27/2/15

Β. Κορέα: «Ετοιμος για πόλεμο» ο Κιμ Γιόνγκ-ουν

Μητροπούλου Ειρήνη 
Κλιμάκωση της έντασης λίγο πριν τα στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών
Ο ηγέτης της σταλινιστικής Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-ουν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να προετοιμάζονται για πόλεμο ενόψει των ετήσιων στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγουν από κοινού οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις.
Κάθε χρόνο η ένταση κλιμακώνεται πριν από τα στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών, τα οποία ξεκινούν στις αρχές Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια «ιστορικής» ομιλίας ενώπιον της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργατών της Β. Κορέας, ο Κιμ ζήτησε από το γενικό επιτελείο του Λαϊκού Στρατού να «προετοιμαστεί προκειμένου να απαντήσει σε οποιαδήποτε μορφή πολέμου που θα κηρύξει ο εχθρός».

Η επιθετική ρητορική δεν είναι κάτι καινούργιο. Το αντίθετο: αποτελεί κάτι σαν πολεμική ιεροτελεστία της άνοιξης. Μόλις ανθίσουν οι κερασιές, και αρχίσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, ο κομμουνιστικός Βορράς απειλεί, ακόμα και με πυρηνική επίθεση, τον ιμπεριαλιστή εχθρό, και τον «λακέ» του στη Σεούλ.

Εφέτος, τα πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα. Ο νέος ηγέτης της δυναστείας των Κιμ είναι ένας άπειρος 30άρης, και ο κίνδυνος για έναν λάθος χειρισμό στον 38ο παράλληλο μεγαλύτερος.

Οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας μπλοφάρει. Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί που ανησυχούν, επειδή ο «παρανοϊκός της Ασίας», έχει το δάχτυλο πάνω από το κουμπί με τα πυρηνικά.

Αλλά η ισχύς του Κιμ Γιόνγκ-ουν είναι πιο αδύναμη από αυτή του πατέρα του Κιμ Γιόνγκ-ιλ, και βέβαια του παππού του Κιμ Ιλ-σούνγκ, ιδρυτή του κομμουνιστικού κράτους, και της πολιτικής δυναστείας των Κιμ, λέει στο ΒΗΜΑ ο Ντον Ρίκερντ, καθηγητής στο York University, στο Τορόντο του Καναδά, ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας είναι παράδειγμα χώρας όπου η λατρεία της προσωπικότητας της ηγεσίας αποτελεί βασικό στοιχείο της εθνικής ύπαρξης. Αυτό που την ξεχωρίζει είναι η ένταση και η μακροζωία των υπερφυσικών χαρακτηριστικών που αποδίδονται στην οικογένεια του δικτάτορα Κιμ.

Η δυναστεία έχει εξουσιάσει επί τρεις γενιές, αρχής γενομένης με τον ιδρυτή της χώρας, τον «Μεγάλο ηγέτη» Κιμ Ιλ-σουνγκ. Ακολούθησε, κληρονομικώ δικαιώματι ο γιος του, ο «Αείμνηστος» Κιμ Γιόνγκ-ιλ, και ο 30άρης «Μεγάλος Διάδοχος», ο εγγονός του Κιμ Γιόνγκ-ουν», τονίζει ο Ρίκερντ.

«Αλλά είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ένταση της προσωπολατρίας έχει πρόσφατα μειωθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, η άνοδος στην εξουσία του σημερινού ηγέτη δεν συνοδεύτηκε από καμμία «είδηση» στα κρατικά ΜΜΕ για την εμφάνιση ασυνήθιστων φυσικών φαινομένων, τα οποία περιέβαλαν τους προκατόχους του.

Στην πραγματικότητα, ο νεότερος Κιμ προβάλλει μια πολύ διαφορετική δημόσια εικόνα, με το έντονο ενδιαφέρον του για τον αθλητισμό, το προσωπικό αεροπλάνο του, τις γυναίκες κλπ. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται να απολαμβάνει την ζωή περισσότερο από τον πατέρα ή τον παππού του», προσθέτει ο Ρίκερντ.

«Οι Δυτικοί διερωτώνται κατά πόσον οι Βορειοκορεάτες είναι πραγματικά ειλικρινείς στην λατρεία προς την οικογένεια των Κιμ. Είναι, βέβαια, δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα για μια χώρα που δεν είναι ανοικτή σε ελεύθερη συζήτηση, ούτε σε δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης.  

Υπάρχουν πολλά ανεκδοτολιγικά στοιχεία για την λατρεία προς το καθεστώς - όπως το ξεχείλισμα της λαϊκής θλίψης που είδαμε όταν πέθανε ο Κιμ Γιόνγκ-ιλ, το 2011. Αλλά για μια οριστική απάντηση στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει ασφαλώς να περιμένουμε - μόνο ο χρόνος θα το δείξει», καταλήγει ο συνομιλητής μας.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.