28/2/15

Πρόεδρος: Δεν λαμβάνουμε υπόψη όσους αντιδρούν στη σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας

Eπιδιώκουμε, μέσα από τη σύσφιγξη των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, να δημιουργήσουμε συνθήκες που να επιτρέπουν σε πολλές περιοχές να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα και σε αυτό το στόχο θα συνεργαστούμε, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ποιοι αντιδρούν ή ποιοι άλλοι μπορεί να έχουν άλλους προβληματισμούς, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνάντηση που είχε στην Αγία Πετρούπολη με τον Αντικυβερνήτη της πόλης Αλεξάντερ Γκοβορούνοφ.
Ο Αντικυβερνήτης της πόλης, καλωσορίζοντας τον ΠτΔ εκ μέρους και του Κυβερνήτη ο οποίος απουσίαζε, είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε αδελφοσύνη και αλληλοκατανόηση και ότι η Κύπρος παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, παρέστησαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ρωσία Γιώργος Κασουλίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη Δημήτρης Δημητρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Γκοβορούνοφ είπε ότι η συνάντηση του ΠτΔ με τον Πρόεδρο Πούτιν και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν "αποτελούν ακόμη μια απόδειξη της κοινής μας επιδίωξης για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών μας".

Η Κύπρος, σύμφωνα με τον Αντικυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους, προσθέτοντας ότι το 2014 όταν ο αριθμός τουριστών από την Αγία Πετρούπολη σε διάφορους προορισμούς μειώθηκε, ο αριθμός τουριστών από την Αγία Πετρούπολη προς την Κύπρο αυξήθηκε.

Αναφέρθηκε επίσης στις στενές παραδοσιακές σχέσεις Κύπρου – Αγίας Πετρούπολης και σημείωσε ότι «εκτιμούμε βαθιά τη θέση σας επί των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Αναφέρθηκε εξάλλου σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και συνέδρια που λαμβάνουν χώρα στην Αγία Πετρούπολη με τη συμμετοχή και Κυπρίων καθώς και στη διοργάνωση από τον Γενικό Πρόξενο σειράς εκδηλώσεων στην Πετρούπολη.
Ιδιαίτερη αναφορά στη Λεμεσό από τον Ανικυβερνήτη
Ο Αντικυβερνήτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τις στενές σχέσεις της πόλης του με τη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεταξύ τους συνεργασία, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ σύντομα θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κυβέρνησης Αγίας Πετρούπολης και Δημαρχείου Λεμεσού.

Σημείωσε επίσης τη συνεργασία του ΤΕΠΑΚ με ομάδα Πανεπιστημίων της πόλης, ενώ εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την ανακήρυξη της Πάφου ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017.

Διπλές ευχαριστίες Προέδρου
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες για τη θερμότατη φιλοξενία που έτυχε ο ίδιος και η κυπριακή αντιπροσωπεία, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Πρόεδρο Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που προσφέρει η Ρωσία εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο και εκατοντάδες χρόνια στον Ελληνισμό, γενικότερα.

"Σήμερα ευρισκόμενος στην Αγία Πετρούπολη και μετά την επίσκεψη μου σε ένα από τα πιο υπέροχα Μουσεία του κόσμου, το Ερμιτάζ, νιώθω την ανάγκη να τον ευχαριστήσω διπλά διότι ήταν με δική του παρότρυνση που επισκέπτομαι την πόλη του, που τόσο αγαπά, την Αγία Πετρούπολη. Το ίδιο παινεύομαι και για την πόλη μου, τη Λεμεσό, που είναι μια από τις ωραιότερες ανά το παγκόσμιο", πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, οι στενές σχέσεις της Αγίας Πετρούπολης με τη Λεμεσό "είναι ακριβώς ό,τι συμβαίνει με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κυπριακή Δημοκρατία και τους δύο λαούς, μια στενότατη συνεργασία προς όφελος όλων".

Αναφορά και στο τουριστικό ρεύμα
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το τουριστικό ρεύμα από την Αγία Πετρούπολη, αντί να μειωθεί όπως έγινε προς άλλες περιοχές, έχει αυξηθεί κατά 50% τουλάχιστον, τα τελευταία χρόνια και ότι το 2014, πέραν των 145 χιλιάδων ατόμων από την Αγία Πετρούπολη έχουν επισκεφθεί την Κύπρο.

