28/2/15

Πώς βλέπει ο τουρκικός τύπος τις συμφωνίες Κύπρου-Ρωσίας

Για άνοιγμα των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Ρώσους έναντι ανταλλαγμάτων, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος για την υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου στη Μόσχα.
Η Χουριέτ, σε ανταπόκρισή της από τα κατεχόμενα, έχει τίτλο "Λιμάνια στους Ρώσους στην Κύπρο έναντι της αναβολής αποπληρωμής των χρεών" και γράφει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έπεισε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το άνοιγμα των λιμανιών έναντι της αναβολής αποπληρωμής των χρεών ύψους 2,5 δις ευρώ και της μείωσης των επιτοκίων.

Επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος Ανασταδιάδης δεν έδωσε αεροπορική βάση στη Ρωσία αλλά άνοιξε τα λιμάνια που έχουν στρατηγική σημασία στα ρωσικά πλοία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία από την πλευρά της παράτεινε μέχρι το 2021 την προθεσμία αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δις ευρώ που είχε χορηγήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2011.

Η τουρκική εφημερίδα `Τουρκίγε" χαρακτηρίζει κρίσιμη τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας για άνοιγμα των λιμένων για τα ρωσικά πλοία θα εξασφαλίσει τη διευκόλυνση της διόδου των ρωσικών στρατιωτικών πλοίων στη Μεσόγειο.

Η Ντέιλι Σαμπάχ σχολιάζει ότι "η Ε/κ διοίκηση αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους εταίρους με τη νέα στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται υπό την αυξανόμενη πίεση των Δυτικών κυβερνήσεων εξαιτίας της εμπόλεμης στάσης προς τους γείτονές της". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ εμφανίστηκαν ενωμένα ως προς το θέμα της επιβολής κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, οι στενές σχέσεις της Κύπρου με τη Μόσχα αποκάλυψαν τη διάσπαση εντός της ΕΕ.

Οι εφημερίδες Σαμπάχ, Τζουμχουριέτ και Ταράφ καλύπτουν το θέμα ειδησεογραφικά προβάλλοντας τις δηλώσεις που έγιναν στη Μόσχα.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.