29/7/15

Επί τάπητος ενεργειακό και ασφάλεια στη συνάντηση Αναστασιάδη - Νετανιάχου

Το τρίπτυχο ενέργεια - άμυνα - ασφάλεια και οι προοπτικές ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μεγαλόνησο.
Η επίσκεψη αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα βημάτων προσέγγισης στον άξονα Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει και εντατικοποιήσει τις επαφές τους, διεκδικώντας την αναβάθμιση του ρόλου της μεταξύ τους συνεργασίας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Οπως, άλλωστε, επισήμανε ο κ. Νετανιάχου χθες, στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Αναστασιάδη, «η κατάσταση στην περιοχή μας συνεχίζει να είναι πάρα πολύ ρευστή και λαμβάνουν χώρα ταχείες εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία μας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία».

Η περαιτέρω συνεργασία και ο συντονισμός Κύπρου και Ισραήλ για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων ήταν από τα βασικά ζητήματα που ετέθησαν στη χθεσινή συνάντηση, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι το θέμα συζητείται «έντονα και εντατικά». «Συμφωνούμε ότι η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα, το οποίο είναι μείζονος σημασίας στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής και αποτελεί μέρος μιας αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, ενώ ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σχετικά με την πρωτοβουλία του να προσκαλέσει τον κ. Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, σε ένα από τα επερχόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.