"Αυτές τις κρίσιμες ώρες της οικονομικής κρίσης η παρουσία των Ρώσων τουριστών ενισχύει την οικονομία της πατρίδας μου και συμβάλλει στην επανεκκίνηση και στην ανόρθωση της και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κρίση", σημείωσε.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις συνεργασίες μεταξύ των Πανεπιστημίων των δύο χωρών σε θέματα τεχνολογίας, σημειώνοντας την πρόταση με το ΤΕΠΑΚ για ένα πρότυπο σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού μέσα από υδρογονάνθρακες χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Είπε επίσης ότι συνεργασία υπάρχει και σε σωρεία άλλων τομέων όπως στην επιστημονική έρευνα, την τεχνολογία και σε άλλους τομείς που θα βοηθήσουν τα Πανεπιστήμια στην Κύπρο μέσα από το υψηλό επίπεδο των Πανεπιστημίων της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι προσπάθειες συνεργασίας στον πολιτιστικό, οικονομικό τομέα καθώς και σε άλλους τομείς συμβάλλουν στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων, κάτι που συμβαίνει και με τις δύο χώρες.

‘Μέρες της Κύπρου’ στην Αγία Πετρούπολη
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος και στην πρωτοβουλία του Γενικού Πρόξενου της Κύπρου για τη διοργάνωση στην Αγία Πετρούπολη της εκδήλωσης ‘Μέρες της Κύπρου’, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχείς εκδηλώσεις στην πόλη  η οποία παρουσιάζει τα επιτεύγματα της Κύπρου.

Είπε ακόμη ότι στις  4 Μαρτίου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμαρχο Λεμεσού για περαιτέρω συνεργασία των δύο πόλεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι μελετάται το ενδεχόμενο συμμετοχής της Αγίας Πετρούπολης στις εκδηλώσεις του 2017 όταν η Πάφος θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

"Σας καλώ να συμμετάσχετε όσο πιο δυναμικά μπορείτε. Ο πολιτισμός της Ρωσίας, γενικότερα, είναι κάτι που θαυμάζεται και εκτιμάται στην Κύπρο και θα είναι μια σημαντική παρουσία", είπε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Αντικυβερνήτη.

Είπε εξάλλου ότι θα ενθαρρυνθεί η παρουσία επιχειρηματιών, αλλά και οικονομολόγων και τεχνοκρατών στο φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη, εκφράζοντας επίσης τις ευχαριστίες του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ρωσία για να αποτραπεί η παρουσία κάποιων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης που προσπαθούν να προωθήσουν σε Ρώσους πολίτες πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών που βρίσκονται στη|ν κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

"Γνωρίζω τα διαβήματα που έχετε κάνει για να αποτρέψετε τέτοιες παρουσίες. Αυτό συμβάλλει στην προσπάθεια όλων να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου", συνέχισε ο Πρόεδρος, ευχαριστώντας παράλληλα για τις προσπάθειές της και την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης.

Θετική σκέψη και θερμές ψυχές...
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος σε σχόλιο του Αντικυβερνήτη για τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τώρα στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ψύχρα και η ομίχλη στον καιρό. Είναι η θέρμη στις ψυχές και η θετική σκέψη στο μυαλό που διακρίνει τις σχέσεις μας. Συνεπώς, αυτό που μετρά δεν είναι ο κακός καιρός αλλά η καλή ψυχή, οι καλές προθέσεις και η μέχρι σήμερα άριστη συνεργασία διότι αυτό διακρίνει τη θέληση, τη βούληση και την αποφασιστικότητα μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε την ηγεσία της Αγίας Πετρούπολης να επισκεφθεί την Κύπρο, «μια θαυμάσια χώρα που αποτελεί κομμάτι του παραδείσου ασχέτως αν τα λάθη μας, είτε εμάς είτε των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων, την έχουμε μετατρέψει για μια περίοδο σε κόλαση”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αναχωρεί αύριο από τη Ρωσία με τα θετικότερα των αισθημάτων, με τις θετικότερες εντυπώσεις και με τα καλύτερα αποτελέσματα που θα μπορούσε να πετύχει μια επίσκεψη για τόσο σημαντικά θέματα που έχουμε συζητήσει με την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. "Νιώθω πως οι συμβολισμοί της εδώ παρουσίας μου, αυτή την περίοδο, αλλά και η τόσο θετική ανταπόκριση του Προέδρου κ. Πούτιν, του Πρωθυπουργού κ. Μεντβέντεφ, του Προέδρου της Δούμας κ. Ναρίσκιν απέναντι στην πατρίδα μου, η στήριξη που ένιωσα να έχουμε ως χώρα από τις συνομιλίες που είχαμε, με κάνουν να νιώθω ότι οι συμβολισμοί της παρουσίας αλλά και η ανταπόκριση της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στέλνουν μια σειρά από μηνύματα σε όσους μπορεί να αντιδρούν για αυτές τις άριστες σχέσεις", ανέφερε ο Πρόεδρος.

Η επίσημη επίσκεψη του ΠτΔ ολοκληρώνεται σήμερα το πρωί.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.