα δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην εφορία, αλλά και όσους επενδύουν στο μεγάλα ποσά στο Χρηματιστήριο χωρίς να τα δηλώνουν.
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΓΓΔΕ για το 2015, η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων θα καθυστερήσει, καθώς προβλέπεται να είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2016, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ολοκληρώνονταν τον Απρίλιο του 2015. Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει το βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής, θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό περιπτώσεων αδικαιολόγητου πλούτου και τη διασφάλιση της είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο.
Ωστόσο μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εμπλουτιστεί το προφίλ του Φορολογούμενου στο Elenxis, με βάση το οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, για να εντοπιστούν περιπτώσεις υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.
Αυτόματη βεβαίωση φόρου Παράλληλα, έως το τέλος του έτους ενεργοποιείται και το Μητρώο των offshore εταιρειών, ενώ προωθείται και η ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης βεβαίωσης φόρου στις περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων όλων των φορολογιών.
Με το σύστημα αυτό, κάθε φορά που θα λήγει η προθεσμία υποβολής μιας οποιασδήποτε φορολογικής δήλωσης (εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει τη συγκεκριμένη δήλωση θα ειδοποιούνται αυτόματα μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος ότι σε βάρος τους έχουν καταλογιστεί φόροι υπολογισμένοι κατ' εκτίμηση (με βάση τα ποσά που κατέβαλαν σε προηγούμενες φορολογικές περιόδους) κι ότι σε περίπτωση που υποβάλλουν τελικά τις δηλώσεις που παρέλειψαν οι εκτιμώμενοι φόροι θα διαγραφούν και θα τους καταλογιστούν τα πραγματικά ποσά οφειλών που θα προκύψουν από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις τους.
Στη διάρκεια του έτους μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ σχεδιάζουν να? πάρουν τηλέφωνο περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους για να τους υπενθυμίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ σχεδιάζεται και αυτοματοποιημένο σύστημα μηνιαίας υπενθύμισης «υποχρεώσεων» μέσω e mail.
Στα σχέδια της ΓΓΔΕ περιλαμβάνεται ακόμη η ολοκλήρωση και εφαρμογή του αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών και η υλοποίηση εφαρμογής για την είσπραξη το τέλους παραμονής και πλόων.
Σε επόμενη φάση θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Μητρώο Σκαφών Αναψυχής το οποίο θα συνδεθεί με το e-περιουσιολόγιο. Παράλληλα θα επεκταθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων «στα χέρια» πιστωτικών ιδρυμάτων, η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους.
Εισπρακτικοί στόχοι
• Εισπράξεις φόρων 34,3 δισ. ευρώ από ΔΟΥ, Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΕΜΕΠ) και Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).
• Εισπράξεις φόρων 12,4 δισ. ευρώ από Τελωνεία.
• Εισπράξεις έναντι του «παλαιού» ληξιπροθέσμου χρέους Φορολογικής Διοίκησης 1,7 δισ. ευρώ.
• Εισπραξιμότητα έναντι του «αποτελεσματικού νέου» ληξιπροθέσμου χρέους Φορολογικής Διοίκησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 25%.
• Εισπράξεις 420 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες.
• Αύξηση κατά 5% της εισπραξιμότητας επί των συνολικών ληξιπροθέσμων οφειλών της Τελωνειακής Διοίκησης.
Ελεγκτικοί στόχοι
• 400 πλήρεις και 500 μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με βεβαίωση εσόδων πάνω από 2,925 δισ. ευρώ φέτος.
• 900 έλεγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου στους οποίους περιλαμβάνονται υποθέσεις φορολογουμένων με εμβάσματα, μεγάλη ακίνητη περιουσία, offshore. Το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει στόχο να βεβαιώσει περισσότερα από 325 εκατ. ευρώ και να εισπράξει περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ.
• 2.000 έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου.
• 15.000 έλεγχοι πρόληψης από τις ΔΥΟ σε κλάδους ή επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα.
• 5.000 προληπτικοί έλεγχοι από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) με διαφορές προς καταλογισμό τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ.
• Ολοκλήρωση τουλάχιστον 200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
• Διενέργεια 40.000 εκ των υστέρων τελωνειακών ελέγχων και ελέγχων δίωξης (προληπτικών) με ποσοστό παραβατικότητας άνω του 6% πέραν των 200.000 τακτικών ελέγχων.
Πρόσβαση
Οι φορο-ελεγκτές της Κ. Σαββαΐδου θα μπορούν από τον Σεπτέμβριο να έχουν πρόσβαση και να ελέγχουν όλα τα τραπεζικά δάνεια που έχουν συναφθεί και μέχρι τέλος του έτους να βλέπουν τα ποσά που επενδύονται σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, με στόχο τον εντοπισμό φορολογουμένων που εμφανίζονται να καταβάλουν μεγάλα ποσά για την αποπληρωμή δανείων, ενώ την ίδια ώρα δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην εφορία.
Το προφίλ
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εμπλουτιστεί το προφίλ του Φορολογούμενου στο Elenxis, με βάση το οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, για να εντοπιστούν περιπτώσεις υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.
100.000 τηλεφωνήματα
Στη διάρκεια του έτους οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ σχεδιάζουν να? πάρουν τηλέφωνο περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους για να τους υπενθυμίσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ σχεδιάζεται και αυτοματοποιημένο σύστημα μηνιαίας υπενθύμισης «υποχρεώσεων» μέσω e mail.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.