«Η Ευρωζώνη, αθεράπευτα υπερχρεωμένη πλέον, με ένα θνησιγενές τραπεζικό σύστημα, καθώς επίσης με μία ανυποχώρητη Γερμανία στο εσωτερικό της, έχει μετατρέψει το ευρώ σε έναν «χρυσό ζουρλομανδύα» – στον οποίο έχουν υποχρεωθεί όλα τα μέλη της.
Αν και με την έννοια αυτή είχαν χαρακτηρισθεί οι χώρες που αποτελούσαν τη Σοβιετική Ένωση, επειδή προσπαθούσε να συνδεθεί η οικονομική ολοκλήρωση με τα εθνικά κράτη (άρθρο), η Ευρωζώνη είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση – επειδή γίνεται προσπάθεια επίτευξης του αδιανόητου: της σύνδεσης της Δημοκρατίας, με την οικονομική ολοκλήρωση και με τα εθνικά κράτη μαζί, υπό την απολυταρχική ηγεσία της Γερμανίας!»
Άρθρο
Εισαγωγικά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν είμαστε αριστεροί, πιστεύοντας στην ελεύθερη αγορά – η οποία όμως πρέπει να «ρυθμιστεί» ξανά, έτσι ώστε να δοθεί τέλος στην παντοδυναμία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, καθώς επίσης στις εγκληματικές μεθόδους του νεοφιλελευθερισμού.Η απίστευτη δημιουργικότητα της άλλωστε τεκμηριώνεται από τα έτη μεταξύ του 1945 και 1970, όπου λειτούργησε πραγματικά σωστά – ενώ η έξοδος από τον κανόνα του χρυσού (1971), η απελευθέρωση των αγορών, η χρησιμοποίηση του ΔΝΤ ως πειθήνιο όργανο της εξωτερικής πολιτικής Η.Π.Α., καθώς επίσης η ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση, δημιούργησαν ένα απαίσιο τέρας που πολύ δύσκολα δεν θα οδηγήσει τον πλανήτη στην ολοκληρωτική κατάρρευση.
Παρά το ότι λοιπόν δεν είμαστε αριστεροί, θεωρούμε πως η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας είναι η μοναδική μας δυνατότητα, όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας μας – αφού κανένα άλλο κόμμα δεν πιστεύει στην ανάγκη διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, στην απαραίτητη εκδίωξη της Τρόικας, στη μη ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών, στρατηγικών και μονοπωλιακών επιχειρήσεων του δημοσίου, στην αποκρατικοποίηση των υπολοίπων όταν επανέλθουν οι τιμές στα σωστά τους επίπεδα, στην κατάργηση των μνημονίων, στην εύρεση βιώσιμων λύσεων για το ιδιωτικό χρέος, καθώς επίσης στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, παράλληλα με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (για εκείνο το χρονικό διάστημα που είναι εγκλωβισμένη).
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως συμφωνούμε με τον τρόπο διαχείρισης της κυβέρνησης, σε σχέση με όλα τα παραπάνω, αφού έχει κάνει τεράστια λάθη μέχρι στιγμής – ειδικά όσον αφορά τη συμφωνία που υπέγραψε, στα πλαίσια του πρόσφατου Euro Group (video). Εκτός αυτού, οι συνεχείς εμφανίσεις των στελεχών της στα ΜΜΕ, όπου φαίνεται πώς πρώτα μιλούν και μετά σκέπτονται, χωρίς να συνειδητοποιούν τις συνέπειες των λόγων τους, είναι κάτι παραπάνω από απελπιστικές - ενώ τεκμηριώνουν έναν απίστευτο ερασιτεχνισμό, ο οποίος μπορεί να αποβεί μοιραίος για την Ελλάδα.
Εν τούτοις, με δεδομένο το παρελθόν, κυρίως όμως με τη σημερινή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς επίσης των υπολοίπων παρατάξεων (ειδικά όσον αφορά το ΚΚΕ, απορούμε γιατί εκλέγεται στο κοινοβούλιο και πληρώνεται από όλους εμάς, αφού δεν συμμετέχει σε καμία απόφαση ή διαδικασία – ενώ δεν μπορεί να ενεργεί μόνο ως εργατικό συνδικάτο, επειδή τότε θα έπρεπε να γίνει κόμμα η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ κοκ.), η κυβέρνηση παραμένει ως η μοναδική επιλογή μας – με κριτήριο τουλάχιστον όσα πιστεύει.
Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε μη εποικοδομητικές τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται τόσο από το εσωτερικό της, όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα - ειδικά επειδή όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο στην εφαρμογή του είναι το έργο που έχει αναλάβει, ενώ είναι αρκετές οι επιθέσεις εναντίον της, από τους δανειστές της χώρας.
Πόσο μάλλον όταν τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει με τις υποχρεώσεις της χώρας, διακινδυνεύει ένα πιστωτικό γεγονός ανά πάσα στιγμή, οι τράπεζες ευρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση (άρθρο), τα στελέχη της εντελώς άπειρα, ενώ έχει εκλεγεί μόλις πριν ένα μήνα στην εξουσία – στη χειρότερη ίσως χρονική στιγμή για την Ελλάδα.
Ακόμη και όταν λέει ανοησίες λοιπόν, όπως ότι δεν υπάρχει Τρόικα και μνημόνιο, αλλά Θεσμοί και συμφωνίες ή ότι η αναίρεση της θέσης της για διαγραφή ισχύει μόνο για το επόμενο τετράμηνο (!), οφείλει να είναι κανείς συγκαταβατικός – θεωρώντας πως παραμένει καλοπροαίρετη, έχοντας ακόμη αδυναμία να διαχειρισθεί την κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει κάνει μόνο σφάλματα, αλλά και ορισμένες σωστές ενέργειες, όπως η δημοσιοποίηση των διαπραγματεύσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη – καθώς επίσης η κινητοποίηση πολλών Ευρωπαίων Πολιτών, οι οποίοι κατανοούν πλέον τα αδιέξοδα της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων λόγω της αλαζονικής Γερμανίας εντός της. Καταλαβαίνουν την ευρωπαϊκή τραγωδία λοιπόν, την οποία έχουμε περιγράψει ως εξής:
.
Η ευρωπαϊκή τραγωδία
.
,
Από το γράφημα διαπιστώνεται πως η Ισπανία ήταν στην καλύτερη θέση, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Ιταλία – ενώ τόσο η Γαλλία, όσο και η Γερμανία, ήταν στο τέλος, «ουραγοί» στην ανάπτυξη. Παραδόξως λοιπόν η βιομηχανική παραγωγή ανθούσε στον ευρωπαϊκό Νότο τη δεκαετία του 1990, ενώ όλα τα κράτη είχαν θετικές τάσεις, μετά το 1993.
Συνεχίζοντας,
οφείλει να εξετάσει κανείς τις επιδόσεις των ίδιων παραπάνω χωρών, μετά
την υιοθέτηση του ευρώ – λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψιν το γεγονός ότι, το νόμισμα δεν είναι η μοναδική μεταβλητή όσο αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Πρέπει να λάβουμε επίσης υπ’ όψιν μας το γεγονός ότι, η Γερμανία εφάρμοσε μία πολύ αυστηρή πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, ακριβώς την εποχή που υιοθέτησε το ευρώ, εις βάρος φυσικά των υπολοίπων – ενώ κυρίως οι χώρες του Νότου έκαναν ακριβώς το αντίθετο, επειδή ήταν πολύ πιο εύκολος ο δανεισμός τους με χαμηλά επιτόκια, σε σχέση με το παρελθόν.
Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής των ίδιων χωρών, τη δεκαετία μετά την υιοθέτηση του ευρώ – οδηγώντας μας σε εύλογα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της.
.
.
Όπως φαίνεται από το διάγραμμα η Γερμανία, η οποία ήταν στην τελευταία θέση τα χρόνια που προηγήθηκαν της υιοθέτησης του ευρώ, βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη, με πολύ μεγάλη απόσταση από όλες τις χώρες του Νότου – ενώ μόνο η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας, μετά από μία απότομη πτώση, σταθεροποιήθηκε σε κάποιο αρνητικό μεν (-10%), αλλά σχετικά βιώσιμο επίπεδο.
Συμπερασματικά λοιπόν, το ευρώ ήταν πολύ θετικό για τη Γερμανία, καθώς επίσης για τις χώρες του Βορά, αλλά πολύ αρνητικό για το Νότο – γεγονός που οφείλεται πιθανότατα στη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των δύο περιοχών. Ειδικότερα, οι μεν Βόρειοι είναι πολύ πειθαρχικοί, υπακούοντας στα οικονομικά προγράμματα των κυβερνήσεων τους, ενώ οι Νότιοι έχουν αδύναμο χαρακτήρα – ο οποίος απαιτεί μία διαφορετική προσέγγιση (ονομαστική υποτίμηση του νομίσματος αντί εσωτερική, αυξημένα επιτόκια για να μην διευκολύνεται ο καταναλωτικός δανεισμός κοκ.).
Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι το ότι, απαιτείται διαφορετική μακροοικονομική και νομισματική πολιτική στις δύο περιοχές της Ευρώπης, στο Βορά και στο Νότο, με κριτήριο την εντελώς αντίθετη νοοτροπία των Πολιτών τους – κάτι που είναι αδύνατον, εάν η Ευρωζώνη παραμείνει ως έχει.
Προφανώς το πρόβλημα δεν θα λυθεί, όσο και αν προσπαθήσει η ΕΚΤ, η οποία πράγματι κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να επιλύσει το θέμα της υπερχρέωσης, μέσω της νομισματικής επέκτασης και του πληθωρισμού – αν και δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για τις πραγματικές της προθέσεις (άρθρο).
.
Με βάση τα παραπάνω ο πλεονασματικός Βοράς, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, προσπαθεί
να επιβάλλει στο Νότο, με πρώτη την Ελλάδα, μία περιοριστική πολιτική
εσωτερικής υποτίμησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας - όμοια με αυτήν που εφάρμοσε η ίδια, όταν υιοθέτησε το ευρώ.
Εν τούτοις, δεν κατανοεί ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, αφού ο πλανήτης έχει βυθιστεί στην ύφεση και στα χρέη, ενώ η ίδια τα κατάφερε εκμεταλλευόμενη τους εταίρους της – αφού τα πλεονάσματα που αποκτάει (εμπορικό ισοζύγιο) θα ήταν αδύνατα, εάν δεν δημιουργούσε στις άλλες χώρες ελλείμματα (άρθρο), επειδή ο «λογαριασμός» είναι μηδενικού αθροίσματος (Πλεονάσματα – ελλείμματα = μηδέν).
Με δεδομένο δε το ότι, τα ελλείμματα οδηγούν στην αύξηση των χρεών (το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην αύξηση του ιδιωτικού κυρίως χρέους, ο ελλειμματικός προϋπολογισμός στην αύξηση του δημοσίου χρέους), λόγω των οποίων περιορίζεται η ζήτηση, οπότε οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, ολόκληρος ο Νότος βιώνει μία «ύφεση ισολογισμών» (ανάλυση) – από την οποία είναι αδύνατον να ξεφύγει με τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική.
Για να μπορέσουν τώρα να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις, χωρίς να χρεοκοπήσει το ένα κράτος μετά το άλλο, εκούσια ή ακούσια, στα πλαίσια μίας αλυσιδωτής αντίδρασης που πιθανότατα θα ξεκινούσε από την Ελλάδα, υπάρχουν οι εξής τουλάχιστον εναλλακτικές δυνατότητες:
.
(α) Επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης με τη βοήθεια της ΕΚΤ – οπότε με την αύξηση της ποσότητας χρήματος, με τον πληθωρισμό, καθώς επίσης με το πάγωμα μέρους των χρεών (ανάλυση), παράλληλα με μία ήπια πολιτική λιτότητας, εμπλουτισμένη με αλληλέγγυα αναπτυξιακά μέτρα.
(β) Επιτάχυνση της τραπεζικής, δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης της Ευρωζώνης, με την αμοιβαιοποίηση των δημοσίων χρεών (Ευρωομόλογα κλπ.) – έτσι ώστε να ιδρυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
(γ) Επιστροφή όλων των χωρών μαζί στην προ ευρώ εποχή (ανάλυση), όπου όμως θα απαιτηθούν ευρείες διαγραφές χρεών εκ μέρους τόσο των πλεονασματικών χωρών, όσο και των διεθνών επενδυτών, ανάλογα με τη δομή των δανείων της κάθε χώρας.
.
Εάν δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, ή εάν υιοθετηθούν άλλες πρόχειρες λύσεις (διπλά νομίσματα, αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με στόχο να δημιουργηθεί ένα παράδειγμα προς αποφυγή, Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων κλπ.), η ήπειρος μας θα απειληθεί με το χάος – για τρίτη φορά εντός ενός αιώνα με ευθύνη της Γερμανίας, η οποία αδυνατεί να κατανοήσει πως είναι αδύνατον να ζήσει με άνεση σε μία γειτονιά, όπου όλοι οι υπόλοιποι πεθαίνουν από την πείνα.
Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι δεδομένη η εισβολή τους στο μοναδικό πλούσιο σπίτι της περιοχής, όσο καλά και αν προστατεύεται, παρά το ότι οι ίδιοι δεν είναι εγκληματίες – αφού το αίσθημα της επιβίωσης είναι το ισχυρότερο όλων, ακόμη και από την ίδια τη λογική ή από την έμφυτη ηθική των ανθρώπων.
.
Κατά την άποψη μας, από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά πως η Ευρωζώνη, αθεράπευτα υπερχρεωμένη πλέον, με ένα θνησιγενές τραπεζικό σύστημα, καθώς επίσης με μία ανυποχώρητη Γερμανία στο εσωτερικό της, έχει μετατρέψει το ευρώ σε έναν «χρυσό ζουρλομανδύα» – στον οποίο έχουν υποχρεωθεί όλα τα μέλη της.
Αν και με την έννοια αυτή είχαν χαρακτηρισθεί οι χώρες που αποτελούσαν τη Σοβιετική Ένωση, επειδή προσπαθούσε να συνδεθεί η οικονομική ολοκλήρωση με τα εθνικά κράτη (άρθρο), η Ευρωζώνη είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση – επειδή γίνεται προσπάθεια επίτευξης του αδιανόητου: της σύνδεσης της Δημοκρατίας, με την οικονομική ολοκλήρωση και με τα εθνικά κράτη μαζί, υπό την απολυταρχική ηγεσία της Γερμανίας!
Πρόκειται λοιπόν για ένα καταδικασμένο εγχείρημα, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει – πόσο μάλλον όταν τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης είναι σε τέτοιο βαθμό υπερχρεωμένα και μη ανταγωνιστικά, ώστε μόνο η ονομαστική διαγραφή μέρους των χρεών τους, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση εθνικών νομισμάτων, θα μπορούσε να τα διασώσει.
Κάτι τέτοιο απαιτεί αφενός μεν μία πανευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους, όπως είχε προτείνει στο παρελθόν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου την ελεγχόμενη επιστροφή όλων των κρατών μαζί στα εθνικά τους νομίσματα (ανάλυση) – πριν είναι ακόμη πολύ αργά για ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς επίσης για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επομένως, η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί σωστά, πριν αναλάβει την εξουσία – αλλάζοντας τις θέσεις της όχι επειδή το ήθελε, αλλά λόγω του ότι εκβιάσθηκε από τη Γερμανία, αδυνατώντας δυστυχώς να αντισταθεί στις πιέσεις, αφού δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο ως όφειλε.
Οι Έλληνες δεν οφείλουν βέβαια μόνο να στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά
και να την πιέζουν να εφαρμόσει αυτά που έχει εξαγγείλει και πιστεύει –
αφού δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα εξόδου της χώρας μας από την
κρίση. Εάν βέβαια η κυβέρνηση συμβιβαστεί ή δεν τα καταφέρει, τότε θα πρέπει να βρεθεί μία επόμενη – η οποία όμως να έχει ακριβώς τους ίδιους στόχους και τα ίδια πιστεύω με τη σημερινή.
Πρέπει να λάβουμε επίσης υπ’ όψιν μας το γεγονός ότι, η Γερμανία εφάρμοσε μία πολύ αυστηρή πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, ακριβώς την εποχή που υιοθέτησε το ευρώ, εις βάρος φυσικά των υπολοίπων – ενώ κυρίως οι χώρες του Νότου έκαναν ακριβώς το αντίθετο, επειδή ήταν πολύ πιο εύκολος ο δανεισμός τους με χαμηλά επιτόκια, σε σχέση με το παρελθόν.
Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής των ίδιων χωρών, τη δεκαετία μετά την υιοθέτηση του ευρώ – οδηγώντας μας σε εύλογα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της.
.
.
Όπως φαίνεται από το διάγραμμα η Γερμανία, η οποία ήταν στην τελευταία θέση τα χρόνια που προηγήθηκαν της υιοθέτησης του ευρώ, βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη, με πολύ μεγάλη απόσταση από όλες τις χώρες του Νότου – ενώ μόνο η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας, μετά από μία απότομη πτώση, σταθεροποιήθηκε σε κάποιο αρνητικό μεν (-10%), αλλά σχετικά βιώσιμο επίπεδο.
