28/2/15

Φαρίντ Φερνάντες: «Είναι λάθος ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει οικονομικό χάος»

Μποζανίνου Τάνια 
Ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα εξηγεί τα αποτελέσματα του «τσαβισμού» και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα του
Φαρίντ Φερνάντες: «Είναι λάθος ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει οικονομικό χάος»
Ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα κ. Φαρίντ Φερνάντες
Η Βενεζουέλα, δικαίως ή αδίκως, βρέθηκε προεκλογικά στην ελληνική επικαιρότητα - και συνεχίζει ενίοτε να βρίσκεται - ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα κ. Φαρίντ Φερνάντες εξηγεί σε συνέντευξή του στο «Βήμα» τα αποτελέσματα του «τσαβισμού» και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα του, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Προσθέτει ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο - που διαδέχθηκε τον Ούγκο Τσάβες μετά τον θάνατό του το 2013 και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για την εκλογή του - σχεδιάζει σύντομα επίσκεψη στην Ελλάδα, ίσως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.    

- Η Βενεζουέλα αναφέρεται συχνά από τους έλληνες πολιτικούς, της αντιπολίτευσης σήμερα, ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Πώς αισθάνεστε γι' αυτό;

«Ασχημα. Δεν μας αρέσει καθόλου που χρησιμοποιούν τη Βενεζουέλα για εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Οχι μόνο πρόκειται για μη σοβαρή απλούστευση αλλά και διακινούν λανθασμένες πληροφορίες. Είναι λάθος ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει πλήρες οικονομικό χάος, ότι ο κόσμος δεν έχει να φάει. Ο Τσάβες επιτέθηκε στα πετρελαϊκά συμφέροντα που τότε πλήρωναν 1% σε δικαιώματα ενώ σήμερα 30%, τότε φορολογούνταν 5%  ενώ σήμερα πάνω από 50%. Τα συμφέροντα αυτά προσπαθούν να πλήξουν τη χώρα μας».

- Στα ρεπορτάζ π.χ. του BBC βλέπουμε ουρές έξω από τα σουπερμάρκετ και άδεια ράφια, αστρονομικές τιμές και ελλείψεις στα βασικά είδη. Είναι δύσκολη η καθημερινή ζωή;

«Οταν πρωτοεξελέγη ο Τσάβες, πριν από 15 χρόνια, η Βενεζουέλα βρισκόταν σε οικονομική και πολιτική κρίση λόγω της εφαρμογής λανθασμένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και μέτρων λιτότητας. Η φτώχεια έφθανε το 60% - το 30% η ακραία. Σήμερα η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί στο 5%, η ανεργία είναι 6,4% και οι ανισότητες έχουν περιοριστεί. Οσοι λένε ότι το μοντέλο μας απέτυχε δεν τα βλέπουν αυτά.

Η Βενεζουέλα επλήγη από την οικονομική κρίση το 2009, αλλά το χειρότερο ήταν η κερδοσκοπία εναντίον του νομίσματός μας. Ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, πήρε τη μορφή οικονομικού πολέμου και κατέστησε τη διακίνηση συναλλάγματος πιο προσοδοφόρα από τη διακίνηση ναρκωτικών ή ανθρώπων. Μερικοί έμποροι εισάγουν αγαθά με την επίσημη (σ.σ.: χαμηλή) τιμή του δολαρίου αλλά τα πουλάνε με την τιμή της μαύρης αγοράς (σ.σ.: υψηλή). Αυτό εξηγεί τον πληθωρισμό που είναι 64%, αν και πριν τον Τσάβες είχε ξεπεράσει το 100%.

Ο "τσαβισμός" δίνει προτεραιότητα στην αποφυγή των κοινωνικών επιπτώσεων και όχι στα μακροοικονομικά στοιχεία. Η Παιδεία και η Υγεία είναι δωρεάν, το νερό, η βενζίνη, τα βασικά τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα επιδοτούνται και είναι πάμφθηνα».

- Μπορεί να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση όταν οι τιμές του πετρελαίου είναι τόσο χαμηλές, άρα και τα κρατικά έσοδα μειωμένα;

«Η Βενεζουέλα πρέπει να συνεχίσει να επιδοτεί τα βασικά είδη και ας επωφελούνται ορισμένοι που τα μεταπωλούν στις γειτονικές χώρες για κέρδος. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί από το κράτος. Η κερδοσκοπία με το νόμισμα χαρίζει ευκολότερα κέρδη από την παραγωγή αγαθών - το παγκόσμιο σύστημα το επιτρέπει. Επίσης συντελείται οικονομικό σαμποτάζ μέσω της παρακράτησης προϊόντων: οι έμποροι τα κρατούν στις αποθήκες μέχρι να αυξηθούν οι τιμές, εξ ου οι ελλείψεις».

- Οι 33 από τους 76 δημάρχους της αντιπολίτευσης και αρκετοί βουλευτές σύρονται στα δικαστήρια. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επιτίθεται στην αντιπολίτευση επειδή η δημοτικότητά του έπεσε στο 22%;

«Ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές του 2013. Ο λαός γνωρίζει ποιος είναι ο αυθεντικός υπερασπιστής του. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης αλλά και "τσαβιστές" έχουν συλληφθεί για διαφθορά ή για ποινικά αδικήματα. Οι κατηγορίες δεν είναι πολιτικές. Ενας από τους δημάρχους συνελήφθη να πετάει μολότοφ εναντίον κρατικών κτιρίων.

Η Βενεζουέλα είναι δημοκρατία. Διακινείται όμως μια εικόνα για τη χώρα που την παρουσιάζει σαν καρικατούρα. Από το κέντρο της Ευρώπης - όχι από την Ελλάδα - εκπορεύεται μια παρωχημένη εικόνα για τη Λατινική Αμερική η οποία υπήρξε εργαστήριο εφαρμογής των πολιτικών που σήμερα πλήττουν τους Ευρωπαίους. Η Βενεζουέλα προσπάθησε να κερδίσει πραγματική ανεξαρτησία. Η μεγαλύτερη κληρονομιά που άφησε ο Τσάβες είναι ότι ξύπνησε τη συνείδηση των Βενεζουελιανών. Σήμερα είμαστε ο πέμπτος πιο μορφωμένος λαός παγκοσμίως. Οι Βενεζουελιανοί κατανοούμε τη ρίζα των προβλημάτων μας. Γνωρίζουμε ότι η αστική τάξη απομυζούσε τους πόρους της χώρας ή ότι έχουμε πρόβλημα εγκληματικότητας. Οι ΗΠΑ μάς επιτίθενται λεκτικά γιατί δεν κατανοούν ότι η Λατινική Αμερική δεν είναι αυτό που ήταν πριν από 15 χρόνια».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.