28/2/15

Κλοιός γύρω από Αναστασιάδη, στέλνουν τον ‘Αϊντα στην Κύπρο για να εκβιάσει

Ζητούν τώρα και τα ρέστα: Οι αντιδράσεις των «συμμάχων» στη συνεργασία Κύπρου με Ρωσία
Κλοιός γύρω από Αναστασιάδη, στέλνουν τον ‘Αϊντα στην Κύπρο για να εκβιάσει
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στα μέσα Μαρτίου σχεδιάζει να έλθει στην Κύπρο για επαφές ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η ομάδα Κυπριακού του Διεθνούς Οργανισμού, που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο νησί εκτιμά πως τον Απρίλιο ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις γι αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μιας μορφής κινητικότητα από το Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, ο Νορβηγός αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο, φέρεται να θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρχει φυσική παρουσία και να πραγματοποιούνται επαφές. Δηλαδή, να μην αφήνεται μεγάλο χρονικό κενό από την μια επίσκεψη στην άλλη. Ταυτόχρονα, ο αρχικός σχεδιασμός για κάθοδο του στο νησί, στα μέσα Μαρτίου, αποτελεί μια κίνηση προετοιμασίας ενόψει πιθανών εξελίξεων.
Στα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν πως η Άγκυρα θεωρεί ως κλειδί για τις παραπέρα εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στο πεδίο της ενέργειας, τη διακοπή των ερευνών στα τεμάχια εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.
Όπως έγινε ήδη γνωστό, η ιταλική ΕΝΙ θα προχωρήσει σε «τεχνικό διάλειμμα» στις αρχές Απριλίου. Η Τουρκία συνδέει αυτή τη στιγμή την ανανέωση της δικής της NAVTEX με την αναστολή, όπως θα την παρουσιάσει, των ερευνών της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ως εκ τούτου, για τα Ηνωμένα Έθνη, εάν επιβεβαιωθούν τα δυο αυτά γεγονότα τον Απρίλιο, μη ανανέωση NAVTEX (λήγει στις 6 Απριλίου) και ανάπαυλα στις έρευνες της ΕΝΙ, τότε θα διευκολυνθούν οι χειρισμοί τους. Κοντολογίς, θα ανοίξει ο δρόμος για ξεπάγωμα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Είναι, συνεπώς για αυτό το λόγο, που και ο κ. Άιντα θέλει να έλθει στο νησί, ώστε να πάρει για μια ακόμη φορά το «σφυγμό» των εμπλεκόμενων, αλλά και να προετοιμάσει ταυτόχρονα και το έδαφος για τον Απρίλιο. Σημειώνεται συναφώς, πως οι όποιες εξελίξεις μπορούν να υπάρξουν, τούτες χρονικά τοποθετούνται μετά τις λεγόμενες προεδρικές «εκλογές» στα κατεχόμενα, που θα διεξαχθούν, ως γνωστό, στις 19 Απριλίου.

Υπάρχουν, πάντως, εκτιμήσεις στο διεθνή οργανισμό, που παραπέμπουν σε πιο έντονους ρυθμούς το φθινόπωρο, καθώς ενδεχομένως ως γνωστό στις 7 Ιουνίου εκλογές θα διεξαχθούν και στην Τουρκία. Οι εκτιμήσεις των ίδιων πηγών σημείωναν πως εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξυπηρετείται πολιτικά οι συνομιλίες να αρχίσουν το Μάιο, τότε θα ανάψει το πράσινο φως, διαφορετικά το «σκηνικό διαλόγου» θα μεταφερθεί για το φθινόπωρο και συγκεκριμένα μετά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

ΕΞΗΓΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΤΣΕΧΟΥΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος επισκέφθηκε την Τσεχία ρωτήθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο σχετικά με το ενδιαφέρον που φέρονται να εκδήλωσαν οι Τσέχοι αξιωματούχοι αναφορικά με τις Κυπρο- Ρωσικές σχέσεις και το Ουκρανικό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι εξήγησε στους συνομιλητές του ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα χρήσης των λιμανιών και άλλων εγκαταστάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία για πολεμικές δραστηριότητες. Πρόσθεσε πως διευκρίνισε στους συνομιλητές του, ότι οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία είναι διαχρονικές από τη Ρωσική Ομοσπονδία και προηγουμένως από τη Σοβιετική Ενωση με απόλυτη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η Ε.Ε.!

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Σταυριάνα Κοφτερός, χαρακτήρισε θετική και επιτυχή την επίσκεψη στη Ρωσία, μια παραδοσιακά φιλική χώρα, τόσο στο εθνικό ζήτημα, με το ρόλο της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και με δυνατούς οικονομικούς δεσμούς.