Συμπερασματικά λοιπόν, το ευρώ ήταν πολύ θετικό για τη Γερμανία, καθώς επίσης για τις χώρες του Βορά, αλλά πολύ αρνητικό για το Νότο – γεγονός που οφείλεται πιθανότατα στη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των δύο περιοχών. Ειδικότερα, οι μεν Βόρειοι είναι πολύ πειθαρχικοί, υπακούοντας στα οικονομικά προγράμματα των κυβερνήσεων τους, ενώ οι Νότιοι έχουν αδύναμο χαρακτήρα – ο οποίος απαιτεί μία διαφορετική προσέγγιση (ονομαστική υποτίμηση του νομίσματος αντί εσωτερική, αυξημένα επιτόκια για να μην διευκολύνεται ο καταναλωτικός δανεισμός κοκ.).
Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι το ότι, απαιτείται διαφορετική μακροοικονομική και νομισματική πολιτική στις δύο περιοχές της Ευρώπης, στο Βορά και στο Νότο, με κριτήριο την εντελώς αντίθετη νοοτροπία των Πολιτών τους – κάτι που είναι αδύνατον, εάν η Ευρωζώνη παραμείνει ως έχει.
Προφανώς το πρόβλημα δεν θα λυθεί, όσο και αν προσπαθήσει η ΕΚΤ, η οποία πράγματι κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να επιλύσει το θέμα της υπερχρέωσης, μέσω της νομισματικής επέκτασης και του πληθωρισμού – αν και δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για τις πραγματικές της προθέσεις (άρθρο).
.
Οι θεωρητικές λύσεις
Εν τούτοις, δεν κατανοεί ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, αφού ο πλανήτης έχει βυθιστεί στην ύφεση και στα χρέη, ενώ η ίδια τα κατάφερε εκμεταλλευόμενη τους εταίρους της – αφού τα πλεονάσματα που αποκτάει (εμπορικό ισοζύγιο) θα ήταν αδύνατα, εάν δεν δημιουργούσε στις άλλες χώρες ελλείμματα (άρθρο), επειδή ο «λογαριασμός» είναι μηδενικού αθροίσματος (Πλεονάσματα – ελλείμματα = μηδέν).
Με δεδομένο δε το ότι, τα ελλείμματα οδηγούν στην αύξηση των χρεών (το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην αύξηση του ιδιωτικού κυρίως χρέους, ο ελλειμματικός προϋπολογισμός στην αύξηση του δημοσίου χρέους), λόγω των οποίων περιορίζεται η ζήτηση, οπότε οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, ολόκληρος ο Νότος βιώνει μία «ύφεση ισολογισμών» (ανάλυση) – από την οποία είναι αδύνατον να ξεφύγει με τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική.
Για να μπορέσουν τώρα να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις, χωρίς να χρεοκοπήσει το ένα κράτος μετά το άλλο, εκούσια ή ακούσια, στα πλαίσια μίας αλυσιδωτής αντίδρασης που πιθανότατα θα ξεκινούσε από την Ελλάδα, υπάρχουν οι εξής τουλάχιστον εναλλακτικές δυνατότητες:
.
(α) Επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης με τη βοήθεια της ΕΚΤ – οπότε με την αύξηση της ποσότητας χρήματος, με τον πληθωρισμό, καθώς επίσης με το πάγωμα μέρους των χρεών (ανάλυση), παράλληλα με μία ήπια πολιτική λιτότητας, εμπλουτισμένη με αλληλέγγυα αναπτυξιακά μέτρα.
(β) Επιτάχυνση της τραπεζικής, δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης της Ευρωζώνης, με την αμοιβαιοποίηση των δημοσίων χρεών (Ευρωομόλογα κλπ.) – έτσι ώστε να ιδρυθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
(γ) Επιστροφή όλων των χωρών μαζί στην προ ευρώ εποχή (ανάλυση), όπου όμως θα απαιτηθούν ευρείες διαγραφές χρεών εκ μέρους τόσο των πλεονασματικών χωρών, όσο και των διεθνών επενδυτών, ανάλογα με τη δομή των δανείων της κάθε χώρας.
.
