27/2/15

Ρήξη Λιβύης - Τουρκίας, με κατηγορίες ότι η Άγκυρα εξοπλίζει ισλαμιστές

REUTERS/ESAM OMRAN AL-FETORI
Ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντάλα Αλ Θίνι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταματήσει τις δοσοληψίες με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα εξοπλίζει τους ισλαμιστές (φωτ. αρχείου).
Ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντάλα Αλ Θίνι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταματήσει τις δοσοληψίες με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα εξοπλίζει τους ισλαμιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει την Τρίπολη, έτσι ώστε «οι Λίβυοι να αλληλοσκοτώνονται».
Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην πρωτεύουσα και μία στην ανατολική Λιβύη, ανταγωνίζονται για την εξουσία αφ' ότου ένοπλη ισλαμική οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Αυγή της Λιβύης» (Φατζρ Λίμπια) κατέλαβε την Τρίπολη τον περασμένο Ιούλιο και αποκατέστησε το προηγούμενο κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούσαν ισλαμιστικές πολιτικές δυνάμεις, το οποίο όμως δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.
«Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν μας αντιμετωπίζει με εντιμότητα. Εξάγει όπλα ώστε ο λιβυκός λαός να αλληλοσκοτωθεί», είπε ο κ. Τίνι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι CBC αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας διέψευσε κατηγορηματικά την κατηγορία. «Αντί να επαναλαμβάνουν τους ίδιους αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς, τους συμβουλεύουμε να στηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη πολιτικού διαλόγου», είπε ο Τανζού Μπιλγίτς.
«Η πολιτική μας απέναντι στη Λιβύη είναι πολύ σαφής. Τασσόμαστε κατά οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στη Λιβύη και στηρίζουμε πλήρως τον πολιτικό διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Η Τουρκία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες σ' ολόκληρο τον κόσμο που έχει δεχτεί αξιωματούχους της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και του επίσης μη αναγνωρισμένου κοινοβουλίου.
Ο κ. Τίνι κατηγόρησε επίσης το Κατάρ ότι παρέχει «υλική υποστήριξη» στους ισλαμιστές, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.