15/7/15

ΔΝΤ: Το κλείσιμο των τραπεζών θα εκτινάξει το ελληνικό χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ!

Επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο οι προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία

Διαβάστε την συμπληρωματική ανάλυση του Ταμείου - Η βιωσιμότητα του χρέους έχει επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω των capital controls - BBC: «Μήπως το ΔΝΤ τίναξε στον αέρα τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών;»

«Τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν επιβαρύνει σημαντικά τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία συνολικά, οδηγώντας σε περαιτέρω σημαντική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με όσα προβλέπονταν στην προσφάτως δημοσιευμένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». 

Με αυτή τη δραματική διατύπωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεταβάλλει επί τα χείρω την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει μόλις προ δύο εβδομάδων όπου προειδοποιούσε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι μέσα στην επόμενη διετία το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 200% του ελληνικού ΑΕΠ και αυτό στην περίπτωση που θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας...



Στην ίδια έκθεση -συμπλήρωμα της ανάλυσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - το ΔΝΤ τονίζει ότι η προκαταρκτική (κοινά αποδεκτή) εκτίμηση των τριών θεσμών είναι ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2018 αυξάνονται στα 85 δισ.ευρώ, ή αλλιώς 25 δισ. ευρώ πάνω από την πρόβλεψη που είχε ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες, κυρίως λόγω της εκτίμησης ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί μεγαλύτερη στήριξη μέχρι του ποσού των 25 δισ.ευρώ.

«Μια πλήρης και ολοκληρωμένη αναθεώρηση της συγκεκριμένης ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπ' όψιν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών και δεδομένου ότι δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ωστόσο έχει γίνει ήδη ξεκάθαρο σε αυτό το στάδιο ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα αυξηθούν σημαντικά» επισημαίνεται στη συμπληρωματική ανάλυση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τετάρτης. Με απλά λόγια, οι αναλυτές του Ταμείου αποκαλύπτουν ότι οι τελικές εκτιμήσεις για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας θα είναι πολύ χειρότερες από την πρόβλεψή τους ότι το χρέος θα φτάσει το 200% μέσα στην επόμενη διετία κι αυτό διότι ακόμη δεν έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital cotrols που θεωρείται ότι έχουν στραγγαλίσει την δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία...

Διαβάστε τι αναφέρεται στην συμπληρωματική ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη 2ετία


Αποκαρδιωτικές είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, βάσει της τελευταίας ανάλυσης των δεδομένων από αξιωματούχους του Ταμείου.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 200% του ΑΕΠ εντός της επόμενης 2ετίας και ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη «μεγαλύτερης ελάφρυνσης σε σύγκριση με αυτή που φαίνεται πρόθυμη να εξετάσει η Ευρώπη», ενώ προστίθεται ότι ακόμη και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μπορούν να αποδειχθούν λανθασμένες, καθώς οι πτωτικοί κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν «ζωντανοί».

Κατά τους οικονομολόγους του ΔΝΤ εάν δεν υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τότε θα πρέπει να δοθεί στη χώρα μίας περίοδος χάριτος 30 ετών για όλα τα κεφάλαια που η χώρα οφείλει στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων που μπορεί να λάβει.

Δείτε το μυστικό έγγραφο του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στα 60 έτη προτείνει το ΔΝΤ, προκειμένου το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο.

Απόσπασμα της αναθεωρημένης έκθεσης του Διεθνούς Νομιμσατικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία ζήτησε το Brussels Group αναφέρει: «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το τέλος του 2018 υπολογίζονται τώρα σε 85 δισ. ευρώ και το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ στα επόμενα δύο χρόνια, δεδομένου ότι θα υπάρξει μια έγκαιρη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα».



Πρόκειται για ένα μυστικό έγγραφο, το οποίο κατά πληροφορίες είχε μαζί της η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την πρόσφατη μαραθώνια Ευρωσύνοδο της Κυριακής.

Στο έγγραφο αναφέρεται: «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει γίνει απολύτως μη βιώσιμο. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των πολιτικών κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, ταυτόχρονα με τη χειροτέρευση στο εγχώριο μακροοικονομικό και οικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών, που έρχεται να προστεθεί στις αντίρροπες δυνάμεις. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το τέλος του 2018 υπολογίζονται τώρα σε 85 δισ. ευρώ και το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ στα επόμενα δύο χρόνια, δεδομένου ότι θα υπάρξει μια έγκαιρη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα. Το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο με μέτρα ανακούφισης, τα οποία πηγαίνουν πολύ παραπέρα από αυτά που η Ευρώπη εμφανίζεται πρόθυμη να προσφέρει μέχρι τώρα».