Εάν δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, ή εάν υιοθετηθούν άλλες πρόχειρες λύσεις (διπλά νομίσματα, αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με στόχο να δημιουργηθεί ένα παράδειγμα προς αποφυγή, Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων κλπ.), η ήπειρος μας θα απειληθεί με το χάος – για τρίτη φορά εντός ενός αιώνα με ευθύνη της Γερμανίας, η οποία αδυνατεί να κατανοήσει πως είναι αδύνατον να ζήσει με άνεση σε μία γειτονιά, όπου όλοι οι υπόλοιποι πεθαίνουν από την πείνα.
Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι δεδομένη η εισβολή τους στο μοναδικό πλούσιο σπίτι της περιοχής, όσο καλά και αν προστατεύεται, παρά το ότι οι ίδιοι δεν είναι εγκληματίες – αφού το αίσθημα της επιβίωσης είναι το ισχυρότερο όλων, ακόμη και από την ίδια τη λογική ή από την έμφυτη ηθική των ανθρώπων.
.
Επίλογος
Αν και με την έννοια αυτή είχαν χαρακτηρισθεί οι χώρες που αποτελούσαν τη Σοβιετική Ένωση, επειδή προσπαθούσε να συνδεθεί η οικονομική ολοκλήρωση με τα εθνικά κράτη (άρθρο), η Ευρωζώνη είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση – επειδή γίνεται προσπάθεια επίτευξης του αδιανόητου: της σύνδεσης της Δημοκρατίας, με την οικονομική ολοκλήρωση και με τα εθνικά κράτη μαζί, υπό την απολυταρχική ηγεσία της Γερμανίας!
Πρόκειται λοιπόν για ένα καταδικασμένο εγχείρημα, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει – πόσο μάλλον όταν τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης είναι σε τέτοιο βαθμό υπερχρεωμένα και μη ανταγωνιστικά, ώστε μόνο η ονομαστική διαγραφή μέρους των χρεών τους, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση εθνικών νομισμάτων, θα μπορούσε να τα διασώσει.
Κάτι τέτοιο απαιτεί αφενός μεν μία πανευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους, όπως είχε προτείνει στο παρελθόν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου την ελεγχόμενη επιστροφή όλων των κρατών μαζί στα εθνικά τους νομίσματα (ανάλυση) – πριν είναι ακόμη πολύ αργά για ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς επίσης για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επομένως, η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί σωστά, πριν αναλάβει την εξουσία – αλλάζοντας τις θέσεις της όχι επειδή το ήθελε, αλλά λόγω του ότι εκβιάσθηκε από τη Γερμανία, αδυνατώντας δυστυχώς να αντισταθεί στις πιέσεις, αφού δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο ως όφειλε.
Εν τούτοις, υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να τα καταφέρει, αρκεί να μην χάσει το βασικό της όπλο – τη στήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων, καθώς επίσης των Πολιτών των άλλων χωρών.
Για
να τα καταφέρει, πρέπει να συνεχίσει να ενημερώνει τους πάντες
λεπτομερειακά, δημοσιοποιώντας τις θέσεις της – καθώς επίσης τις
πιέσεις που δέχεται τόσο από το «άντρο» του χρηματοπιστωτικού θηρίου
(ΕΚΤ, ΔΝΤ, Αγορές), όσο και από την πρωσική κυβέρνηση της Γερμανίας.
με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.
Επιτέλους ενα σωστό άρθρο τεκμηριωμένο και αναλυτικό. Πρέπει απαραίτητα να διαβαστεί από τους αντιπολιτευόμενους της σημερινής κυβέρνησης οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να αναμασούν τα παλιά περί προδοτών. Η Ελλάδα πρέπει σιγά σιγά και μεθοδικά να δρομολόγηση την έξοδο από το ευρώ και εκτύπωση εθνικού νομίσματος, δραχμή. Η μόνη σωτηρία για ανάπτυξη και ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας. Πρέπει όμως να μπει το Νυστέρι βαθειά στη διαπλοκή, τις κουμπαριές, τις πελατειακές σχέσεις και ειδικά στη φοροδιαφυγή. Οσο για προδότες σας παρακαλώ να ανατρέξετε στην τελευταία συνέντευξη του κ.κ. Ήσυχου στον απάτη Καρβουνόπουλου του οναλερτ. Εκεί θα δείτε ποιοι ήταν οι προδότες και τα λαμόγια ανάμεσα μας. Νομίζω ότι σαν λαός στρουθοκαμηλίζουμε διαρκώς. Καιρός να πούμε και να δεχτούμε την αλήθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρη Καρβουνόπουλο. Συγνώμη για το λάθος
ΑπάντησηΔιαγραφή