29/8/15

Στην Κύπρο 34 κειμήλια που κλάπηκαν από τα Κατεχόμενα


Επέστρεψαν στην Κύπρο 34 κειμήλια που προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές, κατόπιν της απόφασης του Εφετείου του Μονάχου της 16ης Μαρτίου στην υπόθεση του Τούρκου αρχαιοκάπηλου A. Dikmen. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, εξ αυτών 24 είναι βυζαντινά κειμήλια και τα υπόλοιπα προϊστορικές αρχαιότητες που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την συλλογή Χρ. Χατζηπροδρόμου, τον Άγιο Επίκτητο κ.ά.


Μεταξύ των βυζαντινών κειμηλίων χαρακτηριστικότερα είναι: τρία ζεύγη βημοθύρων (Μονή Αντιφωνιτή Χριστού, Μονή Παναγίας Καντάρας), τοιχογραφίες από τη Μονή του Αντιφωνιτή Χριστού, το ναό της Αγίας Σολομωνής στην Κώμα του Γιαλού και την Μονή Παναγίας Αψινθιώτισσας στο Συγχαρί. Επίσης χειρόγραφο ομιλιάριο (17ος αί.) απόν τη Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας και το χειρόγραφο ευαγγέλιο της Αρμενικής κοινότητας (18ος αί.) που κλάπηκε κατά την περίοδο της Τουρκικής ανταρσίας το 1963.
Τον Οκτώβριο του 2013 επαναπατρίστηκαν στα πλαίσια της ίδιας δικαστικής διαμάχης 173 κειμήλια. Για τα υπόλοιπα 49 κειμήλια που απομένουν (εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας και προϊστορικές αρχαιότητες) βρίσκεται εν εξελίξει νομική διαδικασία με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη ανάκτηση και επαναπατρισμό τους.
Η Εκκλησία της Κύπρου εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς τις Αρχές της Δημοκρατίας (Γενική Εισαγγελία, Αστυνομία και Τμήμα Αρχαιοτήτων) και σε όλους εκείνους που συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στη αίσια κατάληξη και αυτής της φάσης του πολυετούς δικαστικού αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.