Η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αργά χθες, μερικές ώρες μετά τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των 18 εταίρων της να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους έως 86 δισ. ευρώ.

Κατά το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και μια πολύ δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό είτε να δεχθούν βαθύ κούρεμα εκ των προτέρων των δανείων τους προς την Αθήνα, αναφέρεται στην έκθεση.

FT: Σήμα αποχώρησης από το πρόγραμμα στέλνει το ΔΝΤ

Αξιολογώντας την εμπιστευτική ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οιFinancial Times γράφουν ότι πρόκειται για το πιο ισχυρο σήμα ότι το χρέος της χώρας είναι εκτός ελέγχου. Το ΔΝΤ αναφέρει πως η πρόσφατη αναταραχή στην ελληνική οικονομία θα οδηγούσε το χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια. Στο ξεκίνημα της κρίσης της ευρωζώνης, το χρέος της Ελλάδας βρισκόταν στο 127% του ΑΕΠ.



Το ενημερωτικό σημείωμα υποστηρίζει ότι μόνο μέσω μιας μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους -στην οποία αντιτίθενται σθεναρά αξιωματούχοι της ευρωζώνης - θα μπορούσε η Ελλάδα να δει το χρέος της να υποχωρεί σε επίπεδα που θα της επέτρεπαν να επιστρέψει στις αγορές.

«Το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο μέσω ελάφρυνσης του χρέους που πηγαίνει πολύ πέρα από ότι ήταν διατεθειμένη να εξετάσει ως τώρα η Ευρώπη» αναφέρεται στο σημείωμα.

BBC: Μήπως το ΔΝΤ «τίναξε στον αέρα» τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών;

«Πάνω που φαινόταν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία ανάπαυλα στην ελληνική κρίση, το ΔΝΤ εξαπέλυσε μία σφοδρή επίθεση στη συμφωνία διάσωσης που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης» επισημαίνει σε άρθρο του ο Ρόμπερτ Πέστον του BBC.

Όπως αναφέρει ο γνωστός αρθρογράφος, η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος της μεσογειακής χώρας πρόκειται να σπάσει κάθε ρεκόρ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αγγίζοντας το 200% του ΑΕΠ, επομένως είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ απαιτούνται μέτρα ελάφρυνσης που ξεπερνούν κατά πολύ εκείνα που εξέταζαν μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι, προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο. Επιπλέον, το ταμείο ασκεί με την έκθεσή του έντονη κριτική στις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, τονίζοντας ότι η χρεωμένη χώρα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ της για τις επόμενες δεκαετίες. Προσθέτει δε ότι και οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται είναι εξωπραγματικά υψηλοί για μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Κατά την άποψη του Πέστον, η έκθεση που δημοσίευσε χθες το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο λόγους.

Πρώτον, θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα κληθεί να πείσει τη Βουλή των Ελλήνων να ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα λιτότητας της συμφωνίας, με αντάλλαγμα την παραμονή στην ευρωζώνη. «Γιατί όμως οι βουλευτές να ψηφίσουν το πακέτο των σκληρών μέτρων όταν ο παγκόσμιος κριτής των οικονομικών πραγμάτων (δηλαδή το ΔΝΤ) δεν πιστεύει ότι θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάκαμψη», διερωτάται ο Βρετανός αρθρογράφος.

Η έκθεση όμως είναι σημαντική και για έναν δεύτερο λόγο: Οι δανειστές - και ιδίως η Γερμανία - εξανάγκασαν την Κυριακή τον Τσίπρα να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, παρά τις έντονες αντιδράσεις του τελευταίου. Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, αυτό ακούγεται κάπως αστείο. Με την έκθεσή του, το ταμείο ξεκαθαρίζει για μία ακόμα φορά πως η μοναδική προϋπόθεση για να συμβάλει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης θα ήταν να υπάρξει ένα σημαντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. 

Υπό άλλες συνθήκες, η επιμονή αυτή του ΔΝΤ θα ήταν καλά νέα για τον Τσίπρα. Ωστόσο, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλλον θα προτιμούσε να τα βρουν πρώτα οι δανειστές μεταξύ τους, προτού του πουν πώς να κάνει κουμάντο σπίτι του, καταλήγει το δημοσίευμα του BBC.

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.