Την ίδια ώρα, ανέφερε η αξιωματούχος του Δημοκρατικού Συναγερμού, η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όπως σωστά είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουμε το δικαίωμα της έκφρασης των θέσεων μας στη συνδιαμόρφωση των Ευρωπαϊκών πολιτικών. Ταυτόχρονα έχουμε την υποχρέωση να ακολουθούμε αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνονται συλλογικά.

mignatiou.com

Ζητούν τώρα και τα ρέστα: Οι αντιδράσεις των «συμμάχων» στη συνεργασία Κύπρου με Ρωσία

Ζητούν τώρα και τα ρέστα: Οι αντιδράσεις των «συμμάχων» στη συνεργασία Κύπρου με Ρωσία

Του Κώστα Βενιζέλου
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Προέδρου στη Μόσχα και η υπογραφή συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία προκάλεσαν τα μουρμουρητά των «συνήθων υπόπτων», που τροφοδοτούν τα αδηφάγα «ευκολόπιστα» διεθνή ΜΜΕ με ξαναζεσταμένες ιστορίες.

Επανέρχονται οι ειδήσεις για τις «περίεργες σχέσεις και εξαρτήσεις της Λευκωσίας από τη Μόσχα», σύντομα δε θα πρέπει να αναμένονται ότι θα ξαναβγούν τα περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Μέχρι και για δημιουργία «ρωσικής βάσης» στο νησί έγινε λόγος προ ημερών και παρά τις διαψεύσεις της Λευκωσίας, το θέμα θα συζητηθεί και στο αγγλικό Κοινοβούλιο στις 10 Μαρτίου (θα συμμετέχουν άραγε και οι Στρο και Ρίφκινγκ στη συζήτηση;). Είναι προφανές πως έχουν ενοχλήσει η προεδρική επίσκεψη στη Μόσχα, οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν και τα όσα ειπώθηκαν δημόσια.

Πέραν του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος έχει δικαίωμα να ασκεί την εξωτερική της πολιτική, να κάνει επιλογές, με βάση τα εθνικά της συμφέροντα, αυτοί που μουρμουρούν θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί «η Λευκωσία στρέφεται προς τη Μόσχα». Και στρέφεται προς τη Μόσχα μετά από τις μονόδρομες διαδρομές προς τη… μεγάλη Δύση. Μετά τα χαριεντίσματα με την Ουάσιγκτον και τα καλοπιάσματα του Λονδίνου.

Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες της Ουάσιγκτον και οι υπερβολές της υπερδύναμης για «στρατηγική σχέση» με τη λιλιπούτια Κύπρο, οι παραινέσεις, οι υποσχέσεις ότι «ο Μπάιντεν θα τα ψάλλει στον Ερντογάν» για να συνεργασθεί για λύση ήταν μιας χρήσης. Όταν το «Μπαρμπαρός» έκανε σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έψαχνε για δηλώσεις που δεν θα ενοχλούσαν την Άγκυρα ενώ όταν εκφράζονταν παράπονα από τη Λευκωσία, καθησύχαζαν πως «προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία». Ψέματα!

Αλλά και οι Βρυξέλλες ακόμη δεν βρήκαν τη διατύπωση για να αντιδράσουν, φραστικά, στις τουρκικές παραβιάσεις σε βάρος ενός κράτους-μέλους. Την ίδια ώρα, με ευκολία καταδικάζουν τη Ρωσία για το Ουκρανικό και ετοιμάζονται για ρήξεις, τεντώνοντας το σχοινί. Πέρα από τη βουβαμάρα των Βρυξελλών έναντι της εισβολής της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο σαν πειραματόζωο. Προχώρησαν ισοπεδώνοντας το τραπεζικό σύστημα και αρπάζοντας καταθέσεις πολιτών «για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες» με «ίδια μέσα». Γνώριζαν, προφανώς, πως το πείραμα σε μια μικρή χώρα, όπου οι πολίτες δεν αντιδρούν σχεδόν ποτέ, θα ήταν η ευκολότερη οδός για μια θανατηφόρα δοκιμή.

Συνεπώς, αυτοί που μουρμουρούν για την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα, τις στρατιωτικές διευκολύνσεις προς τη Ρωσία, θα πρέπει να αναλογιστούν τι έπραξαν για να στηρίξουν τον «στρατηγικό τους εταίρο».

Την ίδια ώρα, η συνεργασία με τη Ρωσία δεν είναι σημερινή, αλλά διαχρονική. Πέρα από τον ενθουσιασμό (ίδιον των πειραματόζωων), θα πρέπει προσγειωμένα να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, γνωρίζοντας πως κάθε χώρα κινείται με βάση τα συμφέροντά της και μόνο. Η διεθνής πολιτική δεν είναι «φιλανθρωπικό ίδρυμα». Δίνεις και παίρνεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει.
mignatiou.com

1 σχόλιο:

  1. The last sentence says it all, we are not an NPO.
    A ex US deputy minister of defence, once told him they never had an idea where we stand. No red lines, no agenda. The same "tactics" were applied to every international engagement